Uienlucht
Door: Pink

Uitgegeven op 27-05-2023 om 13:15

Twee weken schreef over het Vogelmelk dat in mijn tuin tot wat rommelige situaties zorgt, maar ik vergat nog te noemen dat de 17-jarige ram Kees, die bij de paarden achter mijn huis woont, vogelmelk heerlijk vindt. Als hij de kans krijgt maait hij alles zorgvuldig af. Hij eet alleen de bloemkopjes, dus uitzaaien kunnen ze niet meer als Kees is langs geweest.

Ik kom niet te dicht bij Kees in de buurt want ik vertrouw hem niet helemaal. Jaren gelden heeft hij mij onverwachts van achteren in mijn knieholtes een zetje gegeven en dat vergeet ik niet licht.

Naast de boshyacint en het vogelmelk zijn er nog twee voorjaarsbloeiers waar ik direct de bloemen uithaal om te voorkomen dat het een (grotere) plaag wordt.

Als eerste het Driekantig look. Een prachtig witbloeiend bolgewas dat een uienlucht verspreid. Ik kreeg het ooit van mijn tante met de waarschuwing dat het kan woekeren. Dat is door mijn consequente beleid nog niet gebeurd. De andere is Daslook. Daslook bloeit ook wit en is heerlijk in salades en andere gerechten. Echter, het zaait zich enorm uit. Onder de bomen is het bij mij al iets te veel aanwezig, maar waar het echt een plaag is, is in het Heiloose bos. Tussen Alkmaar en Heiloo, langs de Kennemerstaatweg ligt een prachtig oud bos en in het voorjaar (nu dus) val je bijna flauw van de uienlucht die daar hangt.

De akeleien hebben zich ook weer rijkelijk voortgeplant en staan nu overal in bloei. Er is een behoorlijke diversiteit in kleuren in mijn tuin, maar ook steeds meer in vorm. Had ik eerder vooral van die hoedjes met ook punten eraan, nu heb ik allemaal van die korte propjes, in meerdere kleurencombinaties. Het is weer paradijslijk.

Morgen vieren wij hier een verjaardag. Ik moet nog even bedenken wat er op het menu komt.
Een soep met lekker brood is altijd een succes en kan je goed van te voren klaarmaken. Ik denk dat ik maar uiensoep met Daslook ga maken, daar heb ik genoeg van. Met op een schotel ernaast lekkere blauwe schimmelkaas om er in je kommetje aan toe te voegen. Voor de gasten die liever in hun comfortzone blijven zal ik wat spekjes uitbakken en croutons maken. En misschien nog wel een tomatensoepje.

Fijn weekend

Liefs
Pink

Reacties (2)
Marietje
@2023-05-27 14:56:39
 Fijne verjaardag en zonnige pinksterdagen Pink.
 
Pink
@2023-05-27 16:04:05
 Dank Marietje
 
Reageer
Naam*:
E-mail:
|Reactie:
 
Occasions
Toyota Aygo 1.0 VVTi Comfort 5drs
€ 4.250,-

Te koop Renault Twingo bouwjr. 2010
€ ,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Haukes haven - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...