Exposities en musea
Uitgegeven op 11-11-2014 om 15:01  |  link  |  bewaar  |  printzaterdag en zondag

Schilderijen en foto’s in de Michaëlskerk

OOSTERLAND - Trudie Appelman (schilderijen), Wil de Goyer (schilderijen) en Jos Suiker (fotografie) exposeren werk in de Middeleeuwse Michaëlskerk.

Trudie Appelman en Wil de Goyer schilderen allebei, maar hun werk is heel divers.
Wil schildert realistisch en met olieverf en Trudie schildert steeds losser en met acrylverf en allerlei materialen. Een verrassende combinatie van schilderijen dus samen!
Wil is sinds 2005 amateur kunstenaar en vanaf januari 2011 schildert ze fulltime.
Haar schilderijen zijn zowel landschappelijk als van personen. Ze hanteert de schildertechniek uit de zeventiende eeuw wat zeer tijdrovend is, maar ook een uitdaging om de juiste sfeer in het werk te krijgen, zo dat die boeiend en spannend is.
Trudie schildert ruim 15 jaar en wil mensen verrassen met haar schilderijen; via kleurgebruik en experimenteren met materialen.


Werk van Trudie Appelman en Wil de Goyer

De expositie wordt in de crypte gecompleteerd met unieke zwart-wit foto’s uit
de collectie van Jos Suiker (1948 - 2012).
Een prachtige tentoonstelling originele, zelf ontwikkelde, oude zwart wit foto’s uit de jaren zeventig, van de overleden partner van Wil de Goyer.
Jos Suiker fotografeerde voornamelijk landschappen, mensen en dieren.
In de vitrines aangevuld met een prachtige verzameling oude fototoestellen en ander fotografie-materiaal uit zijn nalatenschap.

De expositie is t/m 4 januari 2015 iedere zaterdag- en zondagmiddag te bezichtigen van 13:30 - 16:30 uur (tevens beide kerstdagen geopend).

zondag

Expositie met werk van Oscar Verpoorten

HUISDUINEN - In de Huisduiner Kerk exposeert Pauline Vos werken van de in 2003 overleden kunstenaar Oscar Verpoorten.

Oscar Verpoorten was autodidact etser met een eigen visie en etstechniek; herkenbaar puur, krachtig en non-conformistisch. Door zijn fascinatie met ijzeren, doorleefde schepen, scheepsattributen en constructies maakte hij hun rauwe schoonheid tastbaar en bijna hoorbaar. Zijn etsen lijstte hij zelf in gelaste, geroeste stalen lijsten, die de kracht van zijn onderwerpen extra benadrukken.
Eigenzinnig en herkenbaar heeft hij in dertig jaar als etser binnen en buiten de maritieme (kunst)wereld grote bekendheid weten te verwerven.
Tijdens zijn leven heeft Oscar Verpoorten meerdere malen geëxposeerd in de Huisduiner Kerk en vanwege de mooie expositieruimte en intieme sfeer die dit kerkje biedt, heeft Pauline Vos, ruim tien jaar na het overlijden van haar echtgenoot, besloten nogmaals een expositie in te richten met zijn werk op deze locatie.

“Veel mensen vragen mij of ik nog werk van Oscar te koop heb en ja, binnen de grote collectie etsen die hij mij heeft nagelaten, heb ik nog heel veel mooi werk van hem in bezit; goed geconserveerd en opgeborgen in de ladenkasten. Ik vind deze expositie een bijzondere gelegenheid om met trots een selectie van bekende en onbekende etsen en een serie aquarellen, die hij heeft gemaakt tijdens een van onze vaartochten naar Wieringen, te laten zien en voor verkoop beschikbaar te stellen.”

De expositie met werk van Oscar Verpoorten in de Huisduiner Kerk in Huisduinen (Den Helder) is op 16, 23, 30 november en 7 december van 13.00 tot 17.00 uur geopend.
Pauline is tijdens de expositiedagen aanwezig.


woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag

Nederlands Parfumflessen Museum

WINKEL - Het Nederlands Parfumflessen Museum is gehuisvest in een historisch pand uit 1599 aan de Bosstraat 2 in Winkel. Voorheen heeft dit karakteristieke gebouw dienst gedaan als waag en als raadhuis. Na een grondige verbouwing en restauratie is daar nu een schitterende en zeer uitgebreide collectie van ruim 7000 parfumflessen te bewonderen.

Parfum is al eeuwen bekend. `Per fumum` oftewel van/door rook: het verbranden van harsen en houtsoorten was reeds in de oudheid het middel dat door priesters werd aangewend om de goden gunstig te stemmen.
Tot ca. 1900 werd parfum los gekocht, men moest het zelf thuis in de eigen mooie flacon doen. Na 1900 verschijnen de commerciële flacons dat wil zeggen; een geur werd met de fles tegelijk verkocht,(zoals we dat nu nog steeds doen) dus kant en klaar. Prachtige flessen ontstaan dan, van parfumhuizen zoals; Guerlain, Houbigant, Roger&Galet, later Nina Ricci, Estee Lauder, Dior, Van Cleef&Arpels en Chopard.
In de huidige tijd is parfum niet meer weg te denken en het verzekert de gebruiker van een bepaalde aantrekkingskracht. Parfum heeft iets mysterieus, is uiterst persoonlijk en kenmerkt een zekere luxe. Zowel de flacons als de verpakkingen zijn vaak uniek en zijn door de jaren heen steeds fraaier geworden.


Het geurenorgel


In Nederland was parfum lange tijd niet gebruikelijk het was te ijdel, te wuft, te opvallend. Als omstreeks 1790 eau de cologne wordt uitgevonden wordt dat wel gebruikt, dat was geoorloofd vanwege het medicinale karakter. Het werd gebruikt voor hoofdpijn, wondjes en flauwvallen.
In het museum bevindt zich een Alambic een soort destilleerketel waarmee men geuren kan onttrekken aan planten ± 1900.
Zittend achter het "geurenorgel" ontwikkelde de parfumeur nieuwe creaties. Alle basisingrediënten waren binnen handbereik. De formules bleven uiteraard geheim!

Het museum is open op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 14.00 tot 17.00 u.


zaterdag 15 november


Expositie Jack Feenstra


HIPPOLYTUSHOEF - De expositie van aquarellen van kunstschilder Jack Feenstra in de Doopsgezinde Kerk is nog een keer te bezichtigen.


Voor degenen, die de tentoonstelling op de open dag van de kerk tijdens de Halloweenmarkt van vrijdag 31 oktober j.l. niet in de gelegenheid waren of om deze nog eens te bezichtigen wordt de kerk aan de Vermaningsteeg wederom opengesteld.


Belangstellenden zijn welkom van 14:00 tot 17:00 uur.
De weken daarna zal het mogelijk zijn de expositie op verzoek te bezichtigen.
dagelijks, behalve maandag

Grootmoeders tijd & Motoren Museum

NIEUWE NIEDORP - Grootmoeders tijd & Motoren Museum exposeert klassieke motoren en van alles uit grootmoeders tijd, zoals ouderwetse winkeltjes.


Bolnes uit 1928

Naast het topstuk van het museum, een zes meter hoge Bolnes 2-takt dieselmotor die als studieobject gebruikt is bij de Technische Universiteit in Delft, heeft het Grootmoeders tijd & Motoren Museum er nog een uniek object bij gekregen. Het Waterbedrijf Groningen heeft een 3 cilinder Stork uit 1937 geschonken, welke tot 5 maanden geleden nog draaide. Om deze kolossale motor van maar liefst 10 ton in Nieuwe Niedorp te krijgen moest deze gedeeltelijk worden gedemonteerd. Diverse vrijwilligers zijn deze winter druk bezig geweest om ervoor te zorgen dat deze unieke motor weer zal kunnen draaien.


De winkelstraat

Op de boven verdieping is een “Grootmoeders tijd” Museum gerealiseerd; te beginnen met een keuken van ongeveer 1950. Ook is op deze verdieping een wandschildering gemaakt als decor voor een grote collectie schaatsen.
Honderden miniaturen van Jack Appelman uit Koedijk waaronder een smidse, sprookjespoppenhuis, café met Hollandse spelen en talloze kruiwagens vormen een onderdeel van deze tentoonstelling. Tevens zijn er diverse ouderwetse winkeltjes zoals o.a. een fotowinkel, schoenmaker, kapper, kruidenier, houtdraaierij en nog veel meer.

De openingstijden zijn dinsdag t/m zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur, en zondag van 11.00 tot 16.00 uur.
U kunt het museum vinden aan de Schulpweg 47 in Nieuwe Niedorp.


dagelijks

Expositie Liesbeth Ranzijn in Magnushof

SCHAGEN - Liesbeth Ranzijn EXPOSEERT in Magnushof, Jacob Ruysdaellaan 30. Liesbeth schildert met name vogels en stillevens. Daarnaast voegt Belinda Eijkelenboom vijf abstracte schilderijen toe aan de expositie.

Liesbeth is pas op latere leeftijd begonnen met schilderen. Liesbeth: ,,Toen onze elektrawinkel in ‘t Zand dicht ging was ik 55 jaar. Ineens had ik een zee van tijd om een nieuwe hobby aan te gaan. Ik begon mijn eigen schilderijtjes te maken, geïnspireerd door afbeeldingen van vogels uit het magazine van Natuurmonumenten.” Liesbeth werd lid van een teken- en schilderclub en leerde daar de fijne kneepjes van het schilderen. Ook leerde ze er met olieverf te werken. “Inmiddels heb ik van allerlei onderwerpen zowel met acryl- als olieverf aardige resultaten behaald die ik nu graag wil laten zien. Enkele werken zijn ook te koop, om de kosten die met het schilderen gepaard gaan te kunnen dekken.

Exposeren is Liesbeth inmiddels niet vreemd meer. De schilderclub van Liesbeth exposeert eens in de twee jaar in de Laurenskerk in Kolhorn. ,,Daarnaast mocht ik met mijn kerkuilen (foto) exposeren tijdens de kunstroute van Zijpe in de Herboren Toren én op de kunstmarkt Schagen.”

De expositie is tot 15 november dagelijks gratis te bezichtigen van 9:00 uur tot 18:00 uur.


dinsdag en elke 1e zondag van de maand

Museum Anna Paulowna

BREEZAND - Museum Anna Paulowna heeft wisselende exposities over de geschiedenis van de polder. Daarnaast is er ook een vaste collectie te bezichtigen van o.a.werktuigen, kunst, handenarbeid, foto's en boekwerken.Het museum is gevestigd aan de Zandvaart 5 in Breezand.
Openingstijden: Elke dinsdag van 14:00 tot 17:00 uur en elke eerste zondag van de maand (indien een feestdag dan de volgende zondag). Verder op afspraak. br />


zaterdag en zondag

Viking Informatiecentrum

DEN OEVER - In het Informatiecentrum Vikingen op Wieringen worden de verhalen achter opzienbare vondsten verteld aan
de hand van veelal originele voorwerpen uit de Vikingtijd.


De Zilverschat van Westerklief
In het voorjaar van 850 na Chr. vertrouwde iemand zijn kostbare bezittingen tijdelijk toe aan de Wieringer bodem. In de zomer van
1996 vond men de zilverschat van Westerklief.
Enkele jaren daarna werden er in de omgeving nog twee zilverschatten gevonden. De zilverschatten zijn in vele opzichten uniek voor Nederland. Archeologen en historici stelden vast dat de bezitters van de zilverschatten Vikingen waren, die in de tweede helft van de 9e eeuw na Chr. Op Wieringen verbleven.

Voorwerpen, die tentoongesteld zijn:
• de originele zilverschat van Westerklief uit de jaren 1999 en 2001
• een replica van de eerste zilverschat (het origineel ligt in het Museum van Oudheidkunde te Leiden)
• zilver in de economie van de Vikingtijd
• Wieringen als handelslokatie op de reizen van en naar Dorestad, Denemarken en Engeland
• Handelsproducten van Vikingen en Franken
• Wapens van Vikingen, Franken en Friezen
• Een schaalmodel (5 meter lang) van een van de Skuldevschepen van Roskilde (foto)

Informatiecentrum Vikingen op Wieringen is te vinden aan de Havenweg 1 in Den Oever (tel. 0227 510467), e-mail: info@vikingen.nl, website: www.vikingen.nl.

Openingstijden:
Woensdag, zaterdag en zondag van 11.00 uur tot 16.00 uur. Groepen vanaf 10 personen: op afspraak.
Toegangsprijzen: kinderen tot 6 jaar gratis, Kinderen van 6-12 jaar € 2,50, 12 jaar en ouder € 3,50.
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Renault Clio 1.2 5drs Authentique
€ 5.245,-

Nissan Note 1.4 Life
€ 7.945,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Luchtfoto Hippolytushoef 1978 - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...