Statement over datacenters
Door: Werkgroep Red de Wieringermeer

Uitgegeven op 17-03-2021 om 12:57

Wie is het bevoegd gezag over de vergunningverlening voor de bouw van datacenters in de Wieringermeer? Reactie van de Werkgroep Red de Wieringermeer op het statement van het college van B&W van de gemeente Hollands Kroon.

De Provincie heeft aan de noodrem getrokken en de bestuursrechter om een uitspraak gevraagd.
Ook is de Provincie wakker geworden en spreekt haar zorgen uit over:
- Het enorme water- en energieverbruik van de datacenters.
- De 'verdozing' van het polderlandschap.
- De financiering (belastinggelden) van de veiligheid van de datacenters(dijken).
- De toenemende verkeersbelasting.

Wij begrijpen enigszins de verwondering van het college van Hollands Kroon dat de Provincie nu opeens met bezwaren komt. Maar wij vinden het onbegrijpelijk dat het zelfde college zich zo vastbijt in een ontwikkeling die in onze ogen straks vooral verliezers zal kennen. Welke?

- Het verlies van de ruimtelijke beleving van het polderlandschap.
- De enorme energiebehoefte van de datacenters staat in schril contrast met de gemaakte klimaatafspraken. Het niet kunnen nakomen van afspraken is ook een verlies.
- De vele burgers van Hollands Kroon in de Wieringermeer. Overigens niet allen, denk hierbij aan de organisaties die worden zoet gehouden met financiële douceurtjes van M-Soft, Google en Agriport.
- Een lokale overheid die middels doorgeschoten markteconomisch denken tweedeling aanwakkert in plaats van echt te investeren in gemeenschapszin. Ook dat is een verlies.

Natuurlijk zijn er ook winnaars zoals Agriport, de glastuinbouwondernemers, de reeds aanwezige datacenters en andere bedrijven. En deze winnaars willen meer, willen uitbreiden, hebben nooit genoeg.

Wij, de werkgroep Red de Wieringermeer, zijn blij met de in het statement genoemde imagoschade voor Nederland als vestigingsland voor datacenters. Deze bedrijven zien Nederland vooral als een goedkoop en belastingvriendelijk vestigingsland.
Nederland ondervindt schade van dit soort bedrijven. Ze gebruiken namelijk heel veel energie en ruimte, en die zijn in Nederland schaars. Bovendien voegt het weinig toe aan de kennisontwikkeling en ook werkgelegenheid. Deze laatstgenoemde argumenten, kennisontwikkeling en werkgelegenheid, worden wel te pas en te onpas gebruikt, ook door het college van Hollands Kroon. Helemaal zonder kunnen wij, in Nederland, niet.

Geachte lezer, als u een uitstekend artikel wilt lezen over de ontwikkelingen in de Wieringermeer lees dan 'Van ijsbergslag naar data', geschreven door Marten Kuipers.

Namens de Werkgroep Red de Wieringermeer, Marco Lont en Jan Dekker

Reacties (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reageer
Naam*:
E-mail:
|Reactie:
 
Occasions
Toyota Corolla TS 1.8 Hybrid First edition inclusief afleverkosten
€ 23.745,-

Toyota Aygo 1.0 VVTi Comfort 5drs
€ 4.250,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Afsluitdijk jaren zestig - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...