Huiskamerafscheid
Door: Brenda Tijmes

Uitgegeven op 02-11-2020 om 15:22

De zussen wisten het al: Het afscheid van hun moeder wilden zij graag in kleine kring houden. Dan hoefden zij niet de moeilijke keuze te maken wie wel en wie niet mocht komen door de beperkte Corona aantallen. En misschien wel belangrijker: Zij wilden ook graag rekening houden met hun jonge kleinkinderen, voor wie het de eerste keer was dat zij met overlijden in aanraking kwamen.
Het werd een huiskamerafscheid in het crematorium van Hoorn. Warm, ongedwongen en niet geregisseerd.

Om de kleinkinderen voor te bereiden hield ik vooraf een kort kinderoverleg. Daarmee worden al zoveel vragen en twijfels uit de lucht genomen. "Oh, komt er een speciale rouwauto? Ik dacht al, omi kan nooit mee, die past niet in de auto." Toch waren er bij binnenkomst in de huiskamer wat tranen. Daar hadden we het ook over gehad. Tranen mogen best, het is tenslotte hartstikke verdrietig dat omi dood is. Maar met zoveel bekenden om hen heen waren de tranen ook zo weer gedroogd en was er tijd voor een belangrijke taak: De kist van omi de mooiste ter wereld maken. Makkie voor deze kunstenaars, met tekeningen en gedichtjes werd het prachtig.

Terwijl de kleinkinderen druk aan 'het werk' waren stonden er voor de ouders en opa's & oma's broodjes, wat lekkers en drinken klaar. In een ongedwongen sfeer was er daarnaast ruimte om voorbereid, of spontaan uit het hoofd, iets te vertellen. Geen verplichtingen, juist onderling werden er vele herinneringen opgehaald. En op de achtergrond klonk muziek die de familie zelf uitgezocht had.

Warm, waardig en zó passend bij de familie. Tussendoor was er voor de kleinkinderen een mooi verhaal. Intussen zo op hun gemak dat zij 'de geheime taak' die we in het kinderoverleg besproken hadden glimlachend uitvoerden. Een mooie verrassing voor de oma's, moeders, tante en wie maar wilde tot gevolg. Het was goed, het was mooi en zoals een zus later zei: "Wat zou onze moeder hiervan genoten hebben!"
Ik hoop altijd dat zij er ergens, waar dan ook, iets van mee krijgt. En dat zij geniet en trots is. Want wat was of is zij rijk met zo'n lief en warm gezin!

Elke 2 weken schrijf ik een column voor Wieringernieuws over mijn belevenissen, keuzes en mogelijkheden in uitvaartland. Heeft u een onderwerp waar u graag meer over zou willen weten? Laat het me weten, dan werk ik het uit in een nieuwe column!
e-mail: info@brendatijmesuitvaart.nl of telefonisch/whatsapp: 06 4400 8867.
Brenda Tijmes Uitvaartbegeleiding -Afscheid met een hart- Grote Sloot 493, 1757 LR Oudesluis


Reacties (1)
J R B
@2020-11-02 16:32:10
 Ik zit met tranen in de ogen, wat een mooi afscheid.......
 
Reageer
Naam*:
E-mail:
|Reactie:
 
Poll:
Op Wieringen eet je...
Patatje
Frites
  
Occasions
Toyota Corolla Cross 2.0 Hybrid Team D
€ 42.495,-

Te koop VW Golf 2.0 TSI GTI Performance bj.2014
€ 16.500,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Klaas Wit, vissen op het Wad - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...