Tulpentijd
Door: Pink

Uitgegeven op 22-04-2023 om 02:09

TulpentijdIk hou van tulpen. In het voorjaar een bos op de tafel. Eerst stijf naast elkaar, maar in de loop van de week worden de stelen nog wat langer en komen de tulpen helemaal uit. De bloemen kronkelen dan uit de vaas alle kanten op. Prachtig.

Ook afgeknakte tulpjes mogen bij mij altijd nog even op een vaasje en dat leidt regelmatig tot mooie combinaties.In de tuin ben ik minder fan van tulpen. Althans, tot nu toe. Tulpen in de tuin moet je in het najaar al in de grond stoppen. En als ze gebloeid hebben even de koppen eraf knakken en dan het loof laten afsterven. Dan kunnen later de bollen uit de grond en gepeld worden.

Dit alles heeft voor mij wat uitdagingen. Ten eerste vergeet ik in het najaar vaak aan tulpen te denken. Ik ben dan meer aan het opruimen. Ook vergeet ik tijdig te koppen als ze wel de tuin in zijn geraakt. Daarna vind ik dat afstervend loof in de tuin tussen alle andere planten geen fraai gezicht. En later weet ik niet meer waar ze stonden en vergeet ik ze op te spitten.

Dat niet-opspitten resulteert in de jaren erop, in hier en daar een verdwaalde tulp met 1 blad en geen bloem. Als het me wel lukt op ze op te spitten weet ik niet meer welke kleur het is en raken ze in verschillende bakjes in de schuur in de vergetelheid. Maar dit jaar deed ik het anders.

Ik had via verschillende wegen behoorlijk wat tulpenbollen gekregen. Via twee vriendinnen wiens zoons in de tulpen werkten, van mijn oom erfde ik een aantal plantenbakken met daarin afgestorven tulpen, er was nog een bos uitgebloeide tulpen-met-bol-in-zak die bij een kennis vorige voorjaar op tafel had gestaan en ik kreeg bij een van mijn koren ook nog een zakje.

Ik zal dus met een flinke verzameling tulpen waarvan ik van geen enkele de kleur wist, maar ik had afgelopen jaar wel een heel goed idee opgedaan.

Ik heb een tante in Wieringerwaard met een prachtige tuin. Zij gooit alle bollen in 1 bak, mixt dat even lekker en plant ze dan in groepen in de tuin. Een kakefonie aan kleuren, maar het staat fantastisch. Geen gedoe meer om alles te documenteren en in verschillende bakjes op te ruimen. Nee hoor, alles bij elkaar en door elkaar. In het voorjaar, wanneer er nog weinig andere bloemen/kleuren zijn in de tuin, kun je dat doen.Dat heb ik dus afgelopen najaar ook gedaan. Alles in 1 bak bij elkaar, even husselen en uitplanten. Ik heb alles in de grote bloempotten gezet omdat dan het koppen en daarna uithalen als het niet meer mooi is, een peulenschil zal zijn. En dan hup, pellen en weer verzamelen in 1 grote bak. Als er nog nieuwe bollen bijkomen komend najaar, gaan die er gewoon bij.

Ik ben tot nu toe heel tevreden met het experiment. Het grappige is dat ze ook niet allemaal tegelijk bloeien. Nu eerst de rode en zalm roze, en ik zag dat er daarna witte volgen en geel met rode gestreepte. En onderin zie ik nog weer een ander soortje verschijnen. Dus ook nog elke keer een verrassing en een ander aangezicht.

Het regent nu een beetje, maar morgen ben ik weer in de tuin te vinden, ik moet even meters maken de komende weken.

Fijn weekend

Liefs
Pink

Reacties (3)
Marietje
@2023-04-22 05:24:53
 Leuk!
 
Jetty
@2023-04-22 07:13:15
 Goedemorgen Pink
ook ik heb alles door elkaar gehusseld en ze daarna in de tuin gestrooid. Waar ze vallen geplant zo heb je geen dikke toeven meer. Ik laat ze in de grond en de vaste planten groeien over het loof heen. de meeste komen zo weer terug en de andere met allen blad trek ik er in het voorjaar uit. Alles staat nu mooi te bloeien dus kom eens lans.
 
Pink
@2023-04-22 09:07:04
 Ga ik zeker doen Jetty. Ik kom bijna elk jaar wel een keertje in jouw tuin. Die is ook heel mooi!
 
Reageer
Naam*:
E-mail:
|Reactie:
 
Poll:
Op Wieringen eet je...
Patatje
Frites
  
Occasions
Toyota C-HR 1.8 Hybrid Bi-Tone
€ 22.490,-

Te koop VW Golf 2.0 TSI GTI Performance bj.2014
€ 16.500,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Verleden en toekomst? - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...