Sint Maarten
Door: Pink

Uitgegeven op 11-11-2022 om 22:00

Het is een heilig weekend dat in het verschiet ligt. Vanavond Sint Maarten en morgen komt de goede Sint Nicolaas aan met zijn boot. Hopelijk blijft het mooi weer en worden het 2 vrolijke dagen met veel blije kindergezichtjes.

Het langs de huizen trekken van kinderen en het zingen met mooie zelfgemaakte lampions, daar heb ik mooie herinneringen aan. Wij hadden indertijd nog geen mooi stokje met daarin verwerkt een paar penlight batterijen. Nee, wij hadden een fietslampje op een grote KAT-batterij. Die waren aanzienlijk zwaar. Het geheel dan onderin in je lampion met als gevolg dat de bodem van de lampion er gegarandeerd na 2 straten uit lag.
Mijn vader had ooit bedacht de draadjes door mijn mouw te laten lopen zodat de zware batterij in mijn jaszak kon. Op zich een prima plan, maar naar de WC gaan moest die avond dan wel met de jas aan en de lampion mee.

Ik heb het tot mijn 12e gedaan. Het laatste jaar zat ik in de eerste van de HAVO. Toen ben ik met een vriendinnetje in Wieringerwerf nog langs de deuren gegaan. We hadden in die tijd als kind veel minder snoep voorhanden dan tegenwoordig. En ook geen geld om even wat in de pauze te kopen, zoals nu vaak gebeurt, dus een kans om een flinke bak snoep te verzamelen lieten we niet liggen. Uiteindelijk belandden we na 2,5 uur zingen om een uur of half 9 in de Waddenwijk en stonden (zonder dat we het wisten) voor de deur van onze geschiedenislerares.
Toen ze opendeed kregen we geen snoep van haar, maar een veeg uit de pan. Hoe haalden we het in ons hoofd om op deze leeftijd nog langs de deuren te gaan. Ik was perplex, had geen idee dat dat ongepast was en beschaamd gingen we naar huis.

Het snoep dat wij ophaalden werd thuis altijd op de tafel gestort. En dan begon het sorteren. Lolly’s bij lolly’s, mandarijnen en appels bij elkaar. Een koektrommel voor de taaitaai en de pepernoten. En dan elke dag er een paar dingen van nemen. Ik smeerde het genieten uit tot ver na 5 december. Aan het eind bleef ik over met het snoepgoed wat ik eigenlijk helemaal niet lekker vond. Maar er was geen haar op mijn hoofd die eraan dacht om dat dan weg te gooien. Alles ging schoon op.

In de supermarkt kwam ik vanmiddag mijn buurvrouw tegen. Ze stond vertwijfeld met een zak marsen in haar hand. Ze heeft hetzelfde dilemma als ik. Er komen bij ons vrijwel nooit kinderen aan de deur, dus je blijft er altijd mee zitten. En dan is bij mij altijd de gewetensvraag: Koop ik iets dat ik zelf erg lekker vind, of juist niet…

Fijn weekend,
Liefs, Pink

Reacties (4)
Maximus
@2022-11-12 09:50:55
 Gisteravond was het Sint Maarten. Geweldig. Ik moest nog snel ff naar de Aldi en besloot door het steegje naar de hoofdstraat te rijden (op de old school fiets). Wat ik daar zag werd ik warm van. Enorme aantallen kinderen met lampion. Ik heb zelden zoveel kinderen tegelijk met Sint maarten gezien. Overal flinke drukte . In het hele dorp was het gezellig druk. Ook in het bejaarden huis in de Parklaan waren vele lampionnen te zien. Geweldig. Zo lang dit nog mag van de woke gemeenschap ....Alle tradities worden afgepakt onder de druk van een paar grote bekken. Vandaag intocht van Sinterklaas....zonder ECHTE zwarte pieten. En dat doet zeer. Kom niet aan met het gelul dat "het niet meer van deze tijd "is. Een lam excuus om de zin door te drijven. Blijf met je poten af van onze tradities . Als je daar niet aan mee wilt doen,prima... je hoeft niet,maar laat een ander in zijn eigen waarde. Dat wou ik ff kwijt. Fijne feestdagen!
 
Kermis en Dienstverleningsbedrijf
@2022-11-12 13:02:25
 Hier in de Heldersestraat ook weer 51 kinderen blij gemaakt. Die kunnen eind juli 2023 te kermissen op de Wieringer kermis
(Ook een oude traditie)
 
Tiny
@2022-11-12 15:14:40
 Leuk stukje , ook wij hebben traditioneel weer genoten van de kid’s die vol verwachting hun liedjes zongen , soms ondeugende koppies , soms verlegen , altijd leuk , en dankjewel als ze weglopen , super en ik hoop dat het zo blijft , we hebben weer genoten , en daarna de gordijnen dicht en een voldaan gevoel , ik ben niet zo snel ter been dus manlief mocht het uitdelen en Sims grappen , hopelijk blijft dit bestaan met zelf gemaakte lampions waar ze trots op zijn
 

@2022-11-15 14:53:21
 
 
Reageer
Naam*:
E-mail:
|Reactie:
 
Poll:
Op Wieringen eet je...
Patatje
Frites
  
Occasions
Toyota Corolla TS 1.8 Hybrid First edition inclusief afleverkosten
€ 23.745,-

Toyota C-HR 1.8 Hybrid Bi-Tone
€ 22.490,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Cees Lont (Vet) vierde in 2008 zijn 80ste verjaardag - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...