Grijze duiven
Door: Pink

Uitgegeven op 01-04-2022 om 17:59

Sinds een aantal weken heb ik in het zijraam binnen minder hoge kamerplanten staan en dat brengt sommige van mijn tuinbewoners ernstig in de war. De grijze duiven die bij mij altijd op het hek naast het huis zitten, denken nu dat ze via het zijraam en het voorraam naar het noorden kunnen vliegen, want ze zien vrij baan.
Gelukkig proberen ze dat vanaf het hek dat slechts 3 meter verder staat, dus ze hebben nog niet een heel hoge snelheid als ze met een klap tegen het raam vliegen. Ze zitten dan even versuft op de grond en na een paar minuutjes gaan ze maar weer op het hek zitten om eens goed na te denken over deze actie. Ik denk dat duiven de eigenschappen van glas niet helemaal doorgronden. Past niet in hun wereldbeeld.

Het is ongeveer twee keer per week raak. Althans, dat zijn de keren dat ik het hoor. Ik weet eerlijk gezegd niet of het allebei de duiven betreft of dat er eentje is die meer hardleers is dan de andere.
Ik vermoed dat de hersenen van deze beesten flink geschud worden en dat ze misschien daardoor ook dommer worden en het weer opnieuw proberen, net als een bokser die teveel klappen heeft gehad. Naast een scheve neus hebben die vaak ook een minder hoog IQ dan voorheen.

De duiven laten op het raam vaak een afdruk achter. Twee gespreide vleugels, als een sneeuwengel. Helemaal de afgelopen week, nadat er een flinke laag Saharazand op het raam was gekomen. Dat gaf een extra scherpe afdruk.
Je zou kunnen spreken van mooi, als het niet zo zielig was.

Een paar dagen geleden zat ik op de bank en keek door datzelfde zijraam naar buiten. Een grijs gefladder bij een struik trok mijn aandacht. Ik dacht meteen, daar zit een duif met hersenschade, misschien moet ik even helpen. Maar bij nader inzien was het helemaal geen grijze duif. Het was een sperwer, die blijkbaar geprobeerd had een musje uit de struik te pakken en wat onhandig tussen de takken terecht kwam. Hij zat daar een beetje beteuterd te kijken en uit te hijgen van de actie. Ik probeerde nog snel een foto maken, maar hij vloog net op toen ik de telefoon had gevonden.

Een sperwer in een dorpstuin. Het schijnt heel gewoon te zijn, maar ik had het nog nooit zo gezien.
De grijze duifjes zullen ook wel opgeschikt zijn van deze brutale actie.

Ik heb maar wat paasversiering voor het zijraam gehangen, vond het toch wel sneu.

Fijn weekend
Liefs, Pink

Reacties (2)
Wetlandwacht Vogelbescherming Nederland
@2022-04-02 13:35:41
 Ha je hebt dus tuto's zoals ze in vogelaarsjargon/volksmond heten, oftewel Turkse Tortels. Er is een oplossing voor je probleem: https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/voorkom-dat-vogels-zich-doodvliegen
 
Pink
@2022-04-02 14:28:49
 Dank Wim. Ja klopt, het zijn Turkse tortels. Maar ook kool, tuin en houtduiven hier...

Die vinden wij wat minder leuk, want die vreten altijd de toppen uit de peulen.
 
Reageer
Naam*:
E-mail:
|Reactie:
 
Occasions
Te koop Renault Twingo bouwjr. 2010
€ ,-

Toyota Yaris 1.5 Hybrid Dynamic
€ 13.345,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Visitekaartje Vok en Sok - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...