Huisvesting arbeidsmigranten in orde, wel sprake van uitbuiting
Uitgegeven op 15-11-2014 om 14:00  |  link  |  bewaar  |  print

HOLLANDS KROON - Huisvesting die aan de minimale eisen voldeed. Maar wel op andere terreinen nog uitbuiting van arbeidsmigranten. Bijvoorbeeld waar het gaat om onderbetaling en ontbreken van een zorgverzekering. Zo bleek uit recente controles van Kompas Noordkop in Hollands Kroon en Schagen.

Drie Poolse en dertien Hongaarse arbeidsmigranten beschikten niet over een zorgverzekering. Ook werden sommigen uitbetaald onder het wettelijk minimumloon en niemand had een loonstrook. Wel voldeed de huisvesting aan de minimale eisen.
In Schagerbrug zijn drie Poolse bewoners ter plaatse geregistreerd in de Basisregistratie Personen (BRP).
Ook In een ander pand, deze keer in ít Veld, werden diverse buitenlandse werknemers ingeschreven in de BRP. Het grootste deel had dit nog niet gedaan. In een boerderij op Agriport (Middenmeer) gold dit voor alle (vijf Poolse) bewoners. Via registratie in de BRP krijgen gemeenten zicht op arbeidsmigranten en hun verblijfslocatie. En dat is weer van belang voor onder meer de veiligheid.
In ít Veld trof het interventieteam van Kompas zeven Slowaakse arbeidsmigranten aan. Allen geregistreerd in de BRP en als ZZP-er actief.

Bij de inspectie waren medewerkers aanwezig van gemeente Hollands Kroon en Schagen, politie en Kompas Noordkop. Het interventieteam controleert wekelijks binnen de hele Noordkop de huisvesting van arbeidsmigranten. Ook wordt gescreend op het misbruik van toeslagen of uitkeringen, huisjesmelkerij, mensenhandel, onbekend ondernemerschap, onderbetaling van het wettelijk minimumloon en minimum vakantiebijslag en eventuele illegale arbeid.
(advertentie)
Gezellig tot in de late uurtjes!
(advertentie)
Poll:
De Wieringer Kermis
Ging door , daarvoor hulde aan de organisatie.
Had voor mij niet gehoeven.
  
Occasions
Toyota Auris TS 1.8 Hybrid Lease Pro
€ 16.495,-

Daihatshu Cuore 5drs
€ 4.245,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Trien, Fok en Trijn - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...