Exposities en musea
Uitgegeven op 17-03-2014 om 21:16  |  link  |  bewaar  |  printzaterdag en zondag

Voorjaarsexpositie MichaŽlskerk

OOSTERLAND - In de MichaŽlskerk is een voorjaarsexpositie met werk van Ger Breman (schilderijen) en Frida Hengeveld (keramiek).

Ger Breman
(1947) is vanaf zijn vroege jeugd bezig geweest met de natuur in al haar verschijningsvormen: planten, het weer en optische verschijnselen.
Hij schildert realistisch en heeft een eigen kleurgebruik. Met name landschappen en stillevens hebben zijn voorkeur.
Ger maakt deel uit van de kunstenaarsvereniging Palet te Zwolle en woont in Elburg, een voormalige vissersplaats aan het Veluwemeer. In die plaats heeft hij een eigen atelier.

Frida Hengeveld (1954) maakt keramische objecten en gebruiksvoorwerpen.
Naast vrij werk draait zij potten op de draaischijf. Haar specialisatie zit in de manier waarop ze haar werkt stookt.
In de tentoonstelling zijn twee soorten RAKU te zien: een techniek waarbij de op hoge temperatuur gebakken klei tijdens het afkoelingsproces oxideert. Ook is werk te zien dat in een Pitch Fire gebrand is, waarbij de vlammen in het open vuur de huid van de pot gekleurd hebben.
Ook Frida woont en werk in Elburg en is lid van Palet.

De expositie is t/m 27 april iedere zaterdag- en zondagmiddag te bezichtigen van 13.30 - 16.30 uur.


dinsdag en elke 1e zondag van de maand

Museum Anna Paulowna

BREEZAND - Museum Anna Paulowna heeft wisselende exposities over de geschiedenis van de polder. Daarnaast is er ook een vaste collectie te bezichtigen van o.a.werktuigen, kunst, handenarbeid, foto's en boekwerken.Het museum is gevestigd aan de Zandvaart 5 in Breezand.
Openingstijden: Elke dinsdag van 14:00 tot 17:00 uur en elke eerste zondag van de maand (indien een feestdag dan de volgende zondag). Verder op afspraak.


zaterdag en zondag

Thematentoonstelling Naar skoel

STROE - In het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont is de thematentoonstelling Naar skoel te zien. Het schoolleven op de Wieringer lagere scholen, vanaf ongeveer 1900 is in beeld gebracht met fotoís, teksten, documenten, filmbeelden, lesmaterialen en leerboekjes. Een interessante terugblik voor vele generaties op de kindertijd en het naar school gaan in de vorige eeuw.

Hadden de Zuiderzeewerken invloed op het onderwijs? Was er ook sprake van schoolstrijd tussen lager en bijzonder onderwijs? Er zijn mooie filmbeelden uit 1952, waarop alle toen aanwezige lagere scholen te zien zijn. Ervaar de veranderingen in honderd jaar!In een klaslokaaltje, anno 1930, kan jong en oud de authentieke sfeer in de klas van toen beleven. Zitten in de oude schoolbankjes, schrijven met kroontjespen en inkt en kijken naar de prachtige schoolplaten aan de muur.

Veel herinneringen, fotoís en documentjes zijn gebundeld in een boekje dat ter gelegenheid van deze tentoonstelling is uitgegeven.

De expositie is geopend van 30 maart tot 1 november.
Tot 6 april op zaterdag- en zondagmiddag van 13:00 - 16:00 uur.
Vanaf 6 april t/m 3 november dagelijks, behalve maandag, van 13:00 - 17:00 uur.


dagelijks, behalve maandag

Grootmoeders tijd & Motoren Museum

NIEUWE NIEDORP - Grootmoeders tijd & Motoren Museum exposeert klassieke motoren en van alles uit grootmoeders tijd, zoals ouderwetse winkeltjes.


Bolnes uit 1928

Naast het topstuk van het museum, een zes meter hoge Bolnes 2-takt dieselmotor die als studieobject gebruikt is bij de Technische Universiteit in Delft, heeft het Grootmoeders tijd & Motoren Museum er nog een uniek object bij gekregen. Het Waterbedrijf Groningen heeft een 3 cilinder Stork uit 1937 geschonken, welke tot 5 maanden geleden nog draaide. Om deze kolossale motor van maar liefst 10 ton in Nieuwe Niedorp te krijgen moest deze gedeeltelijk worden gedemonteerd. Diverse vrijwilligers zijn deze winter druk bezig geweest om ervoor te zorgen dat deze unieke motor weer zal kunnen draaien.


De winkelstraat

Op de boven verdieping is een ďGrootmoeders tijdĒ Museum gerealiseerd; te beginnen met een keuken van ongeveer 1950. Ook is op deze verdieping een wandschildering gemaakt als decor voor een grote collectie schaatsen.
Honderden miniaturen van Jack Appelman uit Koedijk waaronder een smidse, sprookjespoppenhuis, cafť met Hollandse spelen en talloze kruiwagens vormen een onderdeel van deze tentoonstelling. Tevens zijn er diverse ouderwetse winkeltjes zoals o.a. een fotowinkel, schoenmaker, kapper, kruidenier, houtdraaierij en nog veel meer.

De openingstijden zijn dinsdag t/m zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur, en zondag van 11.00 tot 16.00 uur.
U kunt het museum vinden aan de Schulpweg 47 in Nieuwe Niedorp.

dagelijks

Kunst en Kippensoep

VAN EWIJCKSLUIS - Tina Brouwer toont in Hotel-Pension Van Ewijcksluis schilderijen, waarvan de meeste geÔnspireerd zijn op de natuur. In de expositieruimte, idyllisch gelegen aan het water van de Lage Oude Veer, is te zien, hoe zij gedetailleerde scťnes uit landschappen en tuinen vaardig weet te isoleren en om te werken tot een persoonlijk beeld.


Tulpenboom van Tina Brouwer

Tina Brouwer werd aanvankeijk opgeleid tot keramiste, maar raakte al spoedig in de ban van de teken- en schilderkunst. Zij gaf daarnaast jarenlang les aan het ROC in Den Helder en was cursusleider aan de Blauwe Schuit in Hoorn. In diezelfde stad stond zij later vijftien jaar aan het hoofd van een bureau voor grafische vormgeving.
Haar interpretatie van natuurbeelden is eigenzinnig en bijzonder, vaak neergezet in een persoonlijk coloriet. Opvallend is haar belangstelling voor de werking van bomen, die zij in het landschap vaak een verrassende rol laat spelen.

Hotel-Pension Van Ewijcksluis ligt aan het Van Ewijckspad 1 te Anna Paulowna.
De expositie is tot 12 april te zien.


woensdag, vrijdag en zaterdag

Nederlands Parfumflessen Museum

WINKEL - Het Nederlands Parfumflessen Museum is gehuisvest in een historisch pand uit 1599 aan de Bosstraat 2 in Winkel. Voorheen heeft dit karakteristieke gebouw dienst gedaan als waag en als raadhuis. Na een grondige verbouwing en restauratie is daar nu een schitterende en zeer uitgebreide collectie van ruim 7000 parfumflessen te bewonderen.

Parfum is al eeuwen bekend. `Per fumum` oftewel van/door rook: het verbranden van harsen en houtsoorten was reeds in de oudheid het middel dat door priesters werd aangewend om de goden gunstig te stemmen.
Tot ca. 1900 werd parfum los gekocht, men moest het zelf thuis in de eigen mooie flacon doen. Na 1900 verschijnen de commerciŽle flacons dat wil zeggen; een geur werd met de fles tegelijk verkocht,(zoals we dat nu nog steeds doen) dus kant en klaar. Prachtige flessen ontstaan dan, van parfumhuizen zoals; Guerlain, Houbigant, Roger&Galet, later Nina Ricci, Estee Lauder, Dior, Van Cleef&Arpels en Chopard.
In de huidige tijd is parfum niet meer weg te denken en het verzekert de gebruiker van een bepaalde aantrekkingskracht. Parfum heeft iets mysterieus, is uiterst persoonlijk en kenmerkt een zekere luxe. Zowel de flacons als de verpakkingen zijn vaak uniek en zijn door de jaren heen steeds fraaier geworden.


Het geurenorgel

In Nederland was parfum lange tijd niet gebruikelijk het was te ijdel, te wuft, te opvallend. Als omstreeks 1790 eau de cologne wordt uitgevonden wordt dat wel gebruikt, dat was geoorloofd vanwege het medicinale karakter. Het werd gebruikt voor hoofdpijn, wondjes en flauwvallen.
In het museum bevindt zich een Alambic een soort destilleerketel waarmee men geuren kan onttrekken aan planten Ī 1900.
Zittend achter het "geurenorgel" ontwikkelde de parfumeur nieuwe creaties. Alle basisingrediŽnten waren binnen handbereik. De formules bleven uiteraard geheim!

Het museum is open op woensdag, vrijdag en zaterdag van 14.00 tot 17.00 u.


dagelijks

Expositie aquarelgroep Op Zolder

SCHAGEN - in Magnushof is een expositie van aquarelgroep Op Zolder uit Sint Pancras te zien. Tijdens deze expositie wordt een beeld geschetst van de diversiteit in technieken, onderwerpen en gezamenlijke opdrachten.

De leden van de aquarelgroep beoefenen al jaren met veel passie en plezier hun creatieve hobby, waarbij het spel van water en kleur telkens weer voor verrassingen kan zorgen.
De exposanten zijn: Lineke Barendregt, Roely Hanje, Tiny Kamp, Roelie Koning, Jannie Kout, Maureen Kraakman, Marijke Middelburg en docent Annecroon Baars.

De expositie is tot en met 15 mei dagelijks gratis te bezichtigen van 09.00 uur tot 18.00 uur in Verpleeghuis Magushof, Jacob Ruysdaellaan 30 te Schagen.
(advertentie)
Slagerij Ottens
(advertentie)
Poll:
Dit jaar geen vuurwerk tijdens de jaarwisseling
Goed idee. Geen lawaai, stank en rotzooi op straat.
Slecht idee. Dan wordt alles illegaal, dus veel meer gevaar en leed
Maakt mij niets uit.
Veilig en verantwoord legaal vuurwerk kan toch prima.
  
Occasions
Toyota Aygo 1.0 5drs X-play
€ ,-

Toyota C-HR 1.8 Hybrid Team D bouwjaar 2020
€ 32.995,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Gesprekje over het hek heen - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...