Jacobsladder
Door: Pink

Uitgegeven op 23-04-2021 om 11:20

Vanochtend vroeg appte mijn zoon een foto aan mij door. Hij was op de fiets op weg naar Wieringerwerf en zag onderweg een Jacobsladder. Een sprookjesachtig verschijnsel dat we allemaal wel kennen. De zon schijnt door de wolken heen en door de gaten in het wolkendek zie je de stralen als strepen naar de aarde wijzen, een trap voor een engel. We hadden het er gisteren in de auto nog over gehad en nu zag hij er zelf eentje. Mooi als je kinderen ook het mooie zien waar ik zelf zo van kan genieten.

Over ladders gesproken, in mijn tuin staat een breed houten rek op de scheiding met de buren. Het is een open constructie waarlangs ik diverse appelbomen leid. Als het goed is staan er 4 verschillende soorten. Echter, ik heb ze ooit in 2015 gekocht bij een goedkope supermarkt beginnend met de letter A, en eindigend op di, dus zeker weten dat ze zijn wat er op het kaartje staat doe ik niet. Er is 1 boom die nog nooit een appel heeft gedragen, naar verluidt de Golden Delicious, maar dat blijft voorlopig een verrassing. Er is ook een Jonagold en een Elstar, maar die appels lijken zo op elkaar dat ik me afvraag of het niet allebei dezelfde soort appelbomen zijn met een verkeerd kaartje eraan.
De eerste boom van de rij die zeker wel is wat hij moet zijn, is een Granny Smith. Ik vind dat echt geen fijne appel, harde schil, zuur, brrrr. Maar de medebewoners van het perceel hadden ook inspraak, dus er werd ook een Granny aangeschaft. Geef mij maar een Cox. Die kun je in de winkel helaas niet meer krijgen, dus sinds 2019 heb ik ook een eigen Cox’s Orange Pippin boom. Ik hoop dit jaar de eerste appels te oogsten.


Jacobsladder

Dat rek waarlangs ik de bomen leid hangt vol met vogelprullaria. Van die dakjes waar je een pindakaaspot onder kunt hangen, een broodhouder (?) en een eigenaardig plateau dat door mijn jongste zoon (toen 8 jaar) is getimmerd om de vogels op te voederen.
Omdat het een plaats is waar de vogels dus vaak en graag vertoeven, mede ook omdat er achter een paradijselijk stuk verwaarloosde tuin ligt van de buren, heeft het ook altijd de interesse van mijn kat. Die balanceert regelmatig vervaarlijk over de smalle latten richting een niet-vegetarisch maaltje, het plateautje en de dakjes van de pindakaaspotten gebruikend als stapstenen. De vogels hebben de onhandige je-weet-wel-kater al ruim van te voren gespot, dus die wippen tijdelijk even een boom in, maar de kat blijft het rek dagelijks als ladder gebruiken naar wat voor hem de hemel is. Voor mij vanochtend even minder hemels, want de kat brak, door zijn geklungel, een jonge uitloper van de roos af die er ook tegenaan staat.

Een paar jaar geleden had ik een echte ladder van de vuilnis gered. Het was een oud ding met verf erop en te gevaarlijk om nog te gebruiken, maar in huis was het een prachtig object om planten aan te hangen, ik had een stuk van de poten afgezaagd om hem passend te maken. Nadat hij jaren dienst heeft gedaan in mijn interieur plaatste ik hem op marktplaats. Misschien wilde iemand anders er nog van genieten. Een dame uit Friesland bood er 35 (!) Euro voor en geniet sinds vorig jaar van het laddertje dat inmiddels aan zijn derde leven begint. Zo hemels kan marktplaats zijn, hilarisch vind ik dat zelf.

In mijn tuin staan ook Jacobsladders. Maar deze ladders zijn wat aardser van aard, want het zijn tuinplanten met een mooie blauwe bloem. De Latijnse naam is Polemonium caeruleum. Maar als deze bloemen straks bloeien in mei dan is het hemel op aarde.

Fijn weekend.
Liefs Pink

Reacties (2)
A.Benschop
@2021-04-23 16:31:15
 Het is iedere keer genieten van de column en nu ook vande prachtige bloemen
 
Pink
@2021-04-23 18:11:37
 Dank! Ik schrijf het met plezier!
 
Reageer
Naam*:
E-mail:
|Reactie:
 
Occasions
Toyota C-HR 1.8 Hybrid Bi-Tone
€ 22.490,-

Te koop VW Golf 2.0 TSI GTI Performance bj.2014
€ 16.500,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Koogerweg - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...