Het geld is niet weg, het is even ergens anders
Door: Dolf Kremer

Uitgegeven op 09-03-2023 om 01:24

Het geld is niet weg... het is even ergens anders.

De renovatie van de Afsluitdijk valt weer duurder uit. Er is een nieuwe tegenvaller van 221 miljoen euro, door een blunder van Rijkswaterstaat. (oud nieuws, 2022)

De renovatie van de Afsluitdijk, tussen de kop van Noord-Holland en Friesland, wordt daarmee zeker twee keer zo duur als vier jaar geleden nog gedacht.

Toen het contract in 2018 werd getekend ging het om een opdracht van 921 miljoen euro. Maar de kosten waren al opgelopen tot 1785 miljoen euro en daar komt nu nog 221 miljoen euro bij, vorig jaar dus.

En dan moeten de bruggen ook nog vervangen worden. Ik denk dat het uiteindelijk een miljard of drie gaat kosten. Dat is zo'n 2,1 miljard meer. Stel dat dit je eigen geld was ministers en 'bepalers'. Zou je het dan ook uitgeven?

En er zijn ook gewoon mensen aan de kant gezet, zo moesten er mensen die jarenlang in de Lunchroom werkten opzouten: Lees hier...

Prima, maar ik wil er gewoon lekker overheen fietsen... O ja, ik mocht nog wel mee fietsen toen RL-Wheels de fietsen voor het personeel afleverde. Mooie fietsen, zonder stroom, zelf trappen, kan prima op de dijk. Stel, dan moet je vanuit het kantoor even naar Kornwerderzand om iets te regelen. Gelukkig kan de fiets dan wel in de '(Herman) Fietsbus' richting Friesland.


Voorlopig fietst Dolf alweer vijf jaar dan maar in het bos, oké, daar zie je wel reetjes.

Maar dat is toch een andere omgeving. Dit uitzicht op de Afsluitdijk, op het moment dat beide bruggen gesloten zijn, serene rust, heerlijk. een ander zegt: 'Je spoort niet!' Klopt, in 2016 heeft Dolf de Afsluitdijk iets van 150 keer heen en weer gefietst. Noem het een dwangneurose.

Maar ook dit uitzicht tijdens een rustige herfstdag. De Afsluitdijk is een 'icoon' helaas inmiddels wel duurder dan de Chinese muur.

In 2017, tijdens de officiële presentatie, vloog de 'feesttent' nog in de fik juist voordat Daan Roosegaarde de kunstenaar een presentatie verzorgde en hij daar ter overstaan van de wereldpers in een snel opgebouwd nieuw feestpaleis tijdens een aangeklede borrel gasten met droge ogen vertelde hoe mooi dit en zijn project waarvoor hij maar liefst dertien miljoen Euro ontving uit handen van de Staat (uw geld dus) wel was. Een voorteken, de straf van God? Wie het weet mag het zeggen. Maar na de brand stond de teller niet stil. Daan ontving een daarvoor vastgesteld percentage van de bouwkosten, die kan straks achteraf dus nog 15 miljoen extra claimen.

Tent presentatie Afsluitdijk in de fik...

Wij moeten onmiddelijk kunstenaar worden, Daan Roosegaarde pakte dertien miljoen van 900 miljoen geplande kosten die daarvoor staan, als de teller straks op 3 miljard staat komt hij met een naheffing van 32 miljoen, hahaha... zie hem nog intiem met de minister van RWS en burgemeester Nawijn staan te vertellen, zij vonden het prima, het was wel een gezellige bijeenkomst. Dolf Kremer was de enige andere aanwezige namens de raad van Hollands Kroon, maar dat kwam door zijn perskaart en uitnodiging richting Wieringernieuws. Er was trouwens genoeg te eten en te drinken, nee was niet te koop. U kent het wel, zo'n glazen kuip met water op de bar met citroen, mint en komkommer erin. Er reed zelfs een golfkar-taxi naar de haven, daar moest je parkeren.

Gelukkig houden de bouwers wel van vis, de vishandels vinden het wel prima.

Al vertelde er wel eentje van hun: "Vroeger werkten er 500 aan de bouw van de Afsluitdijk en zaten er vijftien in het kantoor, dat is nu andersom!"

En de huidige spuisluizen? Deze zijn heel erg mooi maar inmiddels wel negentig jaar oud. Hoe gaat Rijkswaterstaat deze aanpakken om voor de toekomst bestendig te zijn? LEVVEL ziet het koren bloeien. Is toch iets van ouderwets 500 meter beton van vroeger. Ik denk, vervangen en de bouwkundige historie inclusief de streepjes van Daan Roosegaarde bewaren, pak 'm beet, een miljardje erbij? Dan hadden ze beter in de jaren negentig het plan van Pim de Herder kunnen uitvoeren. Pim had een mooi plan, de dijk en de haven versterken vanaf het Pijlschaalhuisje bij het oude dok buitenom aansluiten op de Afsluitdijk. dan waren de kosten om de dijk op de haven in Den-Oever ook uitgespaard gebleven, was ook iets van 80 miljoen Euro. Voor de liefhebber, Pim heeft de tekeningen nog thuis in de la liggen.


Als de Afsluitdijk weer geopend wordt voor fietsers kunnen we eindelijk ons Wieringernieuws Rondje IJsselmeer weer doen.


De muziek is mooi...


De Bunzingers afkomstig van het voormalig eiland Wieringen zijn als koor gestart in 1983. De mannen zingen zelfgemaakte liedjes onder meer over vissen.

De Bunzingers zijn Dirk Keijzer (5 augustus 1956; componist, arrangeur en producer), Henk Cornelissen (30 mei 1958; journalist en tekstschrijver), Dirk-Jan Metselaar (18 juni 1958; zwemleraar en ex-visser), Guus Jeeninga (21 januari 1955, rijksambtenaar en ex-visser), Meijert de Haan (13 augustus 1960; duiker en ex-visser), Jan Metselaar (13 december 1961; havenmeester, zwemleraar en ex-visser), André Hermans (8 augustus 1959; visser), Alex de Jonge (4 november 1957; timmerman) en Sjaak Bakker (3 mei 1958; visser).
Eerder maakten ook Jeroen Zijlstra (dichter, kleinkunstenaar en bandleider), Klaas Vos (theoloog en radioprogrammamaker), Kees Bootsman (overleden in 1993) en Mark Zijlstra (acteur en ex-visser) deel uit van het koor.

Reacties (4)
Dirk Kort
@2023-03-09 09:03:42
 Ben bij aantal VOORlichtingsavonden in het Vikingschip geweest….bleken kort daarna OPlichtingsavonden te zijn.
Kleinvoorbeeld,….we moesten als fietsers heel blij worden..er kwam aan de Wadden kant ook een prachtig fietspad…en wat gebeurd er?enkele maanden later 1april….voor 3 jaar fietspad afgesloten!!jaartje later. 3 jaar wordt 6jaar afgesloten.enkele van de 2000 ingenieurs van Rijkswaterstaat hadden rekenfouten gemaakt…bizar toch!
Ook nog als Nederlands staatsburger aan RIJKSWATERSTAAT en DAAN ROOSEGAARDE gevraagd wat er met de 13 miljoen voor de “kunstwerken” is gebeurd….allebei geantwoord dat het mij niets aan ging.
 
Willem
@2023-03-09 12:54:09
 Het duurt wel erg lang zo. En wat een geld.
 
J.Lont
@2023-03-09 16:52:49
 Mooi omschreven.
 
Johan
@2023-03-26 03:01:56
 Bizar
 
Reageer
Naam*:
E-mail:
|Reactie:
 
Poll:
Op Wieringen eet je...
Patatje
Frites
  
Occasions
Toyota C-HR 1.8 Hybrid Bi-Tone
€ 22.490,-

Toyota Aygo 1.0 VVTi Comfort 5drs
€ 4.250,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Folklore eind jaren vijftig - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...