Groene loper voor ondernemers van Hollands Kroon
Door: Helmar van Rooy

Uitgegeven op 10-02-2022 om 15:17

Er komt vanuit Den Haag ingrijpende regelgeving om aan het klimaatakkoord te voldoen. De gemeente kan ondernemers daarbij een stevige helpende hand bieden.

Uitdelen van theezakjes
Ondernemers in Hollands Kroon kregen op 19 november - de dag van de ondernemer - door wethouder Meskers een theezakje toegestuurd. Daarmee konden zij theezetten voor ambtenaren van het ondernemersloket. Een onbeholpen gebaar. Ondernemers zijn meer gebaat bij goede dienstverlening. Die is ondermaats, weinig oplossingsgericht en selectief.

Bij de laatste toets van het provinciaal interbestuurlijk toezicht, scoorde Hollands Kroon onvoldoende op vergunningverlening. Daarmee stoot je ondernemers af en verlies je werkgelegenheid. De dienstverlening is weinig oplossingsgericht. Een schrijnend voorbeeld is het dok-bedrijf van Luyt in Den Oever. Daarmee ontstond een geschil over de oplevering van de nieuwe kade. In plaats van een oplossing te zoeken, liet de gemeente het aankomen op een rechtszaak. De rechter heeft de gemeente teruggefloten en opgedragen de problemen in overleg op te lossen. Dat moet vanzelfsprekend zijn.

Een rode loper voor datacenters
Voor datacenters spande de gemeente zich wel in. Wethouder Meskers stelde een Engelstalig rode-loper-team samen. Om datacenters ruimte te bieden werd het Gebiedsplan Wieringermeer stopgezet. Zo werd de milieueffectrapportage vermeden. Google kreeg een korting van 69% op de leges. Geen inspanning was te veel. Op vragen van GroenLinks of ondernemers uit Hollands Kroon ook een korting op de leges konden krijgen, antwoordde wethouder Groot terughoudend: het ging hier om 'maatwerk'.

Een groene loper voor eigen ondernemers
De vergunningverlening moet beter en de gemeente moet vaker kiezen voor dialoog in plaats van (juridische) procedures. De diensten van het ondernemersloket moeten worden uitgebreid met voorlichting over 'groene' regelgeving en subsidies. Dit vraagt om maatwerk en een team dat de taal van de (eigen) ondernemers spreekt: Een groene loper voor ondernemers van Hollands Kroon!

Helmar van Rooy, ondernemer te Hippolytushoef

Reacties (1)
René marchand
@2022-02-10 18:32:21
 Zo worden de allerrijksten bevoordeeld met geneenschapsgeld dat bestemd is voor ondernemers in de gemeente. Goede tekst!
 
Reageer
Naam*:
E-mail:
|Reactie:
 
Poll:
Op Wieringen eet je...
Patatje
Frites
  
Occasions
Toyota Aygo 1.0 VVTi Comfort 5drs
€ 4.250,-

Toyota Yaris 1.5 Hybrid Dynamic
€ 13.345,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Zwinstraat Den Oever - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...