De Japanse kers
Door: Pink

Uitgegeven op 30-04-2021 om 11:31

"Een van de meest toegepaste Japanse sierkersen is Prunus serrulata 'Kanzan'. Deze boom met zijn brede vaasvormige kroon zie je dan ook vaak in parken, plantsoenen en straten. Bij oudere exemplaren gaan de takken fraai overhangen, wat nog meer sfeer geeft. "

De grote Japanse kers voor mijn huis is ook een Prunus serrulata 'Kanzan' en bloeide altijd voluit rond Koninginnedag. Dat was makkelijk te onthouden. Nu Koninginnedag Koningsdag is geworden en bovendien verplaatst naar 27 april is daarmee ook de ijkdatum voor de bloei van de Japanse kers verschoven. Maar die 3 dagen waren geen enkel probleem voor de boom. Ook met Koningsdag was het de afgelopen jaren altijd 'roze boven, leve de koning'.
Ik was wel vergeten te vlaggen voor onze koning, bij deze mijn excuses. Voor volgend jaar beloof ik beterschap.

Iemand uit Wieringerwaard plaatste op Facebook een opmerking dat, ondanks de kou, het haar boom toch gelukt is om op 27 April de eerste bloemen te laten zien. Wieringerwaard ligt blijkbaar dan toch een stuk zuidelijker dan Wieringen, want bij mij zijn pas gisteren de eerste bloemen verschenen.En omdat het nogal koud is buiten en het nu niet waait, blijft de bloesem hopelijk extra lang aan de boom. Uiteindelijk zal het wel gaan vallen, en dan sneeuwt het hier dagenlang roze sneeuw en ligt er in de tuin een tijdje een lentedek van roze blaadjes. Er zijn mensen die een boom weghalen vanwege de rommel die het geeft. Onvoorstelbaar, maar ja, er zijn wel meer dingen die ik niet begrijp van anderen en dat zal andersom ook wel zo zijn. Leven en laten leven, denk ik dan maar.

Maar wat is zo'n boom dan indrukwekkend, helemaal vol roze bloemen. En in mijn boom zit altijd een paartje tortelduiven de godganse dag te tortelen. Super romantisch zitten ze samen, als het logo van Yap yum, tussen de roze bloesem nieuwe baby'tjes te maken.
Kansloos overigens, die gezinsuitbreiding. Die tortels maken nesten waar je nog geen stuiver voor geeft. Drie takjes in de oksel van een dikke tak, en dan legt ze haar eieren er al in. Bij de eerste de beste windvlaag rollen de eieren uit het nest en vallen stuk onder de boom.

Kijken jullie dit weekend ook af en toe even naar boven als je onder een Japanse kers doorloopt? Ga dan even stilstaan en geniet van de roze wolken boven je hoofd. Het mooie is zo dichtbij, als je het maar wilt zien.

En als het gaat waaien, sta dan rechtop in de roze sneeuwstorm en pas op voor vallende duiveneieren.

Fijn weekend.
Liefs, Pink

Reacties (1)
H.J. van Dijk
@2021-05-01 17:37:48
 Seringenlaan. Hele mooie straat. Vol bloesem!!
 
Reageer
Naam*:
E-mail:
|Reactie:
 
Poll:
Op Wieringen eet je...
Patatje
Frites
  
Occasions
Te koop VW Golf 2.0 TSI GTI Performance bj.2014
€ 16.500,-

Toyota Yaris 1.5 Hybrid Dynamic
€ 13.345,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Succes 3 - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...