De datacenters naar de Sahara?
Door: Snark

Uitgegeven op 02-10-2021 om 22:30

De datacenters naar de Sahara?

Helaas hangt er al een aantal jaren nog een wolk (The Cloud) op Agriport waarbij de lichtoverlast van de kassen in het niet valt. Agriport staat voor mij voor bedrijven werkzaam in de grootschalige glastuinbouw en agribusiness. Maar deze naam dekt de lading niet meer, want het gaat nu voornamelijk over de vestiging van nog meer datacenters op Agriport. Deze nieuwe schijnbaar zeer lucratieve semi industriële richting op een terrein oorspronkelijk bedoeld voor agrarisch ondernemen wekt bij heel veel mensen in Hollands Kroon ergernis op. Ook bij mij, want ik heb eigenlijk nog nooit lelijker bouwwerken gezien dan die langs de A7 bij Middenmeer.

Had dan in ieder geval geprobeerd al die lelijkheid nog enigszins aan het oog te onttrekken door bijvoorbeeld een aarden wal met bomen of struiken om het terrein. Maar nee, alles pontificaal in beeld en pal naast de snelweg. Het lijkt wel een concentratiekamp met al die hekken, lampen, beveiliging en nummers op de barakken.
Ik begrijp trouwens ook niet waarom al die energie slurpende datacentra nu persé naar de Wieringermeer (of zelfs naar Nederland) moeten komen. Zo halen we klimaatdoelen van Parijs nooit. Ook begrijp ik niet waarom data van Afrika nu juist in deze polder moeten worden bewaard. Bewaar deze gegevens in Afrika zelf. Dat schept daar nog wat werkgelegenheid. Bovendien is er ook nog eens duurzame energie genoeg, want in de Sahara (oppervlakte 225 maal Nederland) is volop ruimte voor een giga veld aan zonnepanelen waar niemand last van heeft. En zet er nog een paar windmolens bij voor het geval een zandstorm voor een tijdelijk tekort aan zonne energie zorgt. Een park met zonnepanelen aanleggen in de woestijn lijkt mij ook nog eens makkelijker dan windmolenparken in de altijd woelige Noordzee.

Ik heb een hekel aan politiek. Ik heb dan ook geen zin om hier over allerlei procedurele zaken te gaan uitweiden. Ik kan me er ook niet toe zetten er dieper in te duiken, maar je voelt op je klompen aan dat er bij de vestiging van datacenters informatie achter gehouden wordt, zaken verkeerd zijn voorgesteld, feiten verdraaid en kromme procedures recht gepraat. De innige (lei)band tussen beide verantwoordelijke wethouders en het management van Agriport wekt bij mij ook veel wantrouwen op. Ik heb dan ook veel respect voor de mensen achter de werkgroep Red de Wieringermeer die in hun ‘Red de Wieringermeerbode’ uitgebreid aandacht geven aan de vele schimmigheden en het gedraai rond de datacenters.
Ik kom er regelmatig met de auto langs. Als mijn vrouw naast me zit zegt ze als we Agriport naderen al: ‘hou a.u.b. even je mond’, want elke keer meen ik mijn ergernis toch weer verbaal te moeten ondersteunen. Ik kijk dan maar even zwijgend de andere kant op waar de polder (voorlopig?) nog gewoon de polder is. Nu heb ik begrepen dat ze ook aan de westkant van de A 7 datacenters gaan bouwen. Wat nu?

Dan maar blik op oneindig recht vooruit met het gas flink ingetrapt. Weer krijg ik een visioen van rennende mensen met pek en veren. In een volgend stukje maar eens beschrijven hoe dat er uit ziet.

Groeten van Snark


Reacties (8)
Yvonne
@2021-10-02 23:29:12
 Mooi geschreven Snark , ik ben het helemaal met je eens.
 
Wilfred
@2021-10-03 00:11:52
 Helemaal gelijk heb je.

Met die 100 oerlijke offshore molens die de overheid gesubsideerd heeft voor wrattenfall had Hollandskroon de eerste 100% elektrische gemeente kunnen zijn.
Een voorbeeld voor heel de wereld.

De wereldpers aandacht hiervoor zal iets waar menig wethouder een bobbel van in zijn broek zou krijgen.

Maar nee, alle "groene"stroom gaat naar een datacenter, dit terwijl dit datacenter ook nog eens noodgeneratoren laat testdraaien en hiermee tot de grootste CO2 vervuilers van noordholland behoord.
Dus inplaats van de groenste gemeente van Nederland te kunnen zijn zijn we nu de reden dat we de milieu akkoorden niet kunnen halen.

Toch apart dat bepaalde wethouders altijd hun (waan)ideeën kunnen doordrukken.
(Kooijhaven, Waddenuitzichtpunt, verplaatsen van een vuurtoren, etc...)
 
Kees
@2021-10-03 09:15:47
 Nog ff en er staan ook 10 molens op Wieringen
 
Wilfred
@2021-10-03 10:04:20
 @Kees,
Is niet te hopen.
Wieringen is toch cultuur historisch beschermd gebied.
 
Kees
@2021-10-03 13:41:49
 Wilfred, helemaal mee eens maar voor geld..........
 
reinier
@2021-10-03 17:43:11
 Ik denk dat de gemeente Hollands kroon hier best garen bij spint en dat als excuus gebruikt om de begroting sluitend te maken voor alle burgers, zonder extra lasten verzwaring. Maar een P&L heb ik nog niet gezien van de wethouder belast met financiën.
 
Hollands Doornenkroon
@2021-10-03 17:57:31
 De gemeente Hollands Kroon was enkele jaren zo goed als failliet ivm financieel wanbeleid (hallo Theo Meskers).
Intussen was er een interessant project voor zowel de bewoners als Vattenfal waarbij 300.000 huishoudens voorzien konden worden van 'groene' energie.

Echter dat de gemeente Hollands Kroon en met name Theo Meskers om een gat te vullen in het budget om te gaan leuren met multinationals.

En wat is er uiteindelijk gerealiseerd een gigantisch windmolenpark waarbij de bewoners de lasten dragen en Vattenfal (Zweedse overheid) en Amerikaanse multinationals de lusten ontvangen in de vorm van subsidies en goedkope stroom.

Maar dan noemt Theo Meskers en ook Theo Groot dat het ten goede komt van 'werkgelegenheid'. Alleen als de realiteitsbeseft bij deze ambtenaren komt is het zo goed als prefab bouw door vooraf en niet NLse aannemers. En operationeel loopt er ook niet veel personeel rond omdat het enorm efficient is.

Maar het meest schandelijke vind ik dat deze volksbetaalde ambenaar en zelfs de burgemeester in een reclame spotje loopt te verkondigen hoe groen de Wieringermeer wel niet is en er MOGELIJK 300.000 huishoudens voorzien kunnen worden door deze 'groene' energie.

Zodra er tegenargumenten zijn a la Arjan Lubach wordt door Theo & Theo afgewimpeld als populisme. Maar de definitie populisme is dat er wordt ingespeeld om wat er op dat moment relevant is. Maar dat is blijkbaar democratie anno 2021...
 
Kees
@2021-10-05 00:03:05
 We worden allen genaaid en we kunnen er niets tegen doen haha😁😁
 
Reageer
Naam*:
E-mail:
|Reactie:
 
Poll:
Op Wieringen eet je...
Patatje
Frites
  
Occasions
Toyota C-HR 1.8 Hybrid Bi-Tone
€ 22.490,-

Te koop Renault Twingo bouwjr. 2010
€ ,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Gezicht vanaf dijk op Stroer Camping - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...