ZeeVers visnieuws uit Den OeverUitgegeven op 19-02-2014 om 08:15 |
link |
bewaar |
printDEN OEVER - Geezond nieuws uit Den Oever. Na een rustige week is er weer volop aanvoer van vis.
Heeft u ze al eens geproefd?? De wad-oesters die elke week voor u geraapt worden op het wad?? Nee?? Dat moet u toch eens doen! Ze zijn heerlijk vers en zilt van smaak.
We noemen het een wad-oesters maar eigenlijk is het een japanse oester. De Japanse oester
komt van nature voor in de Stille oceaan bij Japan en Oost-Rusland. In onze wateren is het een exoot, een soort die hier van oudsher niet thuishoort, maar door mensen geďntroduceerd is.
De platte oester (ook wel Atlantische oester), die van oorsprong delen van de bodem van de Noordzee en Waddenzee bedekte, is lang voor de introductie van de Japanse oester verdwenen en komt in Nederland alleen nog voor in Zeeuwse kwekerijen. De Japanse oester neemt misschien gedeeltelijk de plaats in van de eerder verdwenen Platte oester, maar is wel een heel andere soort.
Hij kan zich makkelijk vestigen op kokkelvelden en mosselbanken maar ook op de zachte onder-grond van de Waddenzee en vormt daar nieuw 'hard substraat' waarop verschillende planten en dieren een leefplek vinden.
Rauw oestervlees is zacht, fris en ziltig. De smaak wordt bepaald door het water waar die in is opgegroeid, naast het zoutgehalte is ook de voedselrijkdom en planktonsamenstelling van belang. Door de oester regelmatig om te keren wordt het vlees steviger van textuur. Japanse oester kun je zowel rauw als bereid eten.
Deze week zijn de oesters in de aanbieding, 6 stuks voor € 5.00!!
U kunt de oesters
HIER bestellen en hieronder nog een lekker recept voor de oesters!
Gestoomde oesters met limoen en soja
Ingrediënten
12 oesters
1 bosuitje
kwart rode paprika
1 limoen
2 eetlepels sojasaus
Bereiding
Snijd het bosuitje in flinterdunne ringetjes en de paprika in heel kleine stukjes. Boen de limoen schoon en rasp er een ˝ eetlepel groene schil af. Pers de limoen uit en meng de geraspte schil met de uiringetjes, paprika en sojasaus erdoor. Leg de oesters in een wijde pan en verwarm ze afgedekt 3-4 minuten. De schelpen staan nu iets open. Breek de bovenste platte schelp eraf en maak de oesters van de andere schelphelft los, maar laat ze er wel in liggen. Leg de oesters in de schelpen op een schaal of op vier bordjes en schep het limoen-sojamengsel erover.
Tot zaterdag!