Vooruitgang
Door: Pink

Uitgegeven op 29-01-2021 om 20:25

Ik heb een thermostaat voor de cv die voor mij denkt. Vanwege deze menselijke eigenschap noem ik hem Herman. Herman berekent op basis van het verleden wanneer hij in of uit moet schakelen om de temperatuur in het huis precies zo te krijgen zoals Herman denkt dat ik het wil. 'Modulerend' schijnt men dat te noemen. Dat moduleren is geen succes. Herman stookt de boel op als ik nog in bed lig, in de veronderstelling dat ik het om 7 uur lekker warm wil hebben. Daar schrik ik wakker van en dan erger ik me aan het getik van de buizen omdat ik om 5 uur eigenlijk nog even verder wil slapen. Vervolgens gaat hij uit als het nog lang niet warm genoeg is in huis omdat hij meent dat die warmte wel gaat komen rond 10 uur, als de zon op het huis schijnt en de houtkachel aan is. Dat is soms inderdaad het geval, maar vaak ook niet. Het leven is minder voorspelbaar dan Herman denkt.
Eigenlijk wil ik gewoon een Herman die aangaat als ik het aanknopje indruk en uitgaat als ik het uitknopje indruk, maar die bestaan geloof ik niet meer.

Mijn televisie heeft dezelfde eigenwijsheid. Ik luister naar de radio via de televisie en op de een of andere manier denkt de televisie steeds dat ik niet weet dat hij aanstaat. Hij schakelt zichzelf ongevraagd na 2 uur uit.
Allemaal bedacht door fabrikanten die zogenaamd iets aan het milieu doen. Goedbedoeld, maar ik zit er eigenlijk niet op te wachten.

Vanochtend dronk ik op gepaste afstand koffie bij een vriendin. Zij heeft een koffiemachine die na 40 minuten uit zichzelf uitgaat, waarschijnlijk ook om milieuvriendelijke redenen. Dat maakt een ongelooflijke herrie. Het is alsof de machine een extra bakje koffie zet, ik denk dan altijd dat er nog iemand in huis is, die ik blijkbaar bij binnenkomst even gemist heb.
Deze geavanceerde koffiemachine maakt zichzelf ook af en toe schoon. Dat heeft een ander kenmerkend geluid. Op commando van dit geluid snelt mijn vriendin naar de keuken om er een kopje onder te zetten. Het houdt haar lekker in beweging, dat dan weer wel. In dit geval heeft het nadeel een voordeel...

De melkopschuimer van deze machine opereert niet helemaal naar wens, dus mijn vriendin heeft sinds kort een aparte melkopschuimer. De melkopschuimer besloot vanochtend om eerst weer helemaal af te willen koelen voordat hij het volgende portie melk wilde opschuimen. Gevolg is dat we vanochtend niet tegelijk een bakje koffie hebben kunnen drinken. Serieel koffie drinken ipv parallel zou je dat in elektriciteitstaal noemen.Tot overmaat van ramp kon haar robotstofzuiger vandaag zijn thuisstation niet vinden. Tot drie keer toe sprak mijn vriendin de stofzuiger bestraffend toe en zette hem recht voor zijn thuisstation en drukte op het home-knopje. Tot drie keer toe ging de stofzuiger het halve huis door en belandde uiteindelijk niet waar hij hoorde.
Licht geïrriteerd pakte mijn vriendin de stofzuiger bij kop en kont en klikte hem hardhandig in het thuisstation.

Enkele jaren geleden zag ik een advertentie uit de jaren '60. In de advertentie kon je scoren hoeveel elektrische apparaten je had en daarmee berekenen hoe modern je wel niet was. Het was het toppunt van de vooruitgang.
De advertentie werd mij onder de aandacht gebracht door een partij met veel aandacht voor het milieu. Het was toen al een lachwekkende advertentie. Vandaag bedacht ik dat onze pogingen om vooruit te komen nog steeds lachwekkend zijn.

Liefs, Pink

Reacties (6)
Jetty
@2021-01-30 06:57:00
 Helemaal mee eens. Alle vooruitgang is niet altijd een verbetering. Mijn moeder zei altijd des te meer spullen je hebt des te meer moet je er voor werken om het te onderhouden. Nu zie je ook dat het niet altijd doet wat je wilt dat het doet en dat geeft ook weer zijn besognes.
 
Pink
@2021-01-30 10:26:57
 Precies Jetty!
 
Jan
@2021-01-30 11:51:46
 Ut madje het un echt huushoud pak an, hoge hakke, en un boeseltje voer!
 
Stef
@2021-01-30 19:09:38
 Ik wil een groene stofzuiger zonder draadje op zonne-energie kan dat?
 
Pink
@2021-01-30 21:17:55
 @Stef een hond is de oplossing voor uw vraagstuk. 😉
 
Stef
@2021-01-30 22:15:07
 Haha bedankt @pink helaas is mijn hond niet zo lang geleden overleden, maar ik zou het in gedachte houden. 😁
 
Reageer
Naam*:
E-mail:
|Reactie:
 
Poll:
Op Wieringen eet je...
Patatje
Frites
  
Occasions
Toyota Corolla Cross 2.0 Hybrid Team D
€ 42.495,-

Toyota Aygo 1.0 VVTi Comfort 5drs
€ 4.250,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Een foto van de padvinderij op Wieringen rond 1960. - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...