Nieuw computervirus start aanval
Uitgegeven op 27-01-2004 om 17:43  |  link  |  bewaar  |  print

Amsterdam - En dag na de waarschuwingen voor het Dumaru-virus, melden anti-virusbedrijven alweer een nieuwe internetworm. Het Novarg-virus stelt computerkrakers in staat een deel van de computer onder controle te krijgen. Bovendien start de worm een online aanval tegen het omstreden softwarebedrijf SCO Group.

Virusbestrijder Symantec spreekt van Novarg-virus. Andere anti-virusmakers gebruiken de aanduidingen Mydoom (McAfee) en WORM_MIMAIL (Trend Micro). In principe betreft het dezelfde online indringer. Het virus verspreidt zich via e-mail en heeft een attachment met diverse extensie-typen. Het virus kan zich ook verspreiden via online ruilprogramma's zoals KaZaA.

Volgens een expert van computerbeveiliger Symantec kan bij besmetting de verspreider van het virus werken in de computer. Indien een netwerk bij bedrijven besmet is, kan de verspreider ook op een intern netwerk rondsnuffelen. De virusmaker kan de identiteit van de worm op afstand aanpassen. De worm heeft het volgens Symantec overigens gemunt op het Amerikaanse softwarebedrijf SCO Group, dat aanspraak maakt op de eigendomsrechten van het open source besturingssysteem Linux. De online aanval, waarbij een grote datastroom naar de servers van SCO op gang wordt gebracht, wordt uitgevoerd op 12 februari.

Het eerste gevolg van het virus is dat de postbus van e-mailprogramma's vol loopt met e-mail. Het onderwerp en de tekst variren, hierdoor is een besmet e-mailtje moeilijk te herkennen. "De e-mail moet in ieder geval direct verwijderd worden", aldus de expert van Symantec. Een woordvoerder van internetaanbieder XS4ALL geeft aan dat het virus kan worden beschouwd als een groot virus. "Tussen middernacht en 09.00 uur hebben we in totaal 37.000 e-mails met virussen ontvangen, hiervan bevatten 23.000 het Mydoom-virus. Alle andere virussen kwamen niet boven een aantal van 1000 uit." Volgens hem heeft ruim 10 procent van alle e-mails het Mydoom-virus. Hij constateert wel dat dat aantal inmiddels door het gebruik van bijgewerkte virussoftware afneemt.
(advertentie)
Gezellig tot in de late uurtjes!
(advertentie)
Slagerij Ottens
Occasions
Nissan Note 1.4 Life
€ 7.945,-

Renault Clio 1.2 5drs Authentique
€ 5.245,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Anne Heinz - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...