Licht in de duisternis
Door: Snark

Uitgegeven op 13-09-2021 om 22:49


Jaren geleden, ik zat nog op de lagere school. Eindelijk een reisje mee met een kotter. Voor het eerst een nacht op zee. Er werd gevist voor Scheveningen. Als je in oostelijke richting keek zag je de lichten van Den Haag en rechts daarvan een heel grote lichtvlek die een groot gebied in een witgele gloed zette: volgens de schipper waren dat de kassen in het Westland.
Ja, dat waren we op Wieringen niet gewend, want daar was het ’s nachts gewoon donker en boven de Waddenzee zelfs heel erg donker.
Tegenwoordig hoef je voor nachtelijke licht vlekken niet meer naar Scheveningen te varen, maar kan je gewoon op de Waddenzee blijven, want misschien wel dezelfde bedrijven, waarvan ik toen het licht in de wolken zag, zijn nu op Agriport te vinden.
Ondertussen is daar bijna 500 ha volgebouwd met kassen. Om overlast door belichting tegen te gaan moet de bovenzijde van een kas ’s nachts zodanig worden afgeschermd dat de licht uitstraling met minimaal 95 procent wordt verminderd. De grote oppervlakte aan kassen zorgt echter toch voor een lichtuitstoot van 100.000 m2 (bron Omgevingsdienst NHN). Deze lichtuitstraling is op grote afstand goed zichtbaar en dan vooral bij laaghangende bewolking en mist, omdat het licht dan weerkaatst op de vochtdeeltjes in de lucht.
Het is dan ook een beetje ‘mosterd na de maaltijd’ gevoel dat juist nu bij Museum Jan Lont kortgeleden een Donkerte Belevingsplek gerealiseerd is. Voor dit soort projecten zijn tegenwoordig ruime subsidie mogelijkheden en daar hebben de mensen van Jan Lont een goede neus voor.
Vreemd is verder dat Windpark Wieringermeer (in totaal 660 miljoen subsidie) hiervoor ook 5.000 euro heeft geschonken, terwijl deze organisatie juist in het horizontale vlak in zuidelijke richting met alle knipperende witte en rode lichten van de windmolens voor een soort sterrenbeeld zorgt waar niemand op Wieringen blij van wordt.
Maar goed, op de grond in de Donkerte Belevingsplek staat een overzicht van alle sterrenbeelden die ’s nachts boven je aan de hemel staan. Laten we dus maar net doen als Sammy in het liedje van Ramses Shaffy. Gewoon omhoog kijken en niet teveel vooruit.
Snark


Reacties (1)
CP
@2021-09-15 11:03:02
 Letterlijk is het vandaag, de dag waarop 80 jaar gelden het verbod afgekondigd werd waardoor Joden niet meer welkom warenhttps://www.geschiedenislokaal024.nl/bronnen/voor-joden-verboden/ in parken, dierentuinen, cafés, restaurants, hotels, pensions, schouwburgen, cabarets, variétés, bioscopen, sportinrichtingen, concerten, openbare bibliotheken, leeszalen of musea parken, dierentuinen, cafés, restaurants, hotels, pensions, schouwburgen, cabarets, variétés, bioscopen, sportinrichtingen, concerten, openbare bibliotheken, leeszalen of musea een donkere dag voor een groot gedeelte van zeer goed geïnformeerde Wieringers. Gelukkig wordt het na de ergste donkerte altijd weer licht.... de vraag is alleen hoe lang de herhaling van destijds gaat duren.... https://www.youtube.com/watch?v=8A1WIP67lYg
 
Reageer
Naam*:
E-mail:
|Reactie:
 
Occasions
Te koop BMW Z3 Roadster 1.9
€ 6.500,-

Toyota Corolla TS 1.8 Hybrid First edition inclusief afleverkosten
€ 23.745,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Klieftstraat - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...