Exposities en musea
Uitgegeven op 11-09-2012 om 13:31  |  link  |  bewaar  |  printdagelijks, behalve maandag

Grootmoederstijd en Motoren Museum

NIEUWE NIEDORP - Het Grootmoeders Tijd en Motorenmuseum is een museum dat allerlei dingen uit grootmoeders tijd en antieke motoren tentoonstelt.

Er zijn maar liefst over de 275 motoren te bezichtigen. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld oude brandweerwagens, tractoren (Ford uit 1948) en een wals van Ballast Nedam uit 1927. Ook mooi is de grootste standencilinder van Nederland, een Bolnes uit 1945.
Het gaat om stationaire industrie-, landbouw- en scheepsmotoren. Een groot aantal is op verzoek draaiende te zien.Op de enorme bovenverdieping zijn allerlei authentieke winkeltjes te zien. Onder andere hoeden, kapper, kruidenier, kleding en vele andere dingen uit grootmoeders tijd. Ook is er een schoenmakerswerkplaats uit de 50’er jaren te vinden. Verder is er een miniaturenmuseum van Jack Appelman uit Koedijk.

De openingstijden zijn op dinsdag t/m zaterdag van 13:00 uur tot 17:00 uur en op zondag van 11:00 uur tot 16:00 uur. Eerste Paasdag en eerste Pinksterdag gesloten.
De toegang is € 5,00 voor volwassenen en € 2,00 voor kinderen t/m 12 jaar.
Het Grootmoederstijd en Motoren Museum is te vinden aan de Schulpweg 47 in Nieuwe Niedorp.


woensdag, vrijdag en zaterdag

150 jaar Lalique juwelen van kristal

WINKEL - Het Parfummuseum aan de Bosstraat 2 toont een uitgebreide collectie Lalique parfumflessen in een ruime opstelling. In het museum zijn ontwerpen van drie generaties van de beroemde familie Lalique bijeengebracht.

Lalique staat voor meesterschap, verfijning en schoonheid.
René Lalique (1860-1945) heeft zich vanaf begin 1900 bezig gehouden met het ontwerpen van glas objecten, waaronder parfumflacons (Art-Nouveau). Later paste hij ook kristal toe. Flacons zijn vanaf 1908 vervaardigd voor parfumhuizen als Guerlain, Worth, Houbigant, Coty, Piver, Molinard en vele anderen.
Het contrast tussen transparant en mat komt bijna altijd heel mooi naar voren.
Marc Lalique (1900-1977) trad in de voetsporen van zijn vader. Ook hij was artistiek begaafd en heeft schitterende objecten ontworpen.
Beroemd van hem zijn de zeer kostbare ‘Cactustafel’ van kristal, en ook de prachtige flacon met de duiven voor de geur L'air du temps van Nina Ricci.
MarieClaude (1936-2003) is de enige dochter van Marc Lalique. Zij heeft de liefde voor het vak van haar vader geërfd. Ook zij heeft zich bezig gehouden met het ontwerpen van vooral kristal objecten.

In 1992 kwam het parfum "Lalique de lalique" op de markt in een bijzonder stijlvolle flacon en daarna elk jaar in een limited edition; dezelfde geur in bijzondere flacons.
Deze serie staat compleet in het museum. De flacons voor de heren geuren zijn veelal uitgevoerd in de auto mascottes van René Lalique in een limited edition. Deze serie staat compleet in het museum.

Aan de grootste geuren test tafel van Nederland, kunt U ook Uw favoriete Lalique geuren ontdekken.

Het Nederlands Parfumflessen Museum is gehuisvest in een historisch pand uit 1599 aan de Bosstraat 2 in Winkel. Voorheen heeft dit karakteristieke gebouw dienst gedaan als waag en als raadhuis. Na een grondige verbouwing en restauratie is daar nu een schitterende en zeer uitgebreide collectie van ruim 7000 parfumflessen te bewonderen.

Het museum is open op woensdag, vrijdag en zaterdag van 14.00-17.00 u.
Om 14.10 uur kan de bezoeker tijdens een interessante rondleiding kennis maken met de kunstzinnige, vaak bekende ontwerpers van de diverse flacons zoals Lalique en Dali.


dagelijks

Poppenhuizen en miniaturen

HIPPOLYTUSHOEF - In de vitrines van Zorgcentrum Noorderlicht exposeert Adry Zoons uit Westerland haar poppenhuizen en miniaturen.

Adry is al ruim 20 jaar bezig met haar hobby van het maken van poppenhuizen en miniaturen. Het meeste wordt gemaakt op de schaal van 1:12. Hierbij worden vele technieken gebruikt, o.a. schilderen-timmeren-stofferen, enz.
Het dagelijkse leven van vroeger en nu wordt door haar prachtig in miniaturen uitgebeeld in b.v. winkeltjes-huiskamers-keukens-kinderkamers-en heel veel accessoires.


Adry Zoons met haar poppenhuizen en miniaturen

De expositie is iedere dag, ook in het weekeinde, vrij te bekijken in de kleine vitrine in de hal en in de grote vitrine in de koffiezaal.


dagelijks

Schilderijen Gerhard Palthe in Verpleeghuis Magnushof

SCHAGEN - In Verpleeghuis Magnushof is een nieuwe collectie schilderijen te bewonderen. Gerhard Palthe uit Schagen exposeert zo’n dertig schilderijen die hij in de afgelopen vijf jaar heeft gemaakt.

Gerhard schildert inmiddels al bijna tien jaar. Ooit begonnen met acrylverf, heeft hij zich de laatste jaren voornamelijk toegelegd op het schilderen met olieverf, waarbij specifieke onderschilderingtechnieken worden toegepast. Zijn voorkeur gaat uit naar het maken van figuratief werk en portretten.Gerhard zijn werk is voornamelijk realistisch, met niet teveel details en vage achtergronden. Zijn onderwerpen hebben bij voorkeur iets mystieks, zoals een Venetiaans carnaval, geisha’s en flamencodansers. Van elk onderwerp maakt Gerhard meerdere schilderijen.

De expositie is tot 1 november te bezichtigen in het verpleeghuis van 09.00 tot 19.00 uur.


zaterdag en zondag

Keramiek, schilderijen en gedichten in de Michaëlskerk

OOSTERLAND - De Stichting Culturele Kring Wieringen organiseert al vele jaren exposities in de Michaelskerk. Er is nu werk te bewonderen van Irene Pastijn enEnno Paulusma.

Irene Pastijn (uit Wijdenes) - keramiek
Is begin jaren tachtig gestart met opleidingen en cursussen in verschillende creatieve richtingen, zoals etsen, zeefdrukken, Crejat en een keramiekcursus. Het werken met klei vond ze geweldig, maar miste de kennis van verschillende kleisoorten, oventemperaturen, glazuren, opbouw etc.
Daarom is ze in 2001 gestart met de beroepsopleiding voor keramisten bij SBB in Gouda. Deze driejarige opleiding is in 2004 met een diploma afgerond.
De afgelopen jaren heeft ze regelmatig geëxposeerd. De passie voor klei heeft te maken met het veelzijdige en verrassende van het materiaal. Er spelen zoveel keuzes mee: handvormen of draaien, welke structuur, welk glazuur, hoe te bakken of Raku-stoken? En dan altijd weer de verrassing wanneer de oven geopend wordt. Haar werk kenmerkt zich vooral door organische vormen en huidafwerkingen. Het is lekker aanwezig, intrigerend door vorm en afwerking. Klei is een uniek materiaal dat leidt tot uniek werk.


Papaverbol en schaal van Irene Pastijn

Enno Paulusma (uit Leusden) – schilderijen en gedichten
Geboren te Amersfoort, wonende te Leusden en in Galicië (Spanje)
Zijn schilderijen zijn realistisch, haast fotografisch.
Hij houdt van het spelen met licht, of misschien speelt hij wel met de duisternis.
Dit is ook in zijn dichtwerk te lezen. De gedichten bestaan vaak uit dubbele lagen.
Woorden kunnen meerdere betekenissen hebben.
De gedichten zijn meestal goed te volgen, doch wanneer je goed leest steekt er vaak meer achter dan in eerste instantie te lezen is
Hij staat positief in het leven, houdt van kleur maar ook van zwart.


Kabeljauw en sardines, geschilderd door Enno Paulusma

De expositie is t/m 4 november 2012 iedere zaterdag- en zondagmiddag te bezichtigen van 13.30 - 16.30 uur.


woensdag en zaterdag

Kazemattenmuseum

KORNWERDERZAND - Het Kazemattenmuseum bestaat uit 5 grote kazematten, een Duits wachtlokaal, een Duitse bunker, een aggregaatkazemat en een bezoekerscentrum.

De kazematten bestaan uit de commandokazemat, de keuken/luchtdoelremisekazemat, de mitrailleurkazemat, de kanonnenkazemat en het zoeklichtkazemat.

In deze kazematten wordt aandacht besteed aan o.a. het leven in de kazematten, de Duitse aanval in mei 1940, de kanonneerboot Johan Maurits van Nassau, de luchtafweer, het verzet, de fatale vlucht van de Lockheed Hudson, die neerstortte vlakbij de stelling, waarbij de vier Engelse bemanningsledenen en de vier Nederlandse "spionnen" om het leven kwamen, het gevecht in de Wonsstelling en de vuurwapens van WO II.
Een tijdelijke expositie is gewijd aan het optreden van het IJsselmeerflottielje van de Koninklijke Marine tijdens de Meidagen in 1940.

Naast veel informatie heeft u een mooie wandeling bij en zicht op de waterwerken van de Afsluitdijk.
Vanaf 2 mei is het museum weer voor het publiek geopend op woensdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. In de maanden juli en augustus is het museum ook op zondag open van 13.00 tot 17.00 uur.
Meer informatie op www.kazemattenmuseum.nl


maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag

Onderdelen oude molens Niedorp

NIEDORP - In het Historisch Informatie Punt in de bibliotheek is tot oktober een expositie van onderdelen die betrekking hebben op de oude molens uit de voormalige gemeente Niedorp.

Gemeente Niedorp had in de 19e eeuw, 30 watermolens, 5 korenmolens, en 1 houtzaagmolen (kleine molens niet meegerekend).
De molenaar erfde het vakmanschap van zijn voorgeslacht. Zagen, schaven en boren, gebeurde met “ellebogen stoom”” (handwerk). Het sjouwen en hijsen van de onderdelen kon alleen gedaan worden met menselijke pk’s ( ode aan de molen makers). Deze vindingrijkheid, creativiteit en zware arbeid stond ten dienste van het “overleven”. Het bouwwerk de molen kon eeuwen lang gebruikt worden.

Van dit alles zijn foto’s, molenonderdelen, gereedschappen en hulponderdelen uitgestald in en rond de vitrine’s. Bij alles wat er te zien is, is tekst en uitleg. Ook zijn er nog bordjes met spreekwoorden over de molens, en wat daar mee te maken heeft.
Aan deze tentoonstelling hebben meegewerkt;
Klaas de Leeuw, Jan Smit en Jaap Fijnheer (onderdelen), Jaap van Beek (power point presentatie), Ruud Fortgens en Maarten Mooij (foto’s en inrichting presentatie).

De expositie is te bezichtigen tijdens de openingstijden van de bibliotheek:
Maandag van 12.30 - 20.00 uur, woensdag van 9.30 - 17.00 uur, vrijdag van 9.30 - 20.00 uur, zaterdag van 10.00 - 13.00 uur.


dagelijks, behalve maandag

Peggy Eras met tuinkunst bij sfeerboerderij van Jan Cees Lont

NIEUWE NIEDORP - Tot en met 1 oktober exposeert Peggy Eras uit Hilversum met beelden en objecten in de fraaie modeltuin van de Sfeerboerderij van Jan Cees Lont. De tuin ligt naast de Sfeerboerderij van Jan Cees Lont aan de Terdiek 23 in Nieuwe Niedorp en is gedurende de zomermaanden gratis te bezoeken.

De expositie is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 9.30 tot 17.30 uur. Op zondag is de tuin geopend van 11.00 tot 17.00 uur.
De modeltuin is niet de enige plek waar werk van Peggy staat. De wandeling kan worden voortgezet in de roofvogeltuin waar ook werk staat opgesteld. En er dobberen heel verrassend kleurige waterlelies van haar hand tussen de kikkers in de vijver.

Lees verder…


dagelijks, behalve maandag

Lichterschipperij in Wieringer Eiland Museum Jan Lont

STROE - Lichterschipperij is het thema van de tentoonstelling in het Wieringer Eiland Museum Jan Lont. De expositie belicht de periode in de Wieringer geschiedenis, waarin lichterschippers op de rede van Wieringen en Texel actief waren.


Blikvanger is een panorama van de rede van Wieringen, geschilderd door Wil Wigbout

Voor de aanleg van het Noordhollands Kanaal en later het Noordzeekanaal voeren schepen over de Zuiderzee naar de haven van Amsterdam. Vanwege de geringe diepte van de Zuiderzee werd op de rede van Wieringen en Texel de vracht door lichterschippers overgeladen in kleinere schepen.


Er valt veel te ontdekken in het Wieringer Eilandmuseum


In de zomer, als het vee buiten was, versierden de Wieringers de stal

Openingstijden:dagelijks
De gedroomde reis

DEN OEVER - De gedroomde reis is een spontaan initiatief van Ina Buisman. Door een geschenk van een doos vol met onbeschreven kaarten vanuit vele verschillende landen is er het idee ontstaan om daar iets mee te doen.

Ina vraagt mensen hun adres op te geven, dan ontvangen ze een kaart van een bepaald vakantie adres. Op deze kaart vertellen ze kort wat ze “denken” daar meegemaakt te hebben.
Een reis die ze daar in gedachten gemaakt zouden hebben. Dit kan gek, eng, wonderschoon of romantisch geweest zijn.

Deze kaart waar al een postzegel op zit doet men dan op de bus. Als er zo’n tweehonderd kaarten zijn, wordt daar een expositie aan gewijd. Ina mocht er al 50 ontvangen.
Heeft u vrienden, vriendinnen die ook mee willen doen, mail hun adres onder vermelding van de gedroomde reis en ze ontvangen een kaart.

e-mail: inabuis@xs4all.nl, tel. 0227-511926.
(advertentie)
Actueel...
18-06-2021 Raadsvergadering Hollands Kroon
18-06-2021 Foto van het weekend
18-06-2021 Veteranenontmoeting
18-06-2021 Mini-documentaires over oorlogsmonumenten
18-06-2021 Bevlogen molenaar Ton Maas koninklijk onderscheiden
18-06-2021 Gemeenteraad geïnformeerd over datacenters
18-06-2021 Weekend agenda
17-06-2021 Toch een beetje Avondvierdaagse op Wieringen
17-06-2021 Wooncompagnie start bouw 19 woningen in Wieringerwerf
17-06-2021 Oranjefestival doorslaand succes
17-06-2021 Meet de waterkwaliteit in jouw buurt voor onderzoek
17-06-2021 Berging Vickers Wellington afgerond
17-06-2021 Hoe verder bij afwijzing bestemmingsplan datacenters?
17-06-2021 Wat zijn de voor- en nadelen van verlichting met sensor?
17-06-2021 Raad HK mag bestemmingsplan gewoon afkeuren
17-06-2021 Kerknieuws
16-06-2021 Heel Holland kleurt Oranje
16-06-2021 Op stap in Hollands Kroon
16-06-2021 Exposities en musea
16-06-2021 Dutch Musical Night met Thalia Hollandskroon
16-06-2021 Aanbiedingen van onze adverteerders in Hollands Kroon
16-06-2021 Aanbiedingen en nieuws van onze adverteerders
16-06-2021 De Hollandse Nieuwe smaakt weer heerlijk
16-06-2021 Martijn de Does winnaar 1e ronde Tante Pietje EK poule
16-06-2021 Een Zweefvliegclub, altijd wat te doen
16-06-2021 Overleden de heer Nico Nieuwland
16-06-2021 Op zoek naar nieuwe tuinmeubelen?
16-06-2021 Nieuwe oogst aardappelen bij Kikkert op Westerland
16-06-2021 Welke vrijwilliger verdient een zweefvlucht?
15-06-2021 Nieuwe borden geplaatst bij Vatrop, kijk uit voor de jonge vogels
(advertentie)
Uw warme bakker!
Poll:
308 arbeidsmigranten in 11 gebouwen aan de N99?
Ja, arbeidsmigranten moeten ergens wonen
Ja, maar niet langer dan 15 jaar
Nee, niet dicht bij de manege
  
Occasions
Honda CG 125 - unieke motorfiets met maar 8km op de teller.
€ 3.250,-

Toyota Proace 2.0 Cool Comfort ex BTW/BPM
€ 18.995,- (excl. BTW)

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Gert Huls in de Aurora Bar - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...