Tuinbezoek en Vlaamse gaaien
Door: Pink

Uitgegeven op 17-06-2022 om 12:15

Ik was van de week op tuinbezoek bij een kennis van een werkvriendin. Door de gezamenlijke interesse in tuinen ontstond een idee om bij de schoolvriendin van haar overleden moeder langs te gaan. Volgens de verhalen had deze mevrouw een mooie tuin ergens in Friesland. Na wat overleg waren we van harte welkom. Echter de datum was nog wel een dingetje want we bleken alle drie volle agenda's. De klap op de vuurpijl was het bericht uit Friesland dat een specifieke week niet kon omdat ze met haar man 'naar Zweden moesten vliegen voor de APK van het vliegtuig'.

Nu weet ik niet hoe het met jullie kennissenkring zit, maar ik heb niet zoveel kennissen met een vliegtuig, dus ik begon me des te meer te verheugen op het bezoek, want het beloofde een interessante dag te worden. Vooral ook omdat ik mij afvroeg hoe oud dit echtpaar eigenlijk was.
Uiteindelijk koos de mevrouw voor ons en liet ze haar man alleen (!) naar Zweden vliegen. Wij iets te laat in de auto richting Friesland, met een zelf gestekte blaasspirea als cadeautje. Prompt ging de brug bij de afsluitdijk open en na 3 uur pas weer dicht. Gelukkig werden wij al na 1,5 uur over de andere weghelft / brug geleid. We waren ondertussen wel gekookt in die warme auto en weer helemaal bijgepraat.

Aangekomen bij de boerderij van de mevrouw werden we hartelijk ontvangen door een zeer kranig, tanig en elegant mevrouwtje van 82. Ze had koffie met appeltaart en meteen daarna een ernstig verlate lunch met koude soep, brie, aardbeien en nog veel meer lekkers. We aten op een prachtig terras van bordjes van Engels porselein met zilveren bestek. Echt, het leek wel vakantie. Het huis was een verbouwde boerderij. Aan de voorkant nog helemaal orgineel, maar aan de achterkant echter was het heel modern uitgebouwd met hoge ramen tot op de grond. Een Steinway midden in de klassiek Engels ingerichte kamer en zeeën van ruimte.
Na een beetje uitbuiken zijn we aan de tuin begonnen. En het was prachtig en zo netjes, echt niet normaal. Bepakt en bezakt met vele stekjes zijn we 2 uur later, eigenlijk veel te laat, weer huiswaarts gegaan. De dag erna zag ik dat de Afsluitdijk enkele minuten nadat wij erover heen waren 's avonds helemaal dicht is gegaan. We zijn op het nippertje aan een grote omreis via Lelystad ontsnapt.

Vandaag geniet ik van mijn eigen paradijsje. Niet zo netjes als die tuin in Friesland, maar mijn tuin heeft weer andere 'features'. Vanochtend werd ik al wakker van een enorme drukte in de berk. Er zaten Vlaamse gaaien in. Met de verrekijker erbij ontdekte ik dat er zes jonkies zitten die, net als de merels, zich koest houden totdat er een ouder aangevlogen komt en dan gaan ze aan. En dat is oorverdovend!
Daarnaast heb ik heel gezellig, duiven rond het huis, ik vertelde er al eerder over. Van de week zaten ze op hun lievelingsplek op de daknok, met hun achterste boven het serredak. Plots lieten ze een flinke flats vallen terwijl de hond, de kat en ik net even een stiltemomentje hadden. Het viel met een flinke knal op het deel recht boven ons. We schrokken ons wild. De hond begonnen luid te blaffen en de kat hing in de gordijnen. Het is nu echt tijd dat ik dat dak even een sopje ga geven.


Ook zat er van de week een jonkie van de bonte specht in de voortuin. De hond was al steeds onrustig en bleef maar tussen de bloempotten snuffelen. Ik had eerst niet door wat er zat. Maar later vloog het beestje tegen het raam en ging van schrik tegen de stam van de Japanse kers plakken zoals spechten dat doen. Hij zal doodstil, zoals zijn moeder hem dat geleerd heeft, alleen wel vol in het zicht op 1,80 hoog... Na een kwartiertje was de hoofdpijn waarschijnlijk gezakt want toen vloog hij verder.

Zo maak je wat mee in je eigen tuintje...

Fijn weekend
Liefs, Pink

Reacties (1)
Marietje
@2022-06-17 13:27:34
 Mooi verhaal! πŸ€πŸŒΎπŸͺ΄πŸŒ±πŸ’•
 
Reageer
Naam*:
E-mail:
|Reactie:
 
Poll:
Op Wieringen eet je...
Patatje
Frites
  
Occasions
Toyota Aygo 1.0 VVTi Comfort 5drs
€ 4.250,-

Te koop BMW Z3 Roadster 1.9
€ 6.500,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Forellen kweken door Gert Lont - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...