Datacenters
Door: Marco Lont en René Roessingh

Uitgegeven op 16-11-2020 om 09:56

De Werkgroep Red de Wieringermeer heeft gereageerd op het vraaggesprek in het Noordhollands Dagblad met Theo Groot, wethouder van de gemeente Hollands Kroon. Onderwerp; datacenters in de Wieringermeer.

De krant begint met de vraag Waarom doet de kritiek op de vestiging van de datacenters in de Wieringermeer zo zeer?

Wij vinden het heel jammer dat de wethouder de vele berichten van verontruste burgers en deskundigen afdoet als populistische verhaaltjes. Dat doet geen recht aan de vele kritische vragen, afgewogen meningen en discussies waarop het college tot nu toe geen overtuigende antwoorden heeft kunnen geven. In plaats van de schuld bij een ander te leggen zou het college eens kritisch naar zich zelf moeten kijken.

Eerst na een indringend verzoek van een groep verontruste burgers is er duidelijke informatie op de gemeentelijke site geplaatst over het Ontwerp Bestemmingsplan Agriport, zelfs verduidelijkt met een kaartje.
Wel een kanttekening. De overige plannen die het college daar in petto heeft, nog eens 3 datacenters(!) in een later stadium zijn in eerste instantie niet genoemd.

De afgelopen twee jaren is er heel veel te doen geweest over het Concept Gebiedsplan Wieringermeer met daarin Agriport++. De bevolking heeft zich massaal verzet en dat laten weten door het insturen van vele Zienswijzen. De participatie in de voorfase was klaarblijkelijk niet optimaal.
De raad en het college hebben toen besloten 'ronde tafel bijeenkomsten' te houden. Deze waren een groot succes voor de Zienswijze indieners. De uitkomsten hiervan waren, kort samengevat; geen verdere uitbreiding van de huidige Agriport!

Het college heeft daarna besloten alles stop te zetten en een nieuwe Omgevingsvisie op te starten waarbij de bevolking vanaf het begin wordt geraadpleegd. En even later heeft zelfs de raad unaniem een dubbele motie aangenomen waarin werd gesproken over de ruimtelijke schandvlek Agriport in het landschap en deze alsnog beter in te passen. Tevens is de wens uitgesproken zoiets nooit meer toe te staan!

Vandaar nu onze boosheid en ook frustratie bij het weer opstarten van een nieuw bestemmingsplan plan onder het mom van ”het valt onder de lopende zaken”. Zijn er soms al toezeggingen gedaan? Gelukkig constateren we die boosheid en frustratie niet alleen bij ons zelf en vele burgers maar ook bij de leden van de gemeenteraad.Het onbegrip wordt nog eens extra gevoed door het interview van dhr. Groot in de krant waarin hij vertelt over de goede financiële situatie waarin de gemeente verkeert, dit dankzij de opbrengsten uit Agriport.
In plaats van een maatschappelijke discussie te voeren over alle opgeworpen vragen doet de wethouder uitspraken die er bij menigeen ingaan als koek. Lasten verlaging. De wethouder sprak over populisme. Onze raad aan de geachte wethouder: kijk eens aandachtig in de spiegel.

Ons bekruipt het gevoel dat het college met dit soort argumenten de aandacht afleidt van andere belangrijke waarden in het leven. Niet alles is in geld uit te drukken. Het doel heiligt niet de datacenters. Alles van waarde is weerloos (Lucebert) en dat geldt ook voor onze waardevolle ruimte/omgeving.

Kortom, er is op dit moment geen enkele reden en ook draagvlak om het Ontwerp Bestemmingsplan Agriport (B1) goedkeuring te geven. De grenzen liggen nu vast zoals is afgesproken bij de stopzetting van het Concept Gebiedsplan Wieringermeer. Eerst moet alle aandacht naar een nieuwe Omgevingsvisie waar een brede maatschappelijke discussie onderdeel van uit moet maken en die op inhoud moet worden gevoerd. Deze discussie staat overigens in de nieuwe Omgevingswet centraal. En er zijn nog veel meer vraagtekens te zetten bij alle voorstellen uit het Ontwerp Bestemmingsplan Agriport. Er worden vele prachtige beelden geschetst waarvan de inhoudelijke onderbouwing onvoldoende tot soms misleidend kan worden genoemd. We mogen van het college alles kiezen, als het maar datacenters zijn!

Marco Lont en René Roessingh (cartoon), namens de Werkgroep Red de Wieringermeer.

Reacties (35)
Hollands Doornenkroon
@2020-11-16 11:51:22
 Zolang Theo Meskers en Theo Groot er mee weg blijven komen om elke inhoudelijke discussie te bestempelen als 'populistische verhaaltjes' zal er nooit maar dan ook nooit een eerlijk traject ontstaan. Openheid en transparantie bij de Gemeente Hollands Kroon? Enkel als je tussen de lijntjes kleurt van enkele wethouders...
 
Eerko Kostwinder
@2020-11-16 13:06:25
 Help mij even . Wie van deze twee betweters is een keer de laan uitgestuurd vanwege wanbeleid ? Dit persoon gaat gewoon verder met zijn wanbeleid .Deze man is ongeschikt om wethouder te zijn .
 
@cpl
@2020-11-16 13:23:14
 Je ziet het bij steeds meer politici terug: niet op de inhoud ingaan, mensen die een andere mening hebben op inhoud framen als populisten. Ik vraag mij af of het college van Hollands Kroon "gekocht" is door multinationals die om de omgeving tevreden te stellen aan nette omkoping doen door wat centen uit te delen aan verenigingen, stichtingen, etc. Deze multinationals betalen niets tot weinig aan belasting ten opzichte van het midden- en kleinbedrijf. Ondertussen is de landschappelijke waarde drastisch gedaald door het windmolenpark Wieringermeer dat de gehele kop van Noord Holland 24 uur per dag, 365 dagen per vervuilt qua aangezicht. Een windmolenpark dat via misleiding van de publieke opinie, stroom voor honderdduizenden huishoudens tot stand is gekomen terwijl er in de praktijk aan nul huishoudens wordt geleverd omdat alle stroom aan datacenters geleverd wordt.
 
Kees
@2020-11-16 15:50:47
 Ik heb geen last van die gebouwen, leeft lekker veel geld op. Bouwen maar.
 
Hollands Doornenkroon
@2020-11-16 21:26:27
 @Kees bent u 1 van de agrariërs die inmiddels het boeren als hobby kunt beoefenen omdat enkele miljoenen subsidie uw kant op is gegaan om de huidige horizonvervuiling te kunnen faciliteren? Of aandeelhouder van het Agriport.

Want het levert enkel veel geld op voor de multinationals die geen belasting afdragen. VJan met de korte achternaam welke is misleid en inwoner van Hollands Kroon ontvangt geen enkele euro! Enkel de lasten en niet de lusten!

Maar gelukkig staan Theo & Theo het equivalent van Peppi & Kokki voor de ‘niet populistische’ inwoners van Gemeente Hollands Kroon.
 
Bert
@2020-11-16 21:34:51
 @Kees: Waar woon jij?
Ik heb ook geen last van die gebouwen, want ik woon er niet in de buurt.
Ik zie wel al die windmolens, die neer geplant zijn ten behoeve van de datacenters.
 
Kees
@2020-11-17 04:04:11
 Het is toch geweldig wat deze bedrijven in het laatje brengen. Je fietst er nooit langs, ligt niet op de route, we gaan lekker naar de bossen bij Den Oever. In vier seconden ben je er voorbij. Eenstelletje zeikerds in de Wieringermeer lopen nu stampij te maken. Ze vergeten dat er 50.000 mensen wonen in Hollands Kroon, en die willen volgend jaar niet meer OZB betalen. Leve Bill en Google, hatseflats, geld in de la!!!
 
Kees
@2020-11-17 04:08:00
 Is dus nu 15 voor en 14 tegen in de gemeenteraad, spannend. Ben benieuwd wat Pim gaat doen. Tja.... dat heet democratie. Denken die lui in de Wieringermeer dat de mensen in Anna Paulowna , Niedorp en op Wieringen hier wakker van liggen? Wel om die lelijke klapwieken die je vanaf 80 kilometer kan zien, maar daar kan Bill niets aan doen.
 
Kees
@2020-11-17 04:11:09
 En die zeikerds die maar van alles de wereld in slingeren via e-mail en berichten op social media doen dat dus allemaal via... inderdaad! datacenters. Ga dan met potlood en papier langs de deuren voor steun. Hypocrieten zijn het.
 
Wim
@2020-11-17 05:46:40
 Kees heeft gelijk, moeten wij wijken door een zootje meerpenen? Er wonen er veel meer hier en als een paar van die gebouwen jaarlijks veel geld op leveren heb ik er geen moeite mee. Ja, koeienstront ruikt lekker? Of bollengrond... 1 week bloemen en de rest van het jaar een dooie vlakte. En de boer doet geen dubbeltje in de gemeente douwen. De mensen achter de datacenters pompen wel honderdduizenden euro's in de gemeente. Zijn wel weer die linkse hufters die protesteren, geitenwollensokken dragers.
 
Bram de Boer
@2020-11-17 05:52:03
 Als er iemand langs komt en die biedt een miljoen of acht voor je grond is bij mij de keuze snel geaakt. Waarom bemoeien die rode hufters zich met het bezit van een ander? We leven toch in een vrije wereld en zitten niet oop Cuba?
 
Kees
@2020-11-17 06:04:19
 Bram, je raakt de juiste snaar. Moeten die grijzewollengeiensokkendragers het voor ons bepalen? Ik zeg NEE, die lui wonen aan de grachtengordel en vertellen wel even hoe wij het hier moeten doen
 
Douwe
@2020-11-17 07:15:41
 Al die miljoenen subsidie naar de windmolen maffia,onder het mom van groene stroom en de data maffia profiteert mee.
 
Kappie
@2020-11-17 13:27:45
 Wel opvallend dat zo voor de verkiezingen, en na het zien van lubach en het tv programma de hofbar iedereen er wat van vind, veel’s te laat natuurlijk een volks referentie met voor en tegens en goed ventileren naar de burgers toe is niet iets wat de hele politiek graag doet iedereen daar doet het namens de paar burgers die voor hun gekozen zou hebben democratisch noemen ze dat afijn het zal wel niks veranderen ook niet aan de bouw van de data centrums, een grote lange bomen rij erlangs lekker laten groeien en over 5 jaar zie je er niks meer van want na de verkiezingen praat er toch niemand meer over heb wat dat aangaat weinig met die zogenoemde pluche zitters.
 
Hollands Doornenkroon
@2020-11-17 14:03:26
 @Kappie het heeft ook te maken met dat de windmolens geplaatst werden onder het mom van 300.000 huishoudens voorzien van 'groene' elektra. Dan heb je als inwoner van Hollands Kroon de lasten (horzon vervuiling) en de lusten. Maar nu blijkt dat de belofte in de achterkamertjes van Hollands Kroon simpelweg gebroken zijn.

En dan vinden we het nu raar als mensen op zijn achterste poten gaan staan?
 
Voorstander
@2020-11-17 14:23:58
 Ik denk dat al die tegenstanders even goed moeten nadenken voordat ze van allerlei (recht-)zaken gaan aanspannen. De uitslag staat toch al vast, er gaat gewoon gebouwd worden. Dat kan je nu wel willen vertragen, dat zal voor de uitkomst niks uitmaken. Het kost alleen heel veel meer geld en het laat zich raden waar dat vandaan moet komen. Leg je er dus gewoon bij neer, hef die actiegroep, of zoals jullie het zelf noemen werkgroep, 'Red de Wieringermeer' op en ga lekker verder met je leven. Stop het tegenhouden van vooruitgang en stap in de wereld anno 2020.
 
Kees
@2020-11-17 15:29:26
 Hallo Douwe, we hebben het hier over datacenters, niet over windmolens.
 
Kees
@2020-11-17 15:34:01
 Die windmolens zijn 12 jaar geleden albesloten in de toenmalige Wieringermeer , heeft niets met Hollands Kroon regering van nu te maken.
 
Wim crommentuijn
@2020-11-17 15:52:16
 Weet je wat irritant is? Degene die het hardst roeptoetert durft zijn eigen naam niet te vermelden. Je mag je eigen mening hebben net zoals iedereen maar verschuil je dan niet achter een of andere idiote fantasienaam.
 
Dark vader
@2020-11-17 19:24:25
 Is Wim crommetuin egt dan, real
 
wim crommentuijn
@2020-11-17 19:32:26
 @ dark vader (weer zo,n flauwekulnaam) Zo als jij het schrijft is het niet echt nee, als je niet eens goed lezen kunt hoef ik jou denk niet duidelijk te maken dat ik WEL onder mijn eigen naam durf te reageren.
 
LbgAmoks
@2021-01-30 08:15:54
 buy viagra next day delivery superforce viagra where do i buy viagra in sydney [url=http://genqpviag.com/]buy viagra online australa[/url] ’
 
JdbxAmoks
@2021-01-30 19:31:17
 how to take viagra under the counter viagra herbal viagra [url=http://llviabest.com/]rx pharmacy viagra[/url] ’
 
zithromax strep throat
@2021-02-24 19:02:52
 zithrocin [url=https://zithromaxes.com/]zithromax pill[/url] what is zithromax used for
 
aralen chloroquine phosphate
@2021-06-10 16:37:19
 malaria usmle chloroquine hcl lupus wikipedia english
 
kyndenpj
@2021-06-25 08:07:00
 Wieringernieuws.nl - Vrijdag 25 juni 2021
kyndenpj http://www.gj5heppz72f26f080c04x92y66hyz1a1s.org/
akyndenpj
[url=http://www.gj5heppz72f26f080c04x92y66hyz1a1s.org/]ukyndenpj[/url]
 
hxfgnvqf
@2021-06-26 14:55:30
 Wieringernieuws.nl - Zaterdag 26 juni 2021 (weekend editie)
[url=http://www.guz246t92mr422t3yfb62j1e71jb2x1cs.org/]uhxfgnvqf[/url]
hxfgnvqf http://www.guz246t92mr422t3yfb62j1e71jb2x1cs.org/
ahxfgnvqf
 
www.pharmaceptica.com
@2021-06-28 20:54:37
 chloroquina https://pharmaceptica.com/
 
what is hydroxychloroquine used for arthritis
@2021-07-16 18:36:59
 is chloroquine over the counter https://chloroquineorigin.com/# plaquenil hydroxychloroquine sulfate
 
hydroxichloraquine
@2021-07-22 09:33:51
 hydroxychloroquine what is it https://plaquenilx.com/# hydroxichlorquine
 
cialis 20mg
@2021-10-17 03:07:20
 cialis 20mg cialis online
 
cheap cialis
@2021-11-18 16:09:35
 cialis dosage cialis dosage
 
buy cialis usa
@2021-12-18 03:22:03
 cialis generic cheap cialis
 
ozwhal
@2022-05-08 16:14:25
 hydroxychloroquine tablets https://keys-chloroquinehydro.com/
 
DomeBive
@2022-10-14 10:12:12
 propecia propecia
 
Reageer
Naam*:
E-mail:
|Reactie:
 
Occasions
Toyota Aygo 1.0 VVTi Comfort 5drs
€ 4.250,-

Toyota Corolla TS 1.8 Hybrid First edition inclusief afleverkosten
€ 23.745,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
AU!!! en een bijnaam erbij - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...