Een fluweelboom in de tuin
Door: Pink

Uitgegeven op 01-10-2021 om 11:28

Mijn wijlen buurman had een fluweelboom in de tuin staan, ongeveer een meter uit de erfgrens. Ik hou van fluweelbomen, dus toen er van deze boom een stek in mijn tuin op kwam was ik de koning te rijk en heb de stek laten staan op precies de plek waar hij zelf had verkozen te groeien.

Fluweelbomen zijn een aanwinst voor je tuin. Ze zijn niet erg hoog (max drie meter) en maken een luchtig dak boven de plek waar ze staan. Wat er onder groeit krijgt nog voldoende zon en water. Je kunt ze prima solitair zetten en als je ze vlak boven de grond afzaagt, krijg je een boom met meerdere stammetjes als een bosje bloemen. Fluweelbomen zijn ook mooi in een groepje bij elkaar. Als je langs de A7 rijdt, langs het gemeentehuis van Medemblik (het protserige DSB-pand) zie ook zo'n mooi groepje. Ze hebben prachtige herfstkleuren.

De boom van de buurman is enkele jaren geleden bezweken. Een harde wind had de stam afgeknapt. Inmiddels is er op de plek van de oude boom een bosje nieuwe bomen gegroeid, voor mij een aangename aanvulling achter de bordeauxrode border die ik langs het pad daar heb.

Een fluweelboom kan ook wel een lastpak zijn. Af en toe maakt hij enorm veel ondergrondse uitlopers. Een vriendin had een stek van mij gekregen voor in haar achtertuin en na twee jaar was het nog steeds een soort reuzebezemsteel zonder kruin. Op mijn advies heeft ze de top eruit geknipt om vertakking te stimuleren. De boom reageerde daar prima op door 5 mooie uitlopers te maken die we het jaar daarop hebben ingekort om meer vertakking te krijgen. Echter, tegelijkertijd dacht de boom waarschijnlijk dat zijn laatste uur geslagen had, dus hij maakte ook ondergronds heel veel uitlopers. De vriendin kan inmiddels wel een groothandel beginnen in stekken van de fluweelboom.

Als kind logeerde ik graag bij mijn tante. Zij houdt ook erg van mooie planten en struiken, maar had indertijd twee Duitse doggen die de tuin bewoonden, dus er groeide weinig verfijnds. Toch viel haar oog, tijdens een wandeling met mij, op een verzameling stekken van de fluweelboom die bij een huis, een paar straten verderop, tussen de stoeptegels omhoog kwam. Die wilde ze al jaren! Achteraf bezien was dat natuurlijk ook een last voor de mensen die daar woonden, al die stekken die overal opkwamen, maar toen mijn tante zei dat ze er eentje van mee wilde nemen, vond ik (toen ongeveer 8 jaar) dat echt heel spannend en crimineel. Voor mijn gevoel gingen we heel nonchalant voor het plekje staan en in een flits begon mijn tante te trekken aan een stek. Die brak af. De volgende ook. Uiteindelijk raakte we met een miezerig stekje met een heel beetje wortel eraan, verstopt in een plastic tas, naar huis. Mijn hart bonkte in mijn keel en het zweet stond in mijn handen…

Fijn weekend.
Liefs, Pink

Reacties (1)
Marietje
@2021-10-01 15:53:38
 Mooi!
 
Reageer
Naam*:
E-mail:
|Reactie:
 
Poll:
Op Wieringen eet je...
Patatje
Frites
  
Occasions
Te koop BMW Z3 Roadster 1.9
€ 6.500,-

Toyota Aygo 1.0 VVTi Comfort 5drs
€ 4.250,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Luchtfoto - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...