De Polonaise
Door: Snark

Uitgegeven op 21-03-2021 om 17:02

“Na zdrowie”. Deze uitroep doet me denken aan de verhalen van Ollie B. Bommel met o.a. professor Prlwytzkofski. Deze uitroep zal misschien onderhand ook sommige Wieringers bekend voorkomen. Na zdrowie betekent namelijk ‘proost’ in het Pools.
Het is toch een vreemd gevoel dat de Polen tegenwoordig met elkaar proosten en de polonaise lopen in dezelfde gebouwen waar de Wieringers dit vroeger ook deden. Voor de ‘jongens en meiden van het eiland’ vloeide het bier ooit rijkelijk. Voor de Polen nu waarschijnlijk de wodka. Overeenkomst tussen beide groepen is dat ze allebei moeite hadden/hebben met maat houden.
Onderhand is er van het uitgaansleven in het vroeger zo levendige en beruchte Klein Parijs weinig meer over. In Den Oever zijn de in heel Nederland bekende hotel/restaurants als De Haan en Zomerdijk al jarenlang weg. Ja, de hotelkamers zijn er nog met de nu smoezelige gordijnen die vaker dicht dan open zijn. Ze worden bewoond door Polen.
In Hippoltushoef zitten er na een stel Afghanen met een wietplantage nu ook Polen in feestpaleis Concordia en zijn of waren er ook vergevorderde plannen voor De Harmonie en het vroegere Drinkende (of gokkende) Paard aan de N99.
Op De Haukes staat De Postboot nog te koop, dus wie weet is dat de volgende in de rij.
Vroeger had je Wieringers en Meerpenen. Tegenwoordig zijn daar de Meerpolen bijgekomen, want in de polder wonen nog meer Polen dan op Wieringen. Ten opzichte van de Meerpolen zijn de Polen op Wieringen geografisch gezien dus Noordpolen. Als Noordpolen en Meerpolen onderling ruzie krijgen zijn ze elkaars tegenpolen.
Een Pool die het gemaakt heeft in het leven noem je een Poolster. En als je de boel tegenwoordig ’s nachts niet vertrouwt ga je poolshoogte nemen. In het taalgebruik hebben we dus al veel langer te maken met polen. En nu maar hopen dat als je contact gaat leggen met een paar Polen je geen kortsluiting krijgt.
Snark


Reacties (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reageer
Naam*:
E-mail:
|Reactie:
 
Poll:
Op Wieringen eet je...
Patatje
Frites
  
Occasions
Te koop BMW Z3 Roadster 1.9
€ 6.500,-

Toyota Corolla TS 1.8 Hybrid First edition inclusief afleverkosten
€ 23.745,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Burgemeester Schellinger en 350 jaar De Jordaan - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...