Een klap van de molen
Door: Snark

Uitgegeven op 19-01-2021 om 19:24

Snarken
Op Wieringen, maar ook in West Friesland staat dit woord voor zeuren. Helaas zijn er de laatste jaren in de gemeente Hollands Kroon ontwikkelingen waar ik een vervelend gevoel bij krijg. Zaken waarover je met elkaar lekker kan snarken.
Komende weken op Wieringer Nieuws een paar voorbeelden van mijn gesnark.


Een klap van de molen
In deze donkere dagen valt het nog meer op. Vanaf Wieringen kijkend in zuidelijke richting is er ’s nachts een hoeveelheid rode lichten te zien waar ze in de rosse buurt met ontzag naar zullen kijken. Inderdaad krijgt het gebied in de volksmond zo langzamerhand de bijnaam red light district. In dat geval zou er tenminste meer te bewonderen zijn dan alleen maar de hoge kille stalen palen waarop de rode lichten staan.
Persoonlijk vind ik al die windmolens een vreselijk gezicht. Overdag is de horizon al compleet verpest met al die veel te hoge gevaartes, maar dan zie je aan de af en toe langzaam draaiende wieken tenminste dat ze hopelijk nog enig nut hebben.
’s Nachts verandert het landschap van de Wieringermeer dankzij de rode lichten en de lichtuitstoot van Agriport in een soort futuristisch industrie gebied en is het helemaal een rot gezicht. Al die rode lichten in verschillende richtingen op een rij geven mij het gevoel dat je op een vliegveld rondrijdt met landingsbanen in verschillende richtingen. Dit surrogaat Schipholgevoel maakt het in deze vliegvakantie loze periode extra zuur.
Ik word niet vrolijk van de gedachte dat we de komende decennia vanaf Den Oever tot de Quarantaine haast onbelemmerd uitzicht hebben op het grootste windpark op land van Nederland. Als dan ook nog blijkt dat alle subsidie, die exploitant Vattenfall ontvangt, in de praktijk ten gunste komt van de nieuwe datacenters die alle ‘groene’ stroom afnemen en de consument achter het beloofde stroomnet vist, maakt de zaak dubbel onverteerbaar.
Het woord windhandel heeft dankzij windpark Wieringermeer wel een heel andere betekenis gekregen, want een beperkt aantal boeren zijn er heel rijk door geworden.
Dat hele windpark Wieringermeer staat me ontzettend tegen, terwijl veel Wieringers toch wel rode lichten in de duisternis gewend zijn. Op de Waddenzee en ook staande op de dijk aan de noordkant van de Vissershaven te Den Oever al die knipperende rode en groene lichten langs het Visjagersgaatje. Een rustgevend gevoel van veiligheid. Overdag zijn de boeien vanaf de wal nog maar als kleine puntjes zichtbaar, terwijl de stalen torens van het windpark overdag hun onderliggende pompeuze lelijkheid juist in volle glorie tonen waarbij knipperende witte lichten het geheel nog extra accentueren.
Dankzij de vele gigantische windmolens, het enorme Agriport en de verschillende meer dan schoeilelijke datacenters is de Wieringermeer wat landschap betreft volledig verpest. Je zou de bedenkers van dit alles met pek en veren toch voorgoed de polder uit jagen. Maar goed dat de boeren in de Wieringermeer tijdens hun werk tegenwoordig meer op het beeld scherm en de GPS kijken en minder om zich heen, want genieten van het landschap is er ook voor hen niet meer bij.

Met de groeten van Snark


Reacties (6)
Kees
@2021-01-20 02:43:30
 zo is het precies
 

@2021-01-20 08:44:37
 
 
Hollands Doornenkroon
@2021-01-20 10:01:49
 Helder verhaal, alleen jammer dat het bij snarken blijft. Want invloed kunnen we als bewoner niet uitvoeren richting dit wanbeleid van Theo & Theo.

Enkel wat bijeenkomsten om input te leveren, lees je verhaal doen en er wordt 0,0 mee gedaan. Het is meer een veredelde praatgroep...

Als ik genaaid wordt wil ik ook gezoend worden. Lees de lasten maar ook de lusten.
 
Jan kraai
@2021-01-20 12:06:16
 Dit is geen snarken,dit is gewoon de keiharde waarheid die gezegd mag worden.
Word tijd voor een paar kerncentrales in Nederland en dan kunnen alle windmolens op en land en zee weer weg.
 
CP
@2021-01-20 18:15:17
 De leefbaarheid is drastisch achteruit gegaan door de industrialisering van de Wieringermeer. Zo in het klein, zo in het groot qua democratie. Inwoners van Hollands Kroon staan buitenspel, net zoals de politieke verenigingen die nog wel iets ophebben met de lokale bevolking. Landelijk exact hetzelfde, nu als kers op de taart nog een avondklok erbij. We leven in een dictatuur anno 2021. De vraag blijft: hoe heeft het kunnen gebeuren dat dit mooie land moreel failliet is gegaan en omgevormd is tot een dictatuur......
 
Yvonne
@2021-01-20 20:03:25
 Geen snarken maar helaas de harde waarheid. Met dank aan Theo & Theo .
 
Reageer
Naam*:
E-mail:
|Reactie:
 
Occasions
Toyota Corolla Cross 2.0 Hybrid Team D
€ 42.495,-

Te koop Renault Twingo bouwjr. 2010
€ ,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Oktober 1944 - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...