Het eksternest
Door: Pink

Uitgegeven op 26-03-2021 om 21:39

In mijn tuin staat een grote eik. De eik is zo'n 50 jaar oud en behoorlijk hoog. Helaas is er boven in de eik momenteel een ekster zijn of haar nest aan het bouwen. Ik zeg helaas omdat ik daar niet zo blij mee ben. Eksters in de tuin betekent meestal veel geschreeuw, vaak ruzie met de Vlaamse gaaien en verder doodsbange vogeltjes, omdat eksters in het broedseizoen graag een eitje (of jonkie) van een ander verschalkt.

Dit nest zit echt helemaal in de top. Ik stel me zo voor dat straks de kleine vogeltjes het gevoel hebben dat ze in een achtbaan in Walibi zijn beland. Want als het waait, slingert dat nest woest van links naar rechts, echt niet normaal. Alle baby-ekstertjes groen en geel van de misselijkheid.

We hebben al eens eerder zo'n nest gehad. Een hele zomer lang heb ik mij geïrriteerd aan die vogels. Wat vooral vervelend is, is dat de eksters razendsnel doorhebben dat er eieren in het kippenhok liggen. Op een gegeven moment was er elke ochtend als ik de eieren wilde halen, slechts een verzameling schalen over met een beetje plakkerig struif.
We besloten dat het nest weg moest, zodat de eksters zich genoodzaakt voelden om te verhuizen. Wat overigens niet mag van de wetgever, ook lege nesten mag je niet verwijderen, maar soms doet een mens wel eens iets dat niet mag.

Maar een eksternest verwijderen is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Dat nest zat wel zo allemachtig hoog, daar kwamen wij zelf niet bij. Met een bezem vast gespijkerd aan een paar meter lange lat, staand op een ladder, pookten wij een kwartier lang tegen de onderkant van het nest aan. De wereld aan troep kwam naar beneden gedwarreld. Om te beginnen takken, heel veel takken, maar ook stukken touw, ijzeren pinnen, plastic zakken in verschillende kleuren, een stuk gaas , cadeaupapier met glanzende strik, paardenhaar, stront en aarde. Helaas geen gouden ketting of ring met diamant.
Het nest had een doorsnede van wel 80 cm.
Best wel heel indrukwekkend.

Het had wel het gewenste effect. De eksters verdwenen lange tijd uit de tuin als bewoners. Ze bleven wel op visite komen, maar daar had ik minder moeite mee.
Ze zijn weggebleven tot dit jaar en het gaat weer van voor af aan beginnen, vrees ik.

In de jaren 80 studeerde ik in Amsterdam. Ik woonde in Zuidoost en had een vriendschap met een studente biologie. Deze jongedame had, als afstudeeronderzoek, besloten het gedrag van de eksters in de Bijlmer te bestuderen. Er waren heel veel eksters in de Bijlmer en door haar leerde ik veel over deze vogel. Wat mij vooral bij is gebleven is dat eksters als ze jong zijn, vaak in groepen rondhangen.
Juveniel was volgens mij de term die ze voor deze jonge eksters - bende gebruikte. Laatst zag ik ook in mijn tuin ook zo'n groep jonge eksters. Een stuk of acht bij elkaar, achter elkaar aan te jagen en lekker te schreeuwen, precies hoe pubers het ook doen als ze uitgelaten langs mijn huis fietsen.

Toch ook wel weer leuk die eksters. Maar liever Nimby! (Not in my back yard).

Fijn weekend.
Liefs, Pink

Reacties (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reageer
Naam*:
E-mail:
|Reactie:
 
Occasions