Sneeuwbal
Door: Pink

Uitgegeven op 05-02-2021 om 14:17

Op het moment van schrijven van deze column lijkt het erop dat we sneeuw gaan krijgen. Echte sneeuw die ook even blijft liggen en waar je met een sleetje vanaf kan glijden.
Het is lang geleden dat we zo veel sneeuw gehad hebben. De verhalen over die goede oude tijd worden ook steeds sterker, merk ik. Hoewel, er waren echt mensen die vanaf de eerste verdieping van hun huis met een slee naar beneden konden glijden. Ook is er echt een keer een bus met schoolkinderen gestrand op de Gemeenelandsweg. De bus zat vast in een sneeuwduin en de kinderen waren via het dakraam er uit geklommen en lopend naar huis gegaan. Hoe het met de buschauffeur is afgelopen weet ik eigenlijk niet.
Het zijn verhalen uit de tijd dat er geschaatst werd op het Amstelmeer. Sterker nog, dat er met auto's gereden werd op het IJsselmeer. Nou, dat zal voorlopig nog wel niet gaan gebeuren.Berichten van school die spoed hadden bereikten ons indertijd via een sneeuwbal. Voor de WhatsApp generatie: Een sneeuwbal was een lijst met telefoonnummers waarbij 1 iemand door school gebeld werd en deze persoon belde dan zelf twee anderen op de lijst. Zo ging dat door tot iedereen bereikt was. Het was een nogal foutgevoelig systeem. Zeker als je niet voorin stond had je nogal eens pech. Dan stond je toch op school terwijl het eerste blokuur was uitgevallen.
Hoe toepasselijk was de naam sneeuwbal. Ik kan mij een keer herinneren dat alle lessen uitvielen vanwege hevige sneeuwval.
Vroeg in de ochtend werd de sneeuwbal geactiveerd en rinkelden de telefoons in Medemblik, de Wieringermeer en op Wieringen. Ik stond helemaal aan het eind van de lijst. Wij hadden aanvankelijk nog geen telefoon en de vader van het dichtstbijzijnde klasgenootje liep in de vroege ochtend door de sneeuw om ons ook te waarschuwen. Kort daarna kregen wij ook telefoon, want het was inmiddels wel duidelijk dat we niet meer zonder konden nu er een kind op de fiets naar Wiringherlant ging.

Hoe anders is dat nu. Ruim van tevoren weten we al dat er sneeuw gaat komen door de buienradar. Elk lid van van het gezin heeft een eigen telefoon waarmee ze in contact staan met de hele wereld. De kinderen weten eerder dan hun ouders wanneer er een les uitvalt. Ik hoop dat ze dit weekend achter hun computers en telefoons vandaan komen en lekker naar buiten gaan om te genieten van de witte wereld die hopelijk gaat komen.

Het verlangen naar de sneeuw is groot. Ik heb mij voorgenomen om in de nacht van zaterdag op zondag, als het sneeuwt, met het hondje een rondje te doen en een mooie sneeuwengel te maken.

Liefs Pink


Sneeuwbal inspiratie


Reacties (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Reageer
Naam*:
E-mail:
|Reactie:
 
Poll:
Op Wieringen eet je...
Patatje
Frites
  
Occasions
Toyota Corolla Cross 2.0 Hybrid Team D
€ 42.495,-

Toyota Yaris 1.5 Hybrid Dynamic
€ 13.345,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Mekkenstuinweg Hippolytushoef 1939 - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...