Exposities en musea
Uitgegeven op 09-01-2014 om 17:07  |  link  |  bewaar  |  printzaterdag en zondag

Nieuwjaars-expositie

OOSTERLAND - In de donkere dagen aan het begin van het nieuwe jaar heeft de cultuurwerkgroep van de Stichting Culturele Kring Wieringen een lichte kleurrijke tentoonstelling samengesteld. In de Nieuwjaars-expositie in de Michaëlskerk is werk van Lubbo de Graaf, Annemiek van der Werff en Claartje Asser tentoongesteld.

Lubbo de Graaf - lichtsculpturen

Van oorsprong komend uit het ambachtelijk werken met hout, is Lubbo vervolgens aan het beeldhouwen gegaan. De laatste tijd vooral bezig met het maken van ‘functionele kunst’
In dit geval lichtsculpturen. Dit zijn sculpturen en een lamp inéén. Een mooi object dat je óók kunt gebruiken; bijvoorbeeld als sfeerverlichting, of als een aanvulling op bestaande verlichting. Ze drukken lichtheid en subtiliteit uit. Elk object is uniek in zowel vorm als kleur.
Altijd bezig met het ‘zoeken’, of eigenlijk ‘vinden’ van mooie vormen. Hetgeen een kwestie is van aandachtig kijken of ‘uitvinden’ door gewoon te doen. In de natuur is immers ‘alles’ al aanwezig.
Zijn lichtsculpturen hebben zeer organische vormen, met veelal als basis een mooi gevormde tak. De vormen zijn natuurlijk, en met een verfijnd gebruik van materiaal en kleur. Transparant en soms lijkt het alsof ze als het ware nog kunnen ‘groeien’. Ze zijn te gebruiken in zowel grote als in kleine ruimtes. De kleuren, creëren een heel specifieke sfeer.

Annemiek van der Werff - fotografie
De foto’s van Annemiek zijn kleurrijk en vallen op door de pakkende scenes!
Zoals ze het zelf zegt: “Laten we eerlijk zijn: alles is al een keer vastgelegd. Maar niet door mij en ook niet gezien door mijn ogen…” Registreren maar vooral ook interpreteren en daardoor een eigen ‘werkelijkheid’ creëren is de uitdaging waar ik iedere keer weer voor sta.
Favoriete onderwerp: mensen… gewone mensen als u en ik. Het kan net zo goed uw vriend, moeder of buurman zijn. Maar nooit geënsceneerd en veelal in kleur.
Helemaal autodidact ben ik niet, o.a. cursussen gevolgd bij Fotogram in Amsterdam.

Claartje Asser - schilderijen
Claartje maakt olieverf schilderijen met uiteenlopende onderwerpen zoals stillevens en dierportretten. De blik van een mens of een dier in een portret, een stukje fruit in volle glorie; Claartje Asser vangt de tijd!
Door middel van olieverf wordt met vaste hand, huid en haar zichtbaar gemaakt in realistische verbeelding.
Haar trompe l'oeil en speelse wandschilderingen verrassen de kijker op zijn tocht langs haar onderwerpen uit het alledaagse leven.
De techniek in stofuitdrukking maakt Assers werk levensecht.

De expositie is t/m 2 maart iedere zaterdag- en zondagmiddag te bezichtigen van 13.30 tot 16.30 uur in de Michaëlskerk.


dagelijks, behalve maandag

Grootmoeders tijd & Motoren Museum

NIEUWE NIEDORP - Grootmoeders tijd & Motoren Museum exposeert klassieke motoren en van alles uit grootmoeders tijd, zoals ouderwetse winkeltjes.


Bolnes uit 1928

Naast het topstuk van het museum, een zes meter hoge Bolnes 2-takt dieselmotor die als studieobject gebruikt is bij de Technische Universiteit in Delft, heeft het Grootmoeders tijd & Motoren Museum er nog een uniek object bij gekregen. Het Waterbedrijf Groningen heeft een 3 cilinder Stork uit 1937 geschonken, welke tot 5 maanden geleden nog draaide. Om deze kolossale motor van maar liefst 10 ton in Nieuwe Niedorp te krijgen moest deze gedeeltelijk worden gedemonteerd. Diverse vrijwilligers zijn deze winter druk bezig geweest om ervoor te zorgen dat deze unieke motor weer zal kunnen draaien.


De winkelstraat

Op de boven verdieping is een “Grootmoeders tijd” Museum gerealiseerd; te beginnen met een keuken van ongeveer 1950. Ook is op deze verdieping een wandschildering gemaakt als decor voor een grote collectie schaatsen.
Honderden miniaturen van Jack Appelman uit Koedijk waaronder een smidse, sprookjespoppenhuis, café met Hollandse spelen en talloze kruiwagens vormen een onderdeel van deze tentoonstelling. Tevens zijn er diverse ouderwetse winkeltjes zoals o.a. een fotowinkel, schoenmaker, kapper, kruidenier, houtdraaierij en nog veel meer.

De openingstijden zijn dinsdag t/m zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur, en zondag van 11.00 tot 16.00 uur.
U kunt het museum vinden aan de Schulpweg 47 in Nieuwe Niedorp.


dagelijks

Scrapbooks

NIEUWE NIEDORP - In Woon- en Zorgcomplex De Trambaan, onderdeel van Woonzorggroep Samen, is een scrapbook expositie van Mariska Hofmann te zien. Scrapbooken is een creatieve manier om foto’s te verwerken. Door foto’s te versnijden, versieren en aan te kleden wordt de sfeer van de foto’s versterkt.


Mom and dad & Tea house

Mariska Hofmann is Coördinerend Facilitair Medewerker bij Woonzorggroep Samen. In haar vrije tijd maakt ze scrapbooks. ,,Ik scrap sinds 2003 en gebruik in mijn layouts veel laagjes, kleine details en de naaimachine. Ik ben gek op bloemen, knopen, washi tape (decoratief Japanse tape) en ook distress- en spray inkt zijn fijne spullen om mee te werken. Het mixen van verschillende papierlijnen en versieringen is een uitdaging om er een mooi geheel van te maken.’’ Scrappen is voor Mariska niet zomaar een hobby. Ze heeft al voor diverse tijdschriften artikelen mogen maken. Thuis heeft ze een workshopruimte waar regelmatig een groepje komt croppen (samen scrappen) en op verzoek geeft Mariska workshops. Kijk voor meer informatie over Mariska’s scrapbooks op www.mariska-hofmann.blogspot.nl.

De expositie is tot en met half januari 2014 iedere dag van 09.00 tot 16.00 uur gratis te bezichtigen.


woensdag, vrijdag en zaterdag

Nederlands Parfumflessen Museum

WINKEL - Het Nederlands Parfumflessen Museum is gehuisvest in een historisch pand uit 1599 aan de Bosstraat 2 in Winkel. Voorheen heeft dit karakteristieke gebouw dienst gedaan als waag en als raadhuis. Na een grondige verbouwing en restauratie is daar nu een schitterende en zeer uitgebreide collectie van ruim 7000 parfumflessen te bewonderen.

Parfum is al eeuwen bekend. `Per fumum` oftewel van/door rook: het verbranden van harsen en houtsoorten was reeds in de oudheid het middel dat door priesters werd aangewend om de goden gunstig te stemmen.
Tot ca. 1900 werd parfum los gekocht, men moest het zelf thuis in de eigen mooie flacon doen. Na 1900 verschijnen de commerciële flacons dat wil zeggen; een geur werd met de fles tegelijk verkocht,(zoals we dat nu nog steeds doen) dus kant en klaar. Prachtige flessen ontstaan dan, van parfumhuizen zoals; Guerlain, Houbigant, Roger&Galet, later Nina Ricci, Estee Lauder, Dior, Van Cleef&Arpels en Chopard.
In de huidige tijd is parfum niet meer weg te denken en het verzekert de gebruiker van een bepaalde aantrekkingskracht. Parfum heeft iets mysterieus, is uiterst persoonlijk en kenmerkt een zekere luxe. Zowel de flacons als de verpakkingen zijn vaak uniek en zijn door de jaren heen steeds fraaier geworden.


Het geurenorgel

In Nederland was parfum lange tijd niet gebruikelijk het was te ijdel, te wuft, te opvallend. Als omstreeks 1790 eau de cologne wordt uitgevonden wordt dat wel gebruikt, dat was geoorloofd vanwege het medicinale karakter. Het werd gebruikt voor hoofdpijn, wondjes en flauwvallen.
In het museum bevindt zich een Alambic een soort destilleerketel waarmee men geuren kan onttrekken aan planten ± 1900.
Zittend achter het "geurenorgel" ontwikkelde de parfumeur nieuwe creaties. Alle basisingrediënten waren binnen handbereik. De formules bleven uiteraard geheim!

Het museum is open op woensdag, vrijdag en zaterdag van 14.00 tot 17.00 u.


dagelijks

Kunst en Kippensoep

VAN EWIJCKSLUIS - In de galerie van Hotel Pension Van Ewijcksluis, Van Ewijckspad 1, zijn quilts te bewonderen, die gemaakt zijn door cursisten van Jeannette Renooij.

Er hangt een grote diversiteit aan kleur en techniek. Tijdens deze tentoonstelling worden 2 workshops georganiseerd, waar u zelf aan de slag kunt. Deze keer kunt u, samen met Jeannette Renooij en Alie Kool, een deurstopper maken in de vorm van een kat of een uil.

De workshops zijn op zondag 26 januari en 2 februari. Aanvang 14.00 uur, de kosten zijn 15 euro incl. materiaal, maar exlusief consumpties. Voor inlichtingen en opgave kunt u Jeannette Renooij bellen 0227-581271.


dinsdag en elke 1e zondag van de maand

Museum Anna Paulowna

BREEZAND - Museum Anna Paulowna heeft wisselende exposities over de geschiedenis van de polder. Daarnaast is er ook een vaste collectie te bezichtigen van o.a.werktuigen, kunst, handenarbeid, foto's en boekwerken.Het museum is gevestigd aan de Zandvaart 5 in Breezand.
Openingstijden: Elke dinsdag van 14:00 tot 17:00 uur en elke eerste zondag van de maand (indien een feestdag dan de volgende zondag). Verder op afspraak.


zaterdag en zondag


In en uut de kleren

STROE - De nieuwe wintertentoonstelling bij het Wieringer Eiland Museum Jan Lont heet In en uut de kleren.

De getoonde kleding bestaat uit zondagsgoed en werkplunje. Wieringen kende kledingstukken voor feest, maar ook voor rouw. Vooral bij dat laatste komen vele regels te pas.
Specialiste op het gebied van klederdracht is Jeanne de Weert-Doesburg. Het museum prijst zich gelukkig dat behalve veel kleding van haar zijzelf ook vaak te vinden is bij Jan Lont. Samen met de textielwerkgoep heeft zij een informatieve tentoonstelling ontworpen, waar behalve topstukken ook apparatuur te vinden is waarmee men deze stukken vervaardigde. De opening vindt plaats in de vorm van een modeshow. Te zien zal zijn hoe de Wieringer vrouw zich in het verleden laag voor laag in het knappe pak hees. Ook de bekende broekleerzen worden gedragen en geshowd.

Tijdens de wintermaanden is het museum geopend op zaterdag- en zondagmiddag van 13.00-16.00 uur.
(advertentie)
Actueel...
07-03-2021 Politie stopt feest in Robbenoordbos
07-03-2021 Vrouwen in het zonnetje
06-03-2021 Hollands Kroonse Uitdaging heeft nu een permanente link op onze voorpagina
06-03-2021 Pink: Patrijzen, merels, kauwtjes en een egel
06-03-2021 Rondje om
06-03-2021 Schoorsteenbrand in Mekkenstuinweg
06-03-2021 Jubileum 25 jaar bouwmarkt familie Hagedoorn
06-03-2021 151 jaar Knipscheer: De orgeltrapper
06-03-2021 Statement bevoegd gezag vergunningverlening datacenters
05-03-2021 Column, goed zoeken loont
05-03-2021 Foto van het weekend
05-03-2021 Daan naar de Tweede Kamer
05-03-2021 Restauratie houten grafmonumenten Westerbegraafplaats
05-03-2021 Recreatiebedrijven geholpen door revitaliseringsfonds
05-03-2021 Verse producten van het Hollands Kroonse land
05-03-2021 Aanbiedingen en nieuws van onze adverteerders
05-03-2021 Aanbiedingen van onze adverteerders in Hollands Kroon
04-03-2021 Café Waddenzee
04-03-2021 Oudste inwoner Hollands Kroon 108 jaar
04-03-2021 Foto van het weekend luiergooier nu actief langs N99 Update
04-03-2021 ReumaNederland zoekt thuiscollectanten
04-03-2021 Kerknieuws
03-03-2021 Raadslid Jeff Leever te gast in 'Hilversum Uit'
03-03-2021 Archeologen trekken veel bekijks, vondsten tot 7000 jaar geleden
03-03-2021 Hippogym schenkt vergadertafel aan Wironruiters
03-03-2021 Herman zoekt het hogerop
03-03-2021 Alle ins and outs over SEO voor je bedrijf
02-03-2021 Sloop bakkerij gaat snel
02-03-2021 Kindermonitor
02-03-2021 Selectie genomineerden Cultuurprijs Hollands Kroon
(advertentie)
Poll:
Laat u zich vaccineren tegen corona?
Ja
Nee
Ik twijfel nog
  
Occasions
BMW X5 X-drive 3.5 High Executive
€ 20.995,-

Toyota Rav 4 2.0 AWD Style
€ 25.745,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Voetballen - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...