Stencil
Door: Dolf Kremer

Uitgegeven op 27-02-2023 om 02:39

'Stencil' formulieren , zijn nog steeds te koop, als je te hard tikte op je typemachine zat je daarna nog een uur te kloten met het witte Tip-Ex kwastje. Zo maakten wij altijd 'De Rijp' het clubblad van Club 1626. Als je te hard klopte op de o had je een zwart gat.Gedrukt en geraapt bij Jan Pieter Lont op de bult op Westerklief. De redactie leverde de stencils aan, J.P. drukte deze af. Was altijd een feest daar bij zijn moeder, hield ook van de gezelligheid, koppie warme chocomel, koffie of thee, nee was niet te koop en daarna een biertje met een brokkie kaas. Wat was het Wieringer (uitgaans-) leven toen geweldig mooi. Club 1626 telde in de hoogtijdagen maar liefst 700 leden, Vijf gulden per jaar, 3500 gulden in de kas, de bomen groeiden de hemel in. Om de week een mooie activiteit, muziek in Concordia en in de Aurora Bar, later in hun eigen clubhuis de 'Bios'. De 'Rijp' was een bindende factor, tja... toen waren er nog geen mobiele telefoons, als het in 'De Rijp' stond ging je er naartoe.

Vanwege een aantal schenkingen bezit ik over veel uitgaven van 'De Rijp' , deze gaan naar de Historische Vereniging Wieringen, waarom? Alle oud-leden van 'Club 1626' zijn inmiddels ook 60+ , die zitten niet te wachten wat er hier honderd jaar geleden is gebeurd. Een jaar of vijftig terug in de tijd is voor hun meer dan genoeg en gekoesterde herinnering. De mensen van nu zitten niet meer te wachten op een verhaal van Geesje Lont uit 1914. Ik heb inmiddels begrepen uit de mond van de huidige voorzitter dat dit zo is,

Voor mij is de Kermis van 1969 al heel ver weg. En terwijl ik dit schrijf zie ik op TV Chuck Berry met een liedje uit 1964, toen was ik drie en mijn moeder een jonge bloem, het is zoals het is. Misschien heeft zij toen van oma (Tante) Trijn ooit iets gehoord over Geesje uit 1914. Ik denk het niet.

En daarom, Dolf sluit zich actief aan bij de Historische Vereniging Wieringen. Als er geen opvolging is valt alles immers weg. Wat er in 1988 gebeurd is, is ook geschiedenis.

Geesje is in dit verband fictief genoemd, het had net zo goed Guurtje kunnen zijn...


Reacties (2)
Kees R.
@2023-02-27 13:19:05
 Rapen en nieten, verdelen onder de uitdelers, mooie tijd. Leuk geschreven Dolf.
 
Paul Weijers
@2023-02-27 16:48:06
 In de aanhef staat stencil formulieren zijn nog steeds te koop maar .....
Carbon papier is geen stencil papier hoor !! Stencil papier is papier met een soort waslaag waar je in typte of het erin brand met een speciale machine destijds.
Als het mis ging loste je dat met een vaak rode lak op en smeerde je de beschadiging in de lak weer dicht.
Carbon papier is voor een tweede exemplaar b.v. een nota end. Niet voor massa doorslag.
Er zijn vast nog wel oudere lezers van het Wieringernieuws die over stencil technieken wat meer kunnen vertellen.
 
Reageer
Naam*:
E-mail:
|Reactie:
 
Poll:
Op Wieringen eet je...
Patatje
Frites
  
Occasions
Toyota Corolla TS 1.8 Hybrid First edition inclusief afleverkosten
€ 23.745,-

Toyota Aygo 1.0 VVTi Comfort 5drs
€ 4.250,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Soemba - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...