Stikstof problematiek
Door: Willem Beemsterboer

Uitgegeven op 29-06-2022 om 20:14

Wij als samenleving moeten stoppen met het vingerwijzen naar de “schuldigen” over de stikstof problemen. De boeren zijn niet de schuldigen. De afgelopen honderden jaren hebben de boeren ons land vorm gegeven. Zoals ons land nu is hebben we juist te danken aan onze boeren in de land-, tuinbouw en veeteelt. Wij met z’n allen in Nederland komen om in de welvaart en dat vindt iedereen heel gewoon, maar daar hangt wel een prijskaart aan.

Stop met vingerwijzen naar de boeren. Stop met vingerwijzen naar de industrie. Stop met vingerwijzen naar de banken. Stop met vingerwijzen naar de politiek.
Wij, de burgers, onze samenleving in totaal zijn schuldig aan deze problematiek, omdat we ons gedrag niet willen veranderen. Als je dat nog niet door hebt dan weet ik niet op welke planeet je leeft. Wij willen alsmaar, meer, meer, meer, maar dat is eindig. Als je in je stopcontact steeds maar meer 3 weg stekkers steekt dan zegt je stop van 16 ampère op een gegeven moment, pats doe het zelf maar, en dat zie je al op het elektriciteitsnetwerk wat in delen van Nederland overbelast is.

Dat is met de stikstof idem dito. Wij als samenleving willen geen eerlijke prijs betalen voor het product van onze boeren en nu krijgen zij in hoofdzaak de schuld, dat is pas echt oneerlijk. Terecht dat zij dat niet pikken en woest kwaad worden, want het is wel hun boterham. Wij moeten als Nederlanders ons zelf de schuld geven en de hand in eigen boezem steken. Als we met z’n allen deze cultuur omslag maken, dan kan de boer blijven boeren met wellicht minder vee en pesticiden. Dan kan de boer wellicht ook overgaan in een gemengd bedrijf en als hoeder van ons Nederlands landschap met een subsidie regeling. Maar daar hangt wel een prijskaartje aan en wij met z’n allen moeten dat wel willen betalen.

Dat perspectief moeten wij als samenleving bieden aan onze boeren, dat hebben zij de afgelopen honderden jaren meer dan verdiend en ook bewezen dat ze het kunnen. Niet zij, maar wij moeten ons gedrag veranderen naar minder meer en een eerlijke prijs voor een eerlijk product.

Willem Beemsterboer

Reacties (8)
Anita
@2022-06-29 22:40:00
 De spijker op z'n kop,Willem.
 
Alfons Verbiest
@2022-06-29 23:02:44
 Je hebt gelijk Willem. Goed verwoord.👍
 
Kors Jan Snoeij
@2022-06-29 23:43:43
 Geweldig goed verwoord Willem! Helemaal mee eens.
Maar om die eerlijke prijs (die ik best wi betalen) te realiseren moeten alle schakels in de keten om. De overheid zou daar de regie in moeten nemen.
 
Peter Tol
@2022-06-30 00:05:19
 nu hebben de burgers het gedaan. Moeten een eerlijke prijs betalen. Als de belastingen nu eens heel veel naar beneden gaan, de pensioenen vanaf een jaar of 15 terug worden geïndexeerd, de zorgkosten naar beneden gaan, de huizenprijzen niet zo hoog zijn, de lonen omhoog gaan, de prijzen in de supermarkt betaalbaar blijven, de peut betaalbaar blijft, en zo kan ik wel even door gaan, dan hoeven de burgers die de staat onderhouden niet steeds de broekriem weer een tandje aan te halen. Dan kunnen we zeer zeker een eerlijke prijs betalen. Maar Willem zal wel nooit de broekriem aan hoeven te halen. Ik vind dat het de schuld van de politiek is. De politiek zorgt ervoor dat het elektriciteitsnetwerk overvol is. Huizen tekort, te kort onderwijzers, af en toe overvolle ziekenhuizen, overvolle mensenmassa`s.Vandaar dat de boeren weg moeten zodat de staat dan de weilanden gaat gebruiken voor huizenbouw. En er is hier in Nederland wel meer overvol. behalve mijn portemonnee. En over bijvoorbeeld waar de stikstof voor 90% moet verdwijnen zijn allemaal veen gebieden. De Peel in Brabant, de weerribben in Overijssel, Bargerveen, Dwingeveld in Drenthe enzovoort. In deze veengebieden word stikstof in de grond aangemaakt, en niet te weinig ook, want veen is rottende vegetatie. een natuurlijke proces dat al tienduizenden jaren bezig is. De boeren moeten daar weg maar de stikstof zal niet noemenswaardig verminderen. En de rest van de stikstof waait wel over uit China, Rusland, IJmuiden en weet ik veel waar nog meer vandaan. Wel weet ik dat weilanden heel veel stikstof absorberen en als je er huizen opzet gaat dat niet meer. Dus ik ben het helemaal niet eens met deze stelling. En er zal zeker wat moeten veranderen.
 
Stefanie
@2022-06-30 09:25:00
 in dit geval licht het toch echt bij de politiek die alles omzeep helpt, omdat zij ons leeg zuigen kunnen wij geen eerlijke prijs betalen voor de producten uit ons eigen land, neem nu de benzine prijzen... meer dan de helft van de prijs is belasting! we worden continu voor gelogen en uitgemolken en iedereen pikt het maar, de boodschappen reizen de pan uit, de energie is niet meer te betalen en dat is zeker niet het geval omdat wij over consumeren! dit is een vies spelletje van boven, dit geeft hen macht... en zolang wij dit pikken en braaf mee lopen in d mars zal er nooit iets veranderen.
 
💟 Aimee is interested in you! More info: https://letsg0dancing.page.link/go?hs=ba8e3eb78abde31fde72826f7719bb06& 💟
@2022-07-01 06:05:36
 5igxe6
 

@2022-07-03 13:21:41
 
 
Peter Tol
@2022-07-03 13:25:22
 Jumbo luchtverfrisser frisse lelietjes vervangt ongewenste geuren door een heerlijke geur van frisse lelietjes. Door het gebruik van stikstof als natuurlijk drijfmiddel is deze luchtverfrisser milieuvriendelijk en draagt hij niet bij tot het broeikaseffect.
 
Reageer
Naam*:
E-mail:
|Reactie:
 
Occasions
Toyota Corolla TS 1.8 Hybrid First edition inclusief afleverkosten
€ 23.745,-

Toyota Corolla Cross 2.0 Hybrid Team D
€ 42.495,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
De heer Boon - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...