Oorlogsdocument over het Joods Werkdorp
Uitgegeven op 23-11-2021 om 13:03  |  link  |  bewaar  |  print

HOLLANDS KROON - Afgelopen zomer is gestart met het project 'Oorlogsmonumenten vertellen'. Een project om de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog levend en betekenisvol te houden. Herinneringen op herkenbare plekken in eigen omgeving. Bij de generatie van nu en toekomstige generaties. Hiervoor zijn zes oorlogsmonumenten uitgekozen. In de Wieringermeer is het verhaal over het Joods Werkdorp in Slootdorp verteld.


Hans Werner Wallage met het herdenkingssteentje in z'n handen voor z'n oom Hans Werner Binheim, bij het nog niet onthulde Holocaust monument. Op de achtergrond de oude Oostwaardhoeve en de oude directeurswoning voor Abel Herzberg - © Uitgeverij Peter Sasburg

Het persoonlijke verhaal achter het Joods Werkdorp wordt gefilmd. De filmopnamen zijn op basis van filmscripts inmiddels gemaakt. Regisseur Peter Sasburg maakt van zijn video/audio registratie na montage een mini-documentaire. Een belangrijke stap om het behoud van het oorlogserfgoed in de gemeente veilig te stellen.


Leo Ellermeijer bij het herdenkingsmonument, met de door hem ontworpen plaquette - © Uitgeverij Peter Sasburg

Op het voormalig terrein van het Joods Werkdorp zijn persoonlijke verhalen vastgelegd
• Hans Werner Wallage en Irene Sperber, nabestaanden van vermoorde Joodse vluchtelingen, vertellen over hun verdriet en gemis, jodenvervolging, en de onvoorstelbare Holocaust.
• Angela en Robert Reutlinger vertellen over de belangrijke rol van hun vader Jula Reutlinger in het werkdorp.
• Nico Kemmeren en Joop Slabbekoorn, nabestaanden van polderpioniers werkzaam in het werkdorp, vertellen onder meer over de ontruiming.
• Karin Westhoff en Martine Hakvoort (leerlingen van obs De Meertuin uit Slootdorp), vertellen over de onvrijheid van joodse mensen, de herdenkingssteentjes voor joodse kinderen en over hun vrijheid.
• Leo Ellermeijer geeft uitleg over zijn ontwerp van de plaquette van het herdenkingsmonument.
• Initiatiefnemers Marieke Roos en Ina Hoogenbosch vertellen over het hoe en waarom bij de onthulling van het Holocaust monument met de herdenkingssteentjes.
• Joël Cahen (oud-directeur van het Joods Historisch Museum en adviseur) vertelt over de verbinding van dat monument met het Herinneringcentrum/Museum Joods Werkdorp in oprichting.

Vervolg van het project
Er zijn ook filmopnamen over de Wieringer verzetsman Marten Snoodijk gemaakt.
De filmopnamen van verhalen achter nog vier oorlogsmonumenten in Nieuwe Niedorp, Westerland, Anna Paulowna en Wieringerwerf, zijn gepland in november en december aanstaande. De verwachting is dat de mini-documentaires klaar zijn in het voorjaar van 2022. Deze worden dan ook gedeeld.
(advertentie)
(advertentie)
Reparatiebedrijf Weijers - Beeld en geluid
Occasions
Toyota Prius Wagon 1.8 Aspiration Hybrid
€ 12.745,-

Toyota Verso 1.6 Linea Terra
€ 3.995,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Quarantaine - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...