Afscheid in de buitenaula
Door: Brenda Tijmes

Uitgegeven op 02-06-2021 om 16:40

Afscheid in de buitenaula

Nadat we deze week zo heerlijk van het zonnetje konden genieten, wil ik graag de buitenaula van het crematorium Schagen onder de aandacht brengen. Ik word na een dienst in de buitenaula opvallend vaak aangesproken door mensen die helemaal niet wisten dat dit mooie plekje er was. En dat dit óók een mogelijkheid is met elkaar stil te staan bij het leven van een bijzonder iemand. De onbekendheid van de buitenaula is jammer en daar wil ik graag verandering in brengen. Daarom een blog over mogelijkheden wáár je van iemand afscheid kunt nemen.

Denk in oplossingen, er kan veel
Dat dit niet verplicht is in de aula van het crematorium of in een kerk heb daarbij al verklapt. Toch zijn dit de eerste plekken waar mensen aan denken. Gewoon omdat we dat gewend zijn. En als die gewoonte helpt bij het afscheid nemen is hier niks mis mee, tenslotte bieden gewoontes en rituelen ook houvast.
Maar voor andere mogelijkheden hoef je vaak niet ver te zoeken. Zo zou u in kleine kring bij iemand thuis een afscheidsdienst kunnen houden, dit kan ook op informele wijze en is hoe dan ook al snel intiem. Of, straks als de corona-regels weer voorbij zijn, de kantine van de sportclub, de oefenruimte van de zangclub, een strandtent of in de tuin waar de overledene zo graag was. Ik opper maar wat. Eigenlijk zijn de mogelijkheden eindeloos en zit je al heel snel goed als dit de plek is waar iemand graag was. Met elkaar kunnen we veel regelen en ervoor zorgen dat een bepaalde plek de juiste is om de afscheidsplechtigheid te houden.

Buitenaula crematorium Schagen
Bij de buitenaula van het crematorium in Schagen is het meeste al geregeld. En kom je na een wandeling rond de vijver op een uiterst vredig plekje terecht. Rondom tussen de bomen met stenen banken in een halve ronde om te zitten. De buitenaula is natuurlijk vormgegeven, er is geen voorziening tegen directe weersinvloeden zoals wind, regen of zon; bomen bieden beschutting tegen felle zon en wind. Er zijn 90 zitplaatsen en er is plek voor 200 personen. Ook is er een geluidsinstallatie met 2 boxen. We begeleiden zelf de overledene op een loopkoets naar de buitenaula, familie draagt de bloemen.
Uit ervaring kan ik zeggen dat het werkelijk een prachtig plekje is. Vooral als nét het zonnetje doorbreekt, de vlinders boven de kist en bloemen dwarrelen, libellen rondvliegen en er de laatste keer zelfs een witte reiger voorbijkwam.
Wellicht heb ik u op een idee gebracht. Enne… bang dat het de hele dienst regent hoeft u niet te zijn. Dezelfde tijd wordt automatisch binnen de aula ook vrijgehouden zodat er op het laatste moment nog geswitcht kan worden.

Vragen?
Ik hoop dat ik u met deze column wijzer gemaakt heb. Als u nog vragen heeft, of andere vragen rondom afscheid en uitvaart, laat het me dan weten. Dit kan via e-mail info@brendatijmesuitvaart.nl of via app of telefoon op nummer 06-44008867. Schroom niet, ik beantwoord uw vragen graag.


Reacties (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reageer
Naam*:
E-mail:
|Reactie:
 
Occasions
Toyota Corolla TS 1.8 Hybrid First edition inclusief afleverkosten
€ 23.745,-

Toyota Yaris 1.5 Hybrid Dynamic
€ 13.345,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Tante Trijn - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...