Het duurste visje van Nederland
Door: Snark

Uitgegeven op 18-02-2021 om 19:42

Tong, tarbot en gerookte paling. Allemaal flink aan de prijs voor de consument. Maar we kunnen het ook eens van een andere kant bekijken. Wat is nu een duur visje voor de overheid en daarmee in de vorm van belastingheffing ook indirect voor de consument.
In het welzijn van welk visje wordt het meeste geld geïnvesteerd en tijd en energie ingestoken om de hoeveelheid van juist die soort te doen groeien?
Je raadt het nooit, maar het is een visje dat eigenlijk iedere Nederlander wel van naam kent en veel oudere Wieringers zullen er in hun kindertijd met een hengel op gevist hebben. Het is echter nog nooit door een beroepsvisser op de afslag aangevoerd en ik denk geen mens het ooit gegeten heeft.

Het is de driedoornige stekelbaars.

Op dit moment worden bij ons in de buurt twee grote projecten uitgevoerd op het gebied van waterbeheer, namelijk de Vismigratie rivier en het Viskringloop project.
De vismigratie rivier (kosten 55 miljoen euro of meer) bij Kornwerderzand zorgt ervoor dat vissen zonder belemmering van het zoute naar het zoete water kunnen trekken. Een van de soorten die hiervan moet profiteren is de trekkende driedoornige stekelbaars. Eenmaal in het IJsselmeer aangekomen wacht een nieuwe verrassing, want verderop in de Wieringermeer wordt door het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier een gebied van 17 hectare ingericht om het leven voor de driedoornige stekelbaars nog verder te veraangenamen. Er komt een vishevel van het Randkanaal naar het Kringloopgebied bij de Poldersteigerbrug en ook nog een naar de Oeverse vaart. Het moet voor de stekelbaars een geruststellende gedachte zijn dat de vormgeving van het hele project mede door een kunstenaar is opgezet. De stekelbaars kan in het project in alle rust paaien in water van maximaal 1 meter diep vol met waterplanten.

Overigens las ik in mei in het Noord Hollands Dagblad dat ook de glasaal hier gaat paaien, maar ik neem aan dat dit geen officiële informatie betrof van het Hoogheemraadschap, maar een journalistieke verschrijving.

Ach ja, het zijn op zich leuk uitgedachte, maar dure projecten waar in deze tijd schijnbaar toch financiering voor gevonden is. Knap dat het Hoogheemraadschap dit binnen hun taakstelling kan verantwoorden. De beroepsvisser in Nederland zal in deze tijd van pulsverbod, Brexit en gebiedsbeperking door talloze windmolens op zee en IJsselmeer met enige jaloezie kijken naar al deze inspanningen voor de driedoornige stekelbaars. Ben ik ook jaloers? Nou nee, want de meeste stekelbaars sterft op tweejarige leeftijd na het paaien en dat heb ik er ondanks het gespreide bedje niet voor over.

Snark


Reacties (4)
Johan
@2021-02-18 20:17:16
 Mooie column over geldverspilling
 
Marietje
@2021-02-18 20:54:49
 Stekelbaarsjes vingen we met een schepnetje....
 
Nina
@2021-02-19 14:40:05
 Beide projecten zijn goed voor meerdere vissoorten (de vismigratierivier ook voor een goede balans in visserij gebieden) en een klein beetje terugdraaien van alle barrieres die de mens heeft opgeworpen voor de natuur. Alles is relatief ook of iets teveel of te weinig geld gaat kosten. Alles van waarde is weerloos en zolang vissen niet zelf geld op tafel kunnen leggen zullen mensen dat voor ze moeten doen. En omdat een meer diverse natuur sterker is ben ik blij met alles wat daar (een klein beetje) aan bij draagt. Er verdwijnt genoeg...
 
Gerard
@2021-02-20 05:43:16
 Het project aan de Waddenzee kan ik geen geld verspilling noemen. Maar wat er bij poldersteiger gebeurd is complete waanzin. Daar migreerd geen vis van zoet naar zout of visa versa. En een verbinding maken tussen het amstelmeer kanaal en de oeverse vaart is een deftige gedachten. Maar maak er dan een waar je met een bootje door kunt varen. Het blijft zonde geld.
 
Reageer
Naam*:
E-mail:
|Reactie:
 
Occasions
Te koop Renault Twingo bouwjr. 2010
€ ,-

Toyota Corolla TS 1.8 Hybrid First edition inclusief afleverkosten
€ 23.745,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Vuurtoren Den Oever - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...