Dooi
Door: Pink

Uitgegeven op 19-02-2021 om 17:52

En toen was de sneeuw en het ijs weer weg. Gelukkig lekker snel. Ik hou wel van die witte wereld, met vrieskou en een zonnetje, maar ik hou niet van wekenlang modderige bergjes sneeuw naast het pad en op straat.

Het is ook meteen lente. De vogels zingen de hele dag hun mooiste lied om een partner te verleiden. Ze vliegen kamikazerondjes om het huis en maken ruzie om elk wissewasje. De afgelopen koude periode was voor de vogels niet zo fijn, de watertjes bevroren en de aarde bedekt. Voor vogelspotters was het wel een walhalla. Ik kan de foto's op facebook met ijsvogeltjes, houtsnippen, waterrallen en ander moois bijna niet tellen.

Even een tip: De groep 'Parels in Hollands Kroon' op Facebook wordt dagelijks gevuld met sprookjesachtige plaatjes door fotografen (amateurs en professionals) en geeft je elke dag het gevoel dat je in het paradijs woont. Wat is Hollands Kroon toch een prachtige plek.

In mijn tuin is al enkele weken een blauwe reiger aan het buurten. Hij gaat dan op het hek rond de vijver zitten en telt hoeveel dagen hij nog vooruit kan met de vissen die er in zwemmen. Die reiger is echt hardnekkig. Ik heb ook verschillende buren met vijvers en hij gaat gewoon dagelijks alle tuintjes even af om te zien hoe zijn wintervoorraad erbij ligt. Diverse vissen hebben al littekens van hem. Ze zijn te groot om door te slikken, maar hij pakt ze wel even flink beet in hun vissennekvelletje.
Ik had zelf 10 koi gekweekt van jongs af aan. Ongelooflijk slome beesten en daardoor als eerste aan de beurt. Ze waren nu 3 jaar oud en precies groot genoeg voor deze reiger. De windes houden het langer vol. Zij zijn ook iets sneller en groter, maar ik vond er van de week toch eentje dood in de vijver met bijtwonden. Een andere zwemt nog rond, maar is ook gehavend.

De vijver was de afgelopen dagen bevroren en de reiger had even geen belangstelling. Maar nog voor de ijsplaat echt dunner werd zat hij er alweer. Tot grote irritatie van mijn hond. Die kan deze grote lompe vogel niet uitstaan. De hond mag van mij dan ook luid blaffend de tuin in om hem te verjagen.
Ik hoop elke keer dat het de reiger zo afschrikt dat hij niet meer terugkomt, maar helaas, hij zat er vanochtend ook weer te koekeloeren naar het zwemmend buffet. Heel relaxt stijgt hij op als de hond overspannen naar buiten stuift om vervolgens onelegant bovenop het schuurdak te landen.
Inmiddels zijn er wat grote stukken betonijzer over de vijver heen gelegd. Misschien helpt het. Mooier wordt het er niet van, maar ja, je moet wat. Het aantal vissen is me de afgelopen dagen iets te veel geslonken. Dat laat ik niet meer gebeuren. Om de dooie dood niet.

Fijn weekend en veel plezier met het werk in de tuin. Het kan weer!

Reacties (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reageer
Naam*:
E-mail:
|Reactie:
 
Poll:
Op Wieringen eet je...
Patatje
Frites
  
Occasions
Toyota C-HR 1.8 Hybrid Bi-Tone
€ 22.490,-

Te koop VW Golf 2.0 TSI GTI Performance bj.2014
€ 16.500,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Jan Woudenberg en zijn Mockin Birds - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...