Slaapkamergeluk
Door: Pink

Uitgegeven op 09-09-2022 om 17:53

Het regent, het regent, de pannetjes worden nat. Wat heerlijk dat er eindelijk wat regen valt. Hopelijk worden de tekorten voldoende aangevuld. Veel bomen waren al blad aan het afstoten om te overleven. Dat is toch geen goed teken.

Eindelijk ook weer wat frisse lucht in de slaapkamer. Ik kon daar wel wat verkoeling gebruiken, want mijn kamer ligt pal op het zuiden met een groot raam dat de warmte nog even wat versterkt. Wat zal ik lekker slapen vannacht. Dat noem ik nu slaapkamergeluk.

Ik was al een paar weken van plan te schrijven over de mussen die spreekwoordelijk dood van het dak vallen vanwege de hitte en droogte. Het is een rare uitdrukking, want mussen vallen vrijwel nooit dood van het dak, zelfs niet bij erge droogte of hitte. Het blijkt dat het oorspronkelijk ook niet over mussen ging, maar over mossen. Die gaan namelijk wel dood bij hoge temperaturen en droogte. En vallen dan dood van het dak.

Bij mij zit het mos vooral in de dakgoot. De merels rommelen daar graag in. Het resultaat is een berg vieze bladeren en stukjes mos op het pad naast het huis. Veel rommel in de dakgoot is natuurlijk niet goed voor de doorstroming, maar een beetje rommel geeft zoveel meer leven in de tuin. Dilemma…

Ik had de afgelopen twee jaar een beetje een conflict met de dakgotenfirma die mijn dakgoten eens per jaar schoonmaakt. Ik heb daar dus een contractje voor, maar nu willen ze steeds al in september langskomen. En ik heb ze liever in november, als al het blad gevallen is. Anders heeft het zo weinig zin, lijkt mij. Maar ze blijven elk jaar maar aandringen. Dat heeft natuurlijk met de planning te maken, want als iedereen in november wil, dan is de dakgotenspecialist 11 maanden zonder werk…
Toch houd ik voet bij stuk, ik ben klant en klant is koning, toch? Misschien kan de dakgotenspecialist er een tweede professie op na houden, eentje die vooral in de rest van het jaar nuttig is en juist niet in november.

Over die mossen gesproken, ik vind mossen heel mooi. Ze geven de tuin een frisse en rustige bosuitstraling. Ook tussen de tegels vind ik het mooi, ze verzachten de randjes. Mijn moeder helpt wel eens in de tuin en wiedt het mos altijd resoluut weg. Blijkbaar houdt niet iedereen ervan. Ik laat het maar, ben blij met de extra hulp en het mos is zo weer terug.


Sinds een paar jaar heb ik slaapkamergeluk (Soleirolia soleirolii) in de tuin gezet, die overleeft de Wieringer winters tot nu toe prima. Het is een woekeraar en familie van de brandnetel, maar o zo prachtig. De frisgroene kleine blaadjes geven mij hetzelfde bosgevoel. Het is zo zacht, dat ik me kan voorstellen dat kaboutertjes en elfjes erop liggen te slapen. Het mag bij mij langs de randen tussen de zwerfkeien groeien. Met een beetje fantasie waan ik me in een oerbos.

Fijn weekend!
Liefs, Pink

Reacties (1)
klasien
@2022-09-11 08:17:19
 Ja mos! Mos is een ondergewaardeerde plant. Tussen de tegels staat het juist mooi, het maakt het zacht en speels. Mos blijft laag, daar hoef je geen onkruid tussen de tegels te halen.
 
Reageer
Naam*:
E-mail:
|Reactie:
 
Occasions
Te koop BMW Z3 Roadster 1.9
€ 6.500,-

Toyota Corolla Cross 2.0 Hybrid Team D
€ 42.495,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Botsauto eind jaren vijftig - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...