Verslag indrukwekkende motorreis door Afrika door Benno Graas bij MIOS
Uitgegeven op 04-03-2015 om 22:05  |  link  |  bewaar  |  print

ANNA PAULOWNA - Op vrijdagavond 6 maart om 21.00 uur zal Benno Graas in het clubhuis van motorclub MIOS komen vertellen over zijn indrukwekkende motorreis door Afrika die hij samen met zijn vrouw heeft gemaakt.

Hij heeft daarover een mooi boek geschreven met de naam “Het Aarden Beest” dat op die avond ook gekocht/besteld kan worden. Zie ook de website. Iedereen is van harte welkom.

De reis in een beeld.


De auteur
Benno Graas is van beroep vrachtwagenmonteur. Tot voor kort nam hij alleen de pen ter hand voor het bijschrijven van zijn werkorder. Na zijn Afrika-reis schrok hij echter 's nachts regelmatig wakker en bevond zich weer in een van de absurde gebeurtenissen die hem en zijn vrouw Thecla tijdens de reis waren overkomen. Daarnaast bleven de schijnbaar toevallige gebeurtenissen hem parten spelen, maar ontdekte hij gaandeweg het mechaniek dat hierachter schuilging.
Om de vele indrukken een plek te geven en de stroom toevalligheden te kunnen duiden, begon Benno ze op te schrijven. Gewoon met pen, typen kon hij niet. Al snel nam het schrijven al zijn vrije tijd in beslag. In een tomeloze drift werkte hij zomer en winter door; hij begreep zelf niet wat hem bezielde. Bij gebrek aan verwarming in een rommelkamertje op de bovenverdieping werkte hij 's winters met een muts op, winterjas en handmoffen aan en een deken over zijn benen.
Vaak stapte hij dan 's avonds totaal verkleumd in bed, maar werkte de volgende dag weer gestaag verder. Familie en vrienden wisten ondertussen van niets!
Soms was de herbeleving van gebeurtenissen zo zwaar en uitputtend dat Benno zich, na het opschrijven ervan, moeizaam de trap afsleepte. Zijn vrouw Thecla zei dan: "Wat zie jij er uit?!" Waarop hij antwoordde: "Ja, ik heb net dat stuk met die vijf leeuwen doorgewerkt", of "Ik heb net beschreven hoe we over de kop sloegen en over de malaria, Ethiopië, Sudan, die krankzinnige toevalligheden". Waarom doe ik dit? vroeg hij zich soms af. Maar hij schreef gepassioneerd verder en na negen maanden waren er twee mappen vol. Het begon hem te dagen dat hij eigenlijk met een boek bezig was. Typend met twee vingers zette hij letter voor letter het hele manuscript in de computer.
Thecla, een schoonzus en een vriend wezen Benno er vervolgens op dat geen Nederlander zijn Zaans getinte tekst zou begrijpen. Verbolgen reageerde hij met: "Hoezo niet begrijpen?" Schoorvoetend ging hij overstag en lukte het hem de tekst te redigeren zonder de inhoud geweld aan te doen. Een hoofdstukindeling? Daar zag hij het nut niet van in. Maar één hoofdstuk van 600 pagina's was echt te lang! Om niet in de tekst te hoeven snijden, zocht hij een kleiner lettertype uit en vergrootte de pagina. Zo werden het 424 pagina's, inclusief 80 prachtige foto's om het verhaal te ondersteunen. Vervolgens moest er een boekcover komen, maar het ontwerp zat al in zijn hoofd. Evenals de titel die spontaan opwelde.
Benno en Thecla kozen er voor om het boek in eigen beheer uit te geven, zodat de eigenheid ervan volledig behouden zou blijven. Geen verplichtingen, concessies of commerciële stroomlijning. En na drie jaar onvermoeibaar werken verscheen daar in 2009, oh wonder, 'Het aarden Beest'!
Als klap op de vuurpijl werd het boek begin 2010, zonder dat Benno er van af wist, verkozen tot beste reisverhaal!! Er verschenen artikelen in allerlei kranten, reis-, motor- en esoterische bladen. Het boek werd een paar maal op de radio besproken en samen met Thecla heeft Benno inmiddels op uitnodiging tientallen lezingen gegeven over hun bijzondere motoravontuur.

Het boek
Het boek vertelt het verhaal van een 43.000 kilometer lang motoravontuur, vanaf de zuidpunt van Afrika naar huis. In 424 pagina's en 80 prachtige illustraties weet de schrijver je op meeslepende, soms hilarische, dan weer ontroerende wijze mee te voeren naar de ondraaglijke schoonheid van Afrika.
Het aarden Beest neemt je mee langs de exotische kusten van Mozambique, regenwouden van Uganda, maagdelijke woestijnen van Namibië en Sudan en duizelingwekkende hoogten van Ethiopië. Het boek voert je mee door een wildernis vol inheemse dieren en laat je kennismaken met intrigerende stammen allen met hun eigenaardige rituelen.
Al in het begin van hun reis komen Benno en zijn vrouw Thecla er achter dat de kleine 350cc motor veel te licht is om de zware vracht van twee personen en een aanhanger door het zand, de modder en de bergen te trekken. Dit zorgt voor krankzinnige situaties. Door hun open geest en eenvoudige manier van reizen rollen ze van het ene toeval in het andere en weten zich iedere keer op een wonderbaarlijk creatieve wijze te redden.
Het wordt een avontuur vol kostelijke taferelen; van verbrande koppelingsplaten die vervangen worden door champagnekurken tot ongelukken in Malawi waarbij ze hulp krijgen van de monteur Useless. Ze ontmoeten meerdere malen een kudde olifanten die de reizigers vlak naast hun tentje hart-verknetteringen bezorgen. In Botswana worden ze op huiveringwekkende wijze belaagd door vijf leeuwen. Nog niet bekomen van de schrik rijden ze even later recht op een luipaard in. In Tanzania gaan ze op zoek naar 'de berg van God' en belanden in een pick-up vol meteoorstenen. De hoofdroute van Kenia loopt vast in een supermarkt. In het grensgebied van Somalië raken ze dagenlang gevangen in de onstuimige brij van Moeder Aarde en overwegen zwemmend verder te gaan. Ethiopië verwelkomt ze met een regen van stenen en één van hen loopt malaria op. In het hart van dit fascinerende land dalen ze af naar de miljoenen jaar oude onderaardse rotskerken van Lalibela waar ze betoverd raken door wierook en engelen in vlooiengedaanten. In Sudan gekomen zuigen de spirituele soefie's ze mee in een draaikolk waar het verstand oplost en het ego geen bestaan meer heeft.
De geest van Afrika voert ze verder langs de magische Nijl en door de gouden woestijnen van Nubië. Hier worden ze geconfronteerd met de ontzagwekkende sereniteit van de stilte. In deze overrompelende leegte blikken ze terug op een film van toevalligheden en herinneren zich met een schok de uitspraken van een helderziende man aan het begin van hun reis... Alles lijkt uit te komen.
Het is na deze ontmoeting dat ze achtervolgd worden door een mysterieus klein vogeltje dat de verdere reis iedere dag op de meest onmogelijke plekken opduikt. Maar de reis gaat dóór langs de heilige tempels van Egypte waar ze worden "aangevallen" door een melkkarton. Libanon vluchten ze uit na een bomaanslag op de president en Turkije overvalt ze met sneeuw. De laatste kampeernachten in de verlaten bossen van het Oostblok gaan vergezeld van wolvengehuil.
Na vele grappige en ontroerende momenten weten ze uiteindelijk thuis te komen. Hier komen ze tot het besef dat er zich een inwendige reis heeft voltrokken over een afstand die verder ging dan Afrika.
De lach van Afrika met zijn ondraaglijke schoonheid heeft hun bewustzijn geopend naar een andere kijk op de werkelijkheid. Een werkelijkheid waarin tijd en afstand oplossen, gedachten gebeurtenissen beïnvloeden of aantrekken waar hun denken op dát moment het meest door bezeten is. Het avonturenboek is dan ook mede een gevecht tussen ratio en ervaring...
http://www.graasuitgever.nl/film-het-aarden-beest.html
(advertentie)
Actueel...
29-03-2024 Van harte gefeliciteerd
29-03-2024 Foto van het weekend, nu maar eens een schilderij
29-03-2024 Nieuwe spuisluizen bij Den Oever worden zichtbaar
29-03-2024 Opmerkelijk, veel schaatstalenten komen van Wieringen
28-03-2024 Vacature Dunselman vestiging Hippolytushoef
28-03-2024 Groen Links stelt vragen over het brede welvaartskader in Hollands Kroon
28-03-2024 Programma jubileum 100 jaar v.v. Succes
28-03-2024 Een reisgids voor Wieringen
28-03-2024 Berichtje van Dirk uit Den Oever UPDATE
28-03-2024 Kerknieuws
28-03-2024 Dunselman lost landelijk strooizout overschot op met hun nieuwe smaak: Karamel Strooizout
28-03-2024 Vier Pasen in de Speeltuin!
28-03-2024 Gezocht iemand die een boek wil redigeren
28-03-2024 Vrolijk Pasen, column
27-03-2024 Het straten toernooi keert terug naar TC Hippo!
27-03-2024 Een bericht van de Stichting Sportcentrum Wieringen
27-03-2024 Wieringen, 100 jaar eiland aan de vaste wal
27-03-2024 Zwembad De Venne
27-03-2024 Meer nieuws vindt u op www.hollandskroonnieuws.nl
27-03-2024 Middag over Tweede Wereldoorlog bij Regionaal Archief
27-03-2024 Succesvolle Kom binnen bij bedrijven dag Agro Care!
27-03-2024 Programma en uitslagen v.v. Succes
27-03-2024 Uitslagen Dartclub Wieringen
26-03-2024 IJsselmeer en Markermeer klaar voor de zomer
26-03-2024 Veldtocht Noord-Holland 1799 opgenomen in Historische roman
26-03-2024 Asieldier van deze week, hondje Zoé
26-03-2024 Lezing 7 april 2024 in Nieuwe Niedorp over beïnvloeding en propaganda
26-03-2024 Astrid Prins de beste bij de seizoenopening van Boel-Skik ‘92
26-03-2024 Pasen in Oosterland
26-03-2024 Nieuw in Hippolytushoef: Studio Kelly Sue Wieringen nu met een creatieve koffiecorner
(advertentie)
Sportcentrum Hippogym: voor wie fit wilt blijven!~
Occasions
Te koop Peugeot 107 bouwjaar 2009 5 drs
€ 4.450,-

Toyota Aygo 1.0 VVTi X-Fun
€ 11.750,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
71 jaar later... - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...