Nu eens wat positief gesnark
Door: Snark

Uitgegeven op 10-11-2021 om 21:13

Nu eens wat positief gesnark

Na alle negatief gesnark hier eens een positief verhaal. Dit speelt zich dan ook helemaal af op Wieringen, want gelukkig zijn de windmolens, Kooyhaven, viskringloop project, lichtuitstoot van de Agriport kassen en de vreselijke datacenter blokkendozen (nog) niet op Wieringen zelf terechtgekomen.

De leukste aanwinst dit jaar op Wieringen vind ik het nieuwe fietspad langs de Stroeërdijk en het Wieringer Randkanaal aan de zuid kant van ons eiland. Vooral het stuk tussen het Wittebruggetje en De Hoelm toont verassende uitzichten. Eindelijk een project waarvan ik vind dat de subsidie nu eens wel goed besteed is.

Een volledig rondje Wieringen op de fiets is nu bijna mogelijk. Waddenzeedijk, Heidense kapel, museum Jan Lont, Vatrop, vissershaven Den Oever, vis eten, Historische hoek, oude wierdijk, Wieringerrandkanaal, zuivelboerderij De Wieringer, De Hoelm, De Haukes, Lutjestrand, Quarantaine, poldertje van Kroon en weer terug naar Hippolytushoef.
Ja, als je dat rondje gemaakt heb ben je voorlopig even uitgesnarkt. Wat is Wieringen zelf dan toch nog mooi en wat duurt zo’n rondje lang, omdat je onderweg zoveel bekenden tegenkomt die lopend of op de fiets ook lopen te genieten, niet snarken maar gewoon vrolijk zijn.

Leuk is ook om bij een tocht rond of over het eiland de fantasie eens de vrije loop te laten door te proberen een beeld te vormen over hoe het er vroeger moet hebben uitgezien. Het golvende landschap met het hoogste punt van Wieringen op 12,80 meter boven NAP is 150.000 jaar terug ontstaan. Wat zag je vanuit de kerktorens van Hippolytushoef en Oosterland toen deze in de 12de eeuw gebouwd werden? Het beeld vanaf de Quarantaine door de eeuwen heen: duizenden jaren veengebied, waarschijnlijk na de Allerheiligen stormvloed van 1170 water geworden, in de Gouden Eeuw kon je vanaf hier de tientallen VOC schepen op de Reede van Texel zien liggen, vanaf 1806 de gebouwen van de quarantaine inrichting en nu met laagwater weer land met in de verte het moderne fregatdok van Den Helder en gelukkig na al die eeuwen nog steeds De Hoge berg Van Texel.

Zo kan je ook op Stroe, De Hoelm (in mijn gedachten verdwenen alle windmolens in de Zuiderzee), De Haukes (daar zag ik in mijn verbeelding een grote vissersvloot en kwam de postboot binnenvaren) en ’t Skrale End je fantasie laten werken. Wieringen is gelukkig nog steeds mooi, maar de verrijking met een stukje historische bewustwording maakt het beeld nog waardevoller.

Toch nog een klein snarkje als nabrander: in gedachten fietsend en genietend een paar keer flink geschrokken van groepjes wielrenners die in Tour de France tempo vanachter komend rakelings passeerden. Heren wielrenners, probeer wat socialer met mede weggebruikers om te gaan.

Met de mooie beelden van Wieringen in gedachten ben ik voorlopig even uitgesnarkt.


Reacties (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reageer
Naam*:
E-mail:
|Reactie:
 
Occasions
Te koop VW Golf 2.0 TSI GTI Performance bj.2014
€ 16.500,-

Toyota Aygo 1.0 VVTi Comfort 5drs
€ 4.250,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Haukes haven - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...