Lofzang op de Kuisboom
Door: Pink

Uitgegeven op 02-09-2022 om 17:56

Momenteel staat de Vitex agnus-castus vol in bloei. Een dak van hemelsblauwe kaarsjes boven de tuin. De Vitex zit vol met hommels en bijen. Het is een gezoem van jewelste. Onze Vitex is nog steeds niet helemaal volgroeid (kan 4 meter hoog worden) maar hangt al behoorlijk over het pad. Het is een prachtig gezicht, maar ook wel een beetje onhandig. Als je het pad op fietst, moet je meteen duiken om niet vol met je hoofd in de boom met honderden insecten te raken. De tuinman moppert er al een tijdje over, maar ik pieker er niet over om er iets af te halen!

De bloemetjes lijken wel weerhaakjes te hebben, want zodra ik er doorheen ben gelopen zit mijn haar vol met minibloemetjes die er niet snel uitglijden. Vriendinnen halen ze tijdens het theedrinken geduldig uit mijn haar, als surrogaat moeders met liefdevolle zorg voor hun kind.De Vitex lijkt een beetje op de vlinderstruik, maar is veel eleganter en blauwer. Ik zie hem niet zoveel in tuinen, terwijl het toch echt een aanwinst is. Het schijnt dat de meeste Vitex-bomen niet winterhard zijn (ze komen uit het Middellandse zeegebied) maar deze soort (Agnus Castus) doet het hier prima. Hij bloeit van augustus tot oktober.

Er gaan mooie verhalen over de boom. De Nederlandse naam Kuisboom heeft waarschijnlijk te maken met de an-afrodisiacum eigenschappen. Om dit moeilijke woord even uit te leggen: het ontneemt degene die er van neemt de lust tot vleselijke genoegens.
De boom wordt ook wel Monnikspeper of Pepergras genoemd. De vruchten van de boom zijn peperig van smaak en de boom is veel te vinden in Middeleeuwse kloostertuinen. Dat het de monniken hielp om hun kuisheidsgelofte te houden zal misschien ook wel meegespeeld hebben bij de keuze voor deze boom in hun tuintje.

Ik vond hem gewoon mooi. En, na al die jaren, ben ik nog steeds blij dat ik hem heb gekocht. Hij wordt met de jaren mooier (net als ik).

Fijn weekend.
Liefs, Pink

Reacties (3)
Tineke
@2022-09-02 20:06:09
 Wat een heerlijke column en prachtige boom. Bloemetjes in je haar, wie wil dat nou niet !?
Een idee voor ons nieuwe erf.😉
 
Pink
@2022-09-02 20:09:27
 Goed idee tineke! Ik heb al vaak stekjes geprobeerd te maken, maar dat is me nog niet gelukt, dus je moet er even voor naar de winkel.
 
Jannie
@2022-09-02 21:29:03
 Wij hebben hem ook, hij stond hier net in de tuin toen we die strenge vorst kregen van -20 toen is hij helemaal tot de grond toe bevroren, maar hij kwam toch weer terug en is nu zo’n 2,5 meter en ziet er prima uit niks geen zonnebrand schade, en dat is met de meeste planten wel anders hier in de tuin. Het is een echte blikvanger nu in de tuin.
 
Reageer
Naam*:
E-mail:
|Reactie:
 
Poll:
Op Wieringen eet je...
Patatje
Frites
  
Occasions
Toyota Aygo 1.0 VVTi Comfort 5drs
€ 4.250,-

Toyota Corolla TS 1.8 Hybrid First edition inclusief afleverkosten
€ 23.745,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Postboot in volle haven - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...