Vogels tellen
Door: Pink

Uitgegeven op 12-03-2021 om 11:19

Die patrijzen telling van vorige week intrigeert mij toch enorm. Want hoe tel je nu patrijzen? Ik heb daar allemaal wilde ideeën bij.
Net als de Nationale vogeltelling, daarvan denk ik ook altijd: "Hoe doen ze dat nou? ".

De kans lijkt mij groot dat je een vogel meerdere keren telt. Bij mij tenminste wel. Ze vliegen ongeorganiseerd de tuin in en uit en lijken allemaal op elkaar. Natuurlijk weet ik heus wel het verschil tussen een merel en een mus, maar die mussen onderling vind ik toch erg op elkaar lijken.

Gelukkig hebben we Google, die weet alles. Vogeltelling levert direct de juiste informatie. Ik kom terecht op de site van de Nationale vogeltelling en daar wordt vrij simpel uitgelegd hoe je moet tellen in je eigen tuin. Je telt een halfuur en je telt hoeveel vogels je op een moment ziet in je tuin. Dat noteer je per soort. Zie je bijvoorbeeld 2 pimpelmezen samen in een boom zitten dan noteer je twee pimpelmezen. Zie je in hetzelfde halfuur ineens 5 pimpelmezen in de boom zitten noteer je 5 pimpelmezen. Aan het eind van de telling geef je het hoogste door. dus niet 5 plus 2, maar gewoon 5. En dat voor elke soort. Simpel. Je hoeft dus niet te kunnen rekenen. Tellen is genoeg.

Je mag alleen tellen wat in jouw tuin zit. Dus niet stiekem de specht in de tuin van de buren meetellen, en je mag ook niet vogels tellen die alleen maar overvliegen. Dus ook die 56 ganzen mogen niet op je lijstje.

Maar die patrijzentelling is heel andere koek. Patrijzen zitten over het algemeen niet in de tuin. Hoewel, ik ken een leuk stel op Oosterland dat ze af en toe wel in de tuin heeft, de bofkonten.
Patrijzen zitten meestal in het veld, lekker verdekt opgesteld in dezelfde bruine kleur als hun omgeving. De kunst is dus dat je ze hoort en op basis van het geluid lokaliseert waar ze zitten. En met een geluidsbox doe je dus het geluid van een hitsige patrijs na en dan maar hopen dat een echte patrijs reageert op jouw lokroep. (Tenminste, ik denk dat het zo ongeveer gaat).

Je telt in een jouw toegewezen gebied en in meerdere telrondes, in een specifiek tijdsframe rond zonsondergang. Ja, beste mensen, dit is dus wel hogere wiskunde.

Ik kan het niet half zo goed uitleggen als onze zuiderburen. Zij laten niets aan het toeval over. De Vlaamse Hubertusvereniging maakte voor 2021 maar liefst 9 instructie filmpjes om ervoor te zorgen dat in Vlaanderen de patrijzen goed geteld worden. Als je even tijd hebt:



Waarbij ik speciale aandacht vraag voor de filmpjes met praktijkvoorbeeld 1 en 2. Een collega zei na het zien van de filmpjes: "Het lijkt wel Jiskefet! "

Toch is het natuurlijk fantastisch dat vrijwilligers dit werk doen. Nog meer fantastisch is het dat wij op Wieringen nog patrijzen hebben. Ik hoop dat de aantallen toenemen. Volgens mij is de uitkomst van de telling van afgelopen zaterdag nog niet bekend. Wellicht kan Wim ons hierover meer vertellen.

Liefs, Pink

Reacties (2)
Robert
@2021-03-13 18:46:41
 De filmpjes gaan over het tellen van patrijzen door JAGERS. Om te weten wat ze kunnen 'oogsten' zoals dat in de inleiding genoemd wordt.
Ik heb dus verder niet gekeken, want ik vind jagers niet zo leuk...
 
Pink
@2021-03-13 20:34:56
 Jeetje Robert, je hebt gelijk. Ik moest gewoon ontzettend lachen om de serieuze man in de instructiefilmpjes, heb verder niet gekeken. Excuses!

Ik ben geen voorstander van de jacht. Tenminste, niet op patrijzen op Wieringen.

Ik snap wel dat het soms nodig is om goed natuurbeheer te doen. Maar daar ging het in de column niet om. Ik zocht gewoon naar een uitleg hoe er patrijzen geteld worden. En ze legden het wel heel uitgebreid uit.

Bedankt voor je reactie.
 
Reageer
Naam*:
E-mail:
|Reactie:
 
Occasions