Boshyacinten
Door: Pink

Uitgegeven op 06-05-2023 om 11:41

Op 5 mei verzamelde in de avond een flinke groep mensen in de buurt van het Oeverse bos (door niet-Wieringers ook wel Robbenoordbos genoemd) om te luisteren naar de nachtegaal. Een mooie zachte windstille avond maakte de ervaring compleet. De groep was gedisciplineerd genoeg om niet al kakelend door het bos te lopen. Daardoor zijn er 9 nachtegalen ontdekt.

Vanochtend liep ik er alleen. En ook in de ochtend waren de nachtegalen te horen. Een koekoek riep af en toe verlangend in de verte. Het bos was vol leven en geurde naar fluitekruid. De meidoorns stonden op het punt te gaan bloeien en onder de bomen bloeiden hier en daar groepjes blauwe boshyacinten, hemel op aarde.


(foto: Pink)

Vorge week bezocht ik Landgoed Ockenburgh. Dat is een 350 jaar oud landgoed tussen Loosduinen en Kijkduin in Den Haag en onderdeel van Nationaal Park Hollandse Duinen. Een deel van dat landgoed kleurt rond mei helemaal blauw. Het is het hyacintenbos. Het is sprookjesachtig mooi.

We moesten wel even zoeken voordat we het ontdekt hadden, we hadden al een flinke wandeling over een ander deel van het landgoed gemaakt en zeiden (licht cynisch) tegen elkaar dat er bij mij in mijn tuin beduidend meer boshyacinten staan.

Na een lekkere kop warme chocolademelk in de villa aldaar (de kas was helaas gesloten) vroegen we voor de zekerheid maar even naar het blauwe bos. We werden verwezen naar een ander deel van het landgoed en daar werden alle verwachtingen nog overtroffen, zo mooi en bijna onwerkelijk. Blauw in de natuur is betoverend, net als het frisgroen van de bomen en planten in mei.

Ik heb dus boshyacinten in de tuin, en best veel. Ik vind ze mooi, maar genoeg is genoeg, en ze zaaien zich enorm uit, dus na de bloei trek ik alle zaadbeginselen uit de tuin om te voorkomen dat het er nog meer worden. Nu ik dat hyacintenbos heb gezien, twijfel ik even, want het is echt wel prachtig. Maar ik wil ook nog andere voorjaarbloeiers onder de bomen zoals de kievitseieren en de elfenbloem, dus ik hou me maar aan mijn eigen plan. Ook zet ik er al jaren de tête-à-tête narcisjes uit pot (aan mij verkocht door verschillende verenigingen) bij en dat wordt ook steeds mooier.

Vandaag maar weer eens flink aan de gang in de tuin. Zoals gebruikelijk loop ik weer enigszins achter de feiten aan, maar ik laat me er niet door ontmoedigen. Een tuin is een sportschool, een psycholoog, een groentewinkel en een apotheek in één, dus ik bespaar feitelijk heel wat tijd.

Fijn weekend!

Groet
Pink

Reacties (1)
Pink
@2023-05-06 13:16:34
 Foto is eigenlijk door JP genomen...☺️
 
Reageer
Naam*:
E-mail:
|Reactie:
 
Poll:
Op Wieringen eet je...
Patatje
Frites
  
Occasions
Toyota Aygo 1.0 VVTi Comfort 5drs
€ 4.250,-

Te koop Renault Twingo bouwjr. 2010
€ ,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Nieuwstraat Hippolytushoef met oude boerderij op grond Piet de Haan - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...