ETEN VAN KAPELLEHOF WORDT 30 KILOMETER VERDEROP KLAARGEMAAKTUitgegeven op 05-11-2003 om 17:35 |
link |
bewaar |
printDen Oever -
Rundervinken, gekookte aardappelen en peultjes pruttelen in de keuken van Magnushof in Schagen. Om vervolgens tot minder dan vijf graden af te koelen en te worden vervoerd naar Kapellehof in Den Oever.Sinds meer dan een jaar krijgen de bewoners van het verzorgingstehuis warme maaltijden voorgeschoteld die ruim dertig kilometer verderop worden bereid. Het zogenaamde ontkoppeld koken.
De Kapellehof-bewoners dienen op maandag te beslissen wat ze de gehele volgende week rond het middaguur willen eten. De lijst wordt dan verstuurd naar de keuken in Schagen, waar alle warme maaltijden voor negentig procent worden klaargemaakt. Nadat de kibbeling met remouladesaus en de andere gerechten zijn bereid, worden deze zo snel mogelijk gekoeld en vervoerd naar Den Oever.
In Kapellehof worden de gekoelde maaltijden opnieuw verwarmd. Althans voor een deel. De speciale magnetrons, die de vitaminen in de maaltijden houden, bestaan uit een deel waarin de aardappels en groenten worden opgewarmd en een deel waarin de nagerechten en salades koel blijven. Locatiehoofd van Kapellehof P. Breed: ,,Doordat we de warme maaltijden in Schagen laten maken, kunnen wij onze bewoners meer gerechten bieden. Magnushof voldoet namelijk aan tientallen eisen waar wij anders dure investeringen voor zouden moeten doen, wat weer ten koste gaat van onze bewoners. Bovendien blijven de vitaminen en mineralen door het 'ontkoppeld koken' gewoon in de maaltijden zitten. Het is dus niets minder en zelfs heel gezond.''
Meer keuzeToen de keuken in het verzorgingstehuis in Den Oever nog dagelijks open was, hadden de bewoners keuze uit twee menu's per dag. Tegenwoordig zijn dat drie menu's met drie gangen die onderling ook nog gecombineerd mogen worden.
Kapellehof was in oktober vorig jaar het proefkonijn van het ontkoppeld koken binnen de Zuster Kueter Stichting, waar acht zorginstellingen bij zijn aangesloten.
,,De eerste maanden verliepen niet altijd even gemakkelijk'', erkent Francien Schouten, hoofd van de facilitaire dienstverlening in Den Oever. ,,Mensen die normaal gesproken voor een extra schep jus naar de keuken liepen, hadden vanaf toen pech. Er was daar niemand meer. Dat was natuurlijk even wennen. Maar nieuwe bewoners die niet beter weten dan ontkoppeld koken, vinden het heerlijk.''
Bron: Noord-Hollands dagblad