Opgeschrikt
Door: Pink

Uitgegeven op 07-01-2022 om 14:34

Wat kunnen geluiden toch veel doen met je gevoel. Al eerder schreef ik over het geluid van de wulp in de nacht dat ik zo troostend vind klinken.

Helaas is het ook wel eens andersom. Dan herinneren geluiden aan minder leuke dingen. Ik las over oorlogsveteranen en vluchtelingen die zoveel moeite hebben met de jaarwisseling vanwege de vuurwerkgeluiden, maar ook gewone geluiden in het huis maken hen al nerveus. Heftig hoor, goed om je af en toe eens te realiseren, dat anderen soms in een hel kunnen zitten zonder dat je dat aan de buitenkant ziet.

Geuren en geluiden vormen ook onze oudste herinneringen, veel meer nog dan beeld. Ze maken diepe groeven in onze harde schijf, onuitwisbaar.

Geluiden kunnen ook heel geruststellend zijn of grappig.
Als ik 's morgens de wasmachine en afwasmachine heb aangezet klinkt het hele huis bedrijvig. Het geeft een tevreden gevoel, alsof ik al heel veel werk heb verzet.
En mijn kat ligt vaak te snurken als hij slaapt. Een heel lief klein knorretje ontsnapt er met grote regelmaat aan zijn lijf, zo weet ik altijd waar hij ligt. Bij mijn ouders maakt de koffiethermoskan altijd geluidjes. Het zijn heel natuurlijke geluidjes waardoor ik steeds denk dat er een muisje ergens zit.

Natuurlijke geluiden zijn vaak geruststellend is mij opgevallen. De geluiden die uit de telefoon komen over het algemeen niet.

Ik ken een heer van zekere leeftijd. Die heeft, heel hip, sinds een jaar een smartphone. Hij is dus nu ook aangesloten op het WhatsApp-netwerk, heeft de corona-app geïnstalleerd, bekijkt regelmatig buienradar en maakt mooie foto's van alles wat hij ziet. Hij is dus inmiddels redelijk bedreven met het bedienen van de telefoon. Alleen het opwaarderen met de prepaid code is hem te lastig, maar dat heeft waarschijnlijk te maken met de ongelooflijke lange rij kleine cijfertjes die ingetoetst moeten worden. Zelfs met het leesgedeelte van zijn multifocale bril is dat een grote uitdaging.

Deze heer kiest ervoor om het geluid van de telefoon aan te laten, ook van de WhatsApp, om te voorkomen dat hij een berichtje mist. Ook het trillen staat aan. Nu heeft hij niet een enorme schare mensen die hem appen, dus dat is een gelukje, maar het is toch al voorgekomen dat hij 's nachts rechtop in zijn bed zit omdat de rest van Nederland er vanuit gaat dat je het geluid van de WhatsApp in de nacht op stil zet.

Gisteren was ik op bezoek bij hem en terwijl we in alle rust aan onze koffie nipten, schoot hij als door een horzel gestoken uit zijn luie stoel ophoog. De telefoon in zijn broekzak trilde en rinkelde luid: een appje...

Fijn weekend.
Liefs, Pink

Reacties (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reageer
Naam*:
E-mail:
|Reactie:
 
Occasions
Te koop BMW Z3 Roadster 1.9
€ 6.500,-

Toyota Aygo 1.0 VVTi Comfort 5drs
€ 4.250,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Quarantaine - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...