De beuk erin
Door: Pink

Uitgegeven op 20-05-2021 om 20:40

Het was de hele week mooi weer. Niet in de rest van Nederland, maar wel op ons mooie Wieringen, waar we altijd wel mazzel hebben met de hoeveelheid zonuren.

Ik moest werken, dus keek ik door het raam naar buiten, wachtend totdat het weekend werd en ik eindelijk in de tuin kon werken. De ijsheiligen zijn jarig geweest dus de vorstgevoelige planten kunnen eindelijk naar buiten.

Er moet nogal wat gebeuren in de tuin. Doordat het zo lang koud is gebleven en ik ook een paar weekjes met een pijnlijke rug zat, loop ik een beetje achter met de eerste ronde door de tuin.
In het voorjaar kost het mij altijd een paar weken om alles een eerste keer te wieden. Met die ronde ben ik dus nu nog niet klaar. Het plan was om in het weekend even flink de beuk erin te gooien, maar inmiddels regent het. Ik ben bang dat het tuinplan in het water valt en dat ook dit weekend de tuin niet af gaat komen. Ik ga me niet vervelen hoor, er is nog genoeg binnen te doen, maar dat is wel minder leuk.

Over beuk gesproken, in mijn tuin staat in het midden een grote rode beuk. Deze beuk is een van de redenen dat ik ooit voor dit huis gekozen hebt. Het is een enorme boom met prachtige rode bladeren. In het voorjaar schijnt de zon er nog doorheen. Langzaam ontvouwen de blaadjes zich en een paar weken lang is het gewoon sprookjesachtig mooi. We zijn nu aan het eind van deze ontluikende periode. De boom zit bijna volledig in het blad en de zon moet inmiddels even hoger klimmen om nog op mijn terrasje te schijnen.
Wij hangen zomers graag de hangmat aan deze beuk om al mijmerend door de bladeren omhoog te kijken. Ik heb er nu al weer zin in. Wat een rijkdom!

Vroeger plantte men een rode beuk om te vieren dat de boerderij of het huis volledig schuldenvrij was. Het was dus letterlijk een symbool van rijkdom. Nog steeds zie je grote beuken staan op oude landgoederen als herinnering aan dat gebruik.
Inmiddels is dat gebruik een beetje in de vergetelheid geraakt. Mensen planten nog wel steeds beuken maar streven er niet meer naar om hun huis volledig schuldenvrij te krijgen. Aflossen schijnt heel dom te zijn, want dan kun je de rente niet meer aftrekken.
Gelukkig is het planten van een boom niet dom. Onderzoek van de universiteit van Wageningen heeft aangetoond dat 1 boom net zo goed kan verkoelen als 10 airco's.
Je snapt zeker wel waarom er in de hete zomer van afgelopen jaar bij ons een hangmat aan de beuk hing.

Eén honderd jaar oude beuk kan in de jaarlijkse zuurstofbehoefte van 10 mensen voorzien. En dan heb ik heb nog niet eens over de duizenden dieren die erin wonen.

Lees maar eens over het nut van bomen.

Fijn weekend. Ik hoop dat het meevalt met de regen.
Liefs, Pink

Reacties (3)

@2021-05-21 00:08:24
 
 
Netty Veuger
@2021-05-21 00:12:14
 Aan mijn minstens 80 jarige groene beuk kan ik zien dat het voorjaar wordt. Haar omvang is inmiddels 3 meter. Ik ben dankbaar dat ze al 60 jaar mijn boom is.
 
Pink
@2021-05-21 19:31:13
 Mooi Netty, je bent een gezegend mens met zo'n mooie oude boom. Zorg er maar goed voor, dan zorgt de boom ook voor jou.
 
Reageer
Naam*:
E-mail:
|Reactie:
 
Poll:
Op Wieringen eet je...
Patatje
Frites
  
Occasions
Toyota Yaris 1.5 Hybrid Dynamic
€ 13.345,-

Toyota C-HR 1.8 Hybrid Bi-Tone
€ 22.490,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Nederlandse kampioenschappen 100 km. Amstelmeer - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...