Toetsboom
Door: Pink

Uitgegeven op 25-03-2023 om 16:34

Maart roert zijn staart. Vandaag waait het weer hard en gaan zon en buien elkaar afwisselen. Komende week gaat de temperatuur weer naar 0. En dat terwijl ik gisteren de hele middag de serredeur open heb gehad omdat het door de zon daar al 25 graden was.

De tuinman, die ook klusjesman is, is met een ingenieus systeem met katrollen het laatste deel van de omgewaaide schutting aan het rechtzetten. Er worden meteen ook wat planken van de bovenkant afgehaald, want de schutting blijft anders teveel wind vangen. Ik ben er heel blij mee, want we zaten al een lange tijd naar een omgewaaide schutting te kijken en buuf ook. Ik kwam daardoor steeds minder in dat deel van de tuin, omdat ik me er groen en geel aan ergerde, maar het alleen niet kon oplossen.

Als de schutting weer recht staat is ga ik dat deel van de tuin schoonmaken. Ik heb er zin in, want ik heb er al 1,5 jaar niks aan gedaan, sinds de storm in de herfst van 2021. Wat zal het opknappen. Ik ga vandaag beginnen met een appelboompje snoeien. Daar is het eigenlijk niet tijd voor, maar deze appelboom heb ik geleid langs de bewuste schutting met een 2x 4 gestel en daar zitten veel te veel lange loten op. Ik heb de snoei van dit boompje een jaar overgeslagen doordat ik er niet goed bij kon. Maar nu, als de zon even mee wil werken, ga ik hem even fatsoeneren. Het snoeisel kan naar de paarden, hebben die ook een lekker vezelrijk hapje vandaag.

Buiten is de natuur wakker geworden. Vooral de bomen beginnen een voor een te bloeien. De elzen laten hun katjes hangen en het gouden stuifmeel kleurt de staartjes geel. De eerste hommels doen zich er tegoed aan. Op andere plekken zie ik wolken van wit en roze tussen verder nog kale takken. Als ik over de Schagerweg N245 richting Alkmaar rij kom ik langs het natuurgebied Geestmerambacht. Daar zijn prachtige wolken van wit te zien, feeëriek.

Wij hebben een roze prunus vlak achter het huis, bij het terras. Deze prunus heeft een pilaarvorm. Ik heb deze boom 25 jaar geleden, samen met 4 anderen, uit een container gered bij een plantensupermarkt in Purmerend. Ze waren uitgebloeid en daardoor onverkoopbaar.

Eigenlijk te zot voor woorden, het “kost” blijkbaar minder om gewoon alles weg te gooien en weer nieuwe te kweken: over wegwerpmaatschappij gesproken… Ik krijg daar buikpijn van.

De boompjes hebben een paar jaar op de moestuin daar gestaan. Eentje stond op het graf van onze kater Toets. Het was elk voorjaar weer een prachtig gezicht als ze in bloei gingen.
Toen we verhuisden hebben we er 2 meegenomen, waaronder die ene boom die de restanten van die lieve Toets had geabsorbeerd. Die Toetsboom is inmiddels een boom van 6 a 7 meter hoog en staat nu voor de zoveelste keer te stralen met roze bloemen. De vogels zitten er graag in, mede omdat er ook altijd een vetbolletje met meelwormen in hangt. De vogels moesten eens weten…

Ik wens iedereen een fijn weekend.

Vanavond (zaterdag 25 maart) A-mee-zing Bingo in de Michaëlskerk te Oosterland, aanvang 19.15 uur. Als je zin hebt? Bingo gecombineerd met bekende meezingmuziek. Wees welkom, het wordt een feestje.


Liefs
Pink

Reacties (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reageer
Naam*:
E-mail:
|Reactie:
 
Poll:
Op Wieringen eet je...
Patatje
Frites
  
Occasions
Toyota Corolla TS 1.8 Hybrid First edition inclusief afleverkosten
€ 23.745,-

Toyota Yaris 1.5 Hybrid Dynamic
€ 13.345,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Caf de Postboot met daarnaast een winkel - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...