Pek en veren
Door: Snark

Uitgegeven op 10-11-2021 om 21:08

Pek en veren

Bij de veelheid aan kassen, windmolens, Kooyhaven en vooral bij de datacenters kreeg ik steeds visioenen van pek en veren. Wat houdt dit in?
Deze vorm van ‘straffen’ komt uit het middeleeuwse Europa. Het was een vorm van eigenrichting, want geen enkele overheid heeft deze straf ooit officieel toegepast. Later werd het wel toegepast in het Wilde Westen en ook de lezers van de stripboeken van Lucky Luke zal het bekend voorkomen.

Het insmeren met pek en bedekken met veren was geen lijfstraf, maar meer een (geestelijke) vernedering van personen die dat door verkeerd gedrag of daden die niet door de beugel konden over zich hadden afgeroepen. Ja, en hoewel mijn kandidaten voor de pek en veren waarschijnlijk officieel (nog) niets verkeerd hebben gedaan en ze zich o.a. met hulp van dure advocaten overal hebben kunnen uitpraten (of uitliegen?) verdienen ze vanwege het ‘vernielen’ van het landschap van de Wieringermeer met windmolens en lelijke blokkendozen toch wel een flinke openbare terechtwijzing door de bewoners van de eens zo mooie polder.
Hoe ging dat toen? De gedeeltelijk ontklede gestraften werden temidden van een menigte ingesmeerd met een soort teer (vaak houtteer waarmee ook houten schepen gebreeuwd werden) en daarna bedekt met veren. Hierdoor zag hij er lange tijd uit als een kip, want het ‘pek’ en daaraan vastgeplakte veren waren moeilijk te verwijderen. Soms werd zo’n figuur achtervolgd door inwoners met hooivorken en de stad uitgejaagd.

Hoewel ik persoonlijk denk dat het mooi zou opruimen is het niet mijn bedoeling om hiermee op te roepen tot een ouderwets volksgericht tegen bepaalde personen. Nee, ik denk hierbij met weemoed terug aan de tijd van de carnavalsvereniging De Skarrehoepers. Dit tafereel zou toch prachtig op een praalwagen uitgebeeld kunnen worden: een mini windmolen naast een mini blokkendoos en daarbij op Theo & Theo en de Agriport directie lijkende mannen ingesmeerd met pek en veren die af en toe tot beweging worden aangezet door wat lokale mensen op de kar die gewapend zijn met ‘drietangde’ hooivorken.

Helaas, de tijd van de Skarrehoepers is voorbij. Toch is er dichtbij nog wel iets waar de ‘pek en veren’ voorstelling als ‘typisch Hollands Kroon’ opgevoerd zou kunnen worden en dat is Ouwe Sunderklaas op Texel, ieder jaar op 12 december. Regel dan wel op tijd een slaapplaats, want het is erg gezellig,
’t liekt wel kerremis’.

Met de groeten van Snark


Reacties (1)
Eerko Kostwinder
@2021-11-11 12:49:03
 Theo en Theo moeten poedelnaakt aan de schandpaal staan . Het liefst met strenge vorst . Dat zal ze leren .
 
Reageer
Naam*:
E-mail:
|Reactie:
 
Occasions
Te koop Renault Twingo bouwjr. 2010
€ ,-

Te koop VW Golf 2.0 TSI GTI Performance bj.2014
€ 16.500,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Uitvoering Harmonie begin zeventiger jaren - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...