Natuurwaarnemingen
Door: Pink

Uitgegeven op 13-05-2023 om 12:28

Natuurwaarnemingen

De Afsluitdijk is momenteel groen met geel en wit gekleurd. Het koolzaad bloeit uitbundig en tussen deze hoge planten zitten opmerkelijk veel blauwe en zilverreigers. Ik telde er gisteren 50. Vooral de zilverreigers vallen op. Ze zijn sprankelend wit met een elegante nek. Ik kan me herinneren dat de zilverreiger vroeger een bijzondere vogel in Nederland was. Nu zie je ze overal. Op de een of andere manier is de populatie toegenomen. Ook de massale aanwezigheid op de Afsluitdijk is nieuw. Er zal wel veel nieuw voedselaanbod zijn door de herinrichting, anders kan ik het niet verklaren.

Vorig jaar reed ik een keertje in het donker de dijk over en naast mijn vloog een witte uil een klein stukje met mij op. Dat vond ik ook heel bijzonder. Het moet een sneeuwuil zijn geweest, die zijn immers wit. De vraag van iemand of het geen meeuw was geweest, daar moest ik wel om lachen. Die vogels zijn zo verschillend, die kun je echt niet verwisselen.

In de tuin van de buurvrouw zat 2 maanden geleden ook een uil. Ze mopperde wat over de rommel onder een conifeer en dacht dat het uitwerpselen van de duiven waren. Maar ik herkende meteen de braakballen van een uil. De uil heb ik niet kunnen ontdekken. Hij is inmiddels ook weer weg, want er liggen geen braakballen meer onder de boom. Misschien komt hij dit najaar terug en neemt hij wat vrienden mee, ik hoop het.In de tuin begint het vogelmelk te bloeien. Vogelmelk is een bolgewas dat bij de aspergefamilie hoort. Het gedraagt zich net als de boshyacint: Bloeit in het voorjaar, maakt idioot veel groen loof aan en zaait zich snel uit. Ik heb er een haat-liefde verhouding mee. Op zich vind ik het een leuk gewasje en een boeketje in een klein blauw vaasje op een oude kist in de kamer staat heel charmant. Maar dat loof, echt lelijk, dat zit altijd overal doorheen. Dwars door andere planten zoals de hosta’s die nu juist op zijn mooist zijn, fris groen en nog onaangetast door de slakken.
Ik wip het vogelmelk daarom toch maar uit de borders. Hier en daar onder de bomen sta ik het oogluikend toe, maar verder pak ik het rigoureus aan.

Een andere ongewenste gast is momenteel de wespenkoningin. Die dames bezoeken onze tuin (en huis) momenteel veelvuldig, op zoek naar een goede plek voor een nieuw nest. Ze speuren al zoemend elk hoekje af en beoordelen het op geschiktheid voor een nest.
Wij jagen dagelijks de koninklijke hoogheden voorzichtig weer naar buiten. We zijn gastvrij, maar het kan ook te gek.

Fijn weekend.

Liefs Pink

Reacties (5)
Pink
@2023-05-13 14:09:11
 Lees ik het toch echt elke keer even snel na, voordat het naar de redactie gaat, maar er is wederom een jeuk-woord ingeslopen dat ik teveel heb gebruikt.

Momenteel... brrr, ik griezel er zelf van.

Excuses alvast aan de taalpuristen.
 
Marleen van der Glas
@2023-05-13 14:57:53
 Geeft niks, ik heb zo van je verhaal genoten. En dat is elke keer weer.
Dank je wel daarvoor en
een goed weekend toegewenst.

Marleen
 

@2023-05-13 15:54:41
 Ook onze tuin wordt druk bezocht door de wespen.
Vermoedelijk zit er een nest, maar ik heb het nog niet kunnen ontdekken.

Piedie
 
Pink
@2023-05-13 19:39:17
 💕
 
Mariet
@2023-05-14 09:14:51
 Ook ik vroeg mij af wat die reigers eten op de Afsluitdijk. Afgelopen week zag ik een foto van een reiger met een muis in zijn bek en dacht nu zoek ik het op. Ze lusten ook mollen en muizen! Die bewonen blijkbaar alweer in grote getale de Afsluitdijk.
 
Reageer
Naam*:
E-mail:
|Reactie:
 
Occasions
Toyota Corolla Cross 2.0 Hybrid Team D
€ 42.495,-

Toyota Yaris 1.5 Hybrid Dynamic
€ 13.345,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Cyrill de Maesschalck en zus Roos - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...