Weer licht
Door: Pink

Uitgegeven op 24-12-2021 om 11:48

Dinsdag had ik het geluk dat ik vlak voor zonsopkomst via de IJsselmeerdijk vanuit Wieringerwerf terug naar Hippo moest rijden. Het had die nacht gevroren en omdat er ook mist hing, was alles berijpt. De zon zou bijna opkomen, het was met recht een 'golden hour'. Ik rij met mijn jongste zoon stapvoets langs het bos om een reetje te spotten. En vrijwel meteen stak er eentje over, vanaf het Wierholt naar het Robbenoordbos. Heel kalm, alsof wij er helemaal niet waren. Wij reden stapvoets en konden haar heel goed bekijken.Vervolgens parkeerden we de auto op de grote parkeerplaats bij het Wierholt en liepen via het pad aan de achterkant de berg op. Bovenaan gekomen waren we getuige van een alledaags wonder, de zonsopkomst.

Het licht verspreidde zich in gouden banen over al het berijpte gras en zette de wereld in vuur en vlam. Tegelijkertijd hingen er tussen de bomen en op de akkers van de Wieringermeer flarden mist. Sprookjesachtig mooi. We hoorde vlakbij geritsel in het gras en deden zo zachtjes mogelijk. Twee reetjes schrokken toch van ons en renden de berg af het land op. Daar bleven ze rustig staan en lieten de zon hun ruggen beschijnen.
Net als elke sterveling probeerde ook ik dit magische moment vast te leggen met de camera van mijn telefoon, maar zoals het meestal bij mij het geval is, de foto doet bij lange na geen recht aan het moment aldaar.

Dinsdag was de kortste dag van het jaar, de dag waar ik altijd naar uitkijk omdat vanaf dat moment de dagen weer gaan lengen en het licht naderbij komt. Die ochtend, op het Wierholt, was het licht dichterbij dan ooit.

De dagen daarna werd het weer heel wat minder zonnig. Een druilerige regen maakt alle landerijen op Wieringen kleddernat. Niet echt het licht waar ik zo naar verlang, maar als je goed kijkt is er toch veel moois te zien.

Vooral tussen Smerp en Den Oever zitten de akkers vol met vogels, verschillende soorten ganzen, maar ik zag ook veel wulpen en kieviten. Voor de kleinere bruine steltlopers moet je wel even goed kijken. Eerst zie je er een, dan een paar en vervolgens blijkt dat het hele veld vol zit met honderden van die vogels.
Wieringen is een vogelparadijs, wat een voorrecht hier te mogen en kunnen wonen.

Fijne kerstdagen. Wees lief voor elkaar.
Probeer het licht te zien, ook al schijnt de zon soms niet.
Pink

Reacties (6)
Marietje
@2021-12-24 12:35:51
 Voor jullie ook fijne dagen.
 
Wim Tijsen
@2021-12-24 13:44:54
 Gaaf beschreven Pink! Prettige Kerstdagen en blijf zo mooi je (natuur)gevoel beschrijven!
 
Pink
@2021-12-24 13:59:55
 Dank Marietje en Wim!
 
Hanna
@2021-12-24 14:05:37
 Prachtig beschreven het gevoel van de natuur in volle eenvoud ,stilte en licht
Liefs Hanna. Fijne dagen
 
Pink
@2021-12-25 08:29:45
 Jij ook fijne dagen Hanna!
 
A. Benschop
@2021-12-25 09:10:15
 Wat een geschenk dit te lezen op Kerstmorgen .
Fijne dagen toegewenst.
 
Reageer
Naam*:
E-mail:
|Reactie:
 
Poll:
Op Wieringen eet je...
Patatje
Frites
  
Occasions
Te koop BMW Z3 Roadster 1.9
€ 6.500,-

Toyota C-HR 1.8 Hybrid Bi-Tone
€ 22.490,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Mulo Perklaan - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...