Kijken en bekeken worden
Door: Pink

Uitgegeven op 01-01-2021 om 17:00

In Hippolytushoef staat een dennenboom. Hij staat er al sinds 1974. Hij is in die 46 jaar een flinke boom geworden en heeft het muurtje dat er naast staat al volledig ontzet met zijn sterke wortels.
De gemeente Wieringen heeft indertijd in al haar wijsheid besloten dat de boom een beeldbepalend element in het dorp is, dus om mag hij niet zomaar.
Gelukkig maar, want deze dennenboom verbergt een schat waar vele mensen elk jaar weer van genieten.

Inmiddels is het geen geheim meer dat een groep ransuilen in deze dennenboom hun roestplek hebben. Ze komen jaar in jaar uit in de winter overdag hun rust pakken in deze boom. Momenteel zo'n 15 uilen, maar het zijn er ook al wel 23 geweest.
Tegen de avond, als de schemer invalt, vallen de uilen één voor één uit de boom en scheren geruisloos tussen de huizen door naar hun eerste hapje van de nacht.Een fantastisch gezicht.

Wat iets minder fantastisch is, zijn de braakballen en de grote hoeveelheid stront op de stoep onder de boom, maar goed, elk voordeel heeft zijn nadeel.

Als je onder de boom staat, kijken de uilen je roerloos en recht aan. Je kijkt en ze kijken terug. En geloof me, die 'stare down' winnen ze met gemak.

Af en toe drink ik koffie bij de eigenaren van de boom. Dan kan ik vanuit het huis de uilen en hun omgeving in een ander perspectief zien.

Regelmatig stoppen er auto's, fietsers, en wandelaars om even uitgebreid naar de uilen te kijken.
Groepjes mensen staan dan met zijn allen omhoog te kijken en te wijzen. Ze tellen ook altijd, maar zien er nooit zoveel als de geoefende eigenaar van de boom.
Zelfs vogelaars met telelenzen op een serieuze driepoot strijken neer onder de boom om de fotogenieke uilen te fotograferen.

Wij zitten dan lekker binnen met een bakkie koffie en een appeltaartje te kijken naar de kijkers.

Het zijn de kleine dingen die het leven de moeite waard maken. Ik wens de lezers van mijn columns veel van deze mooie kleine dingen toe in 2021.

Liefs, Pink

Reacties (6)
G.Lont
@2021-01-01 18:52:13
 De eigenaar van de boom vindt het geen
probleem Hij vindt het gezellig.Dat is met andere mensen wel anders Die hebben in de zomer een paar maanden 1 of 2 huiszwaluwnesten aan de muur en vinden dat een groot probleem Het is wel een verschil ..
 
Eliza
@2021-01-02 10:47:14
 Hoi! Wij gaan vandaag geocachen met de kids in hippo. Deze boom zouden we ook graag zien. Is er iemand die mij het adres wil mailen?
Groetjes,
Eliza
 
Pink
@2021-01-02 11:06:28
 Als je je e-mail even in het commentaar zet? Dan mail ik je
 
Monica
@2021-01-02 14:59:53
 beste Pink,

Woonachtig in Hippo en regelmatig wandelend door Hippo en waarschijnlijk ook langs de besproken dennenboom , ben ik wel erg nieuwsgierig naar de locatie.
Parklaan / Slingerweg of toch ergens anders?
 
Pink
@2021-01-02 15:24:10
 Hoek van kempenstraat- slingerweg
 
De Buurman
@2021-01-03 17:47:03
 Weet iemand een adres waar ik vogels kan laten opzetten? Ik vraag dit voor een vriend.
 
Reageer
Naam*:
E-mail:
|Reactie:
 
Poll:
Op Wieringen eet je...
Patatje
Frites
  
Occasions
Toyota Corolla TS 1.8 Hybrid First edition inclusief afleverkosten
€ 23.745,-

Toyota Corolla Cross 2.0 Hybrid Team D
€ 42.495,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Hoofdstraat Hippolytushoef met schoenenwinkel Smits - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...