Digitaal protesteren, nee dat kan echt niet als je tegen datacenters bent
Door: Dolf Kremers

Uitgegeven op 02-11-2020 om 04:50

Op vier mei 2002 plaatste de redactie van Wieringernieuws het allereerste bericht op deze website. Inmiddels zitten er in het archief 35.401 berichten die u allemaal kunt nalezen in de rubriek 'Archief'. Veel van deze berichten worden dagelijks ook aangepast, bijvoorbeeld: kerknieuws, weekend agenda en aanbiedingen van onze adverteerders, nog meer dataverkeer dus.

De meeste artikelen zijn vergezeld van foto's, dit is bij elkaar opgeteld gigantisch veel data. Dit past nooit in een computer thuis. Daarom maken redacties en uitgeverijen gebruik van servers om alles op te slaan. De afgelopen 365 dagen is Wieringernieuws 1.700.000 keer bezocht. Dit hadden er veel meer kunnen zijn als de sportverenigingen hadden kunnen acteren met daarbij dito bericht- en verslaggeving. Al dit digitale verkeer is in minder dan een honderdste van een seconde direct oproepbaar met een klik op de muis, leve de moderne techniek.

Het is dan ook wel weer leuk dat de redactie via de email berichten aangeleverd krijgt met een verstrekkende inhoud die tot doel heeft om te protesteren tegen de op handen zijnde bouw van nog een datacenter in de Wieringermeer. Dat mag, iedereen is hier vrij in om zijn of haar mening te ventileren. De democratisch gekozen Gemeenteraad heeft hierin beslissingsbevoegdheid, zo werkt dat hier in ons land.

Maar op het moment dat dit 'protest' elektronisch wordt ingezonden naar de redactie maakt de verzender van dit protest dus wel op dat moment gebruik van een datacenter, dat is dan wel weer een beetje krom toch?

Doe dan een handgeschreven briefje in de brievenbus, net als vroeger. Dan maak je als tegenstander geen gebruik van deze faciliteiten, die boycot je immers toch als fervent tegenstander ter oprichting van zo'n gebouw.

Vroeger schreven monniken de boeken vol met ganzenveren gedoopt in inkt, de tijden veranderen nu eenmaal. Het wordt wel eens tijd dat er vanaf nu voor ieder bericht op Facebook, WhatsApp en Instagram een kwartje betaald moet worden, dan is de helft van de datacenters overbodig. O ja, jouw tandarts en huisarts maken ook gebruik van opslagruimte in die gebouwen. De Belastingdienst helaas ook.

Bedenk mij wel zojuist dat als er dan ook iedere keer een kwartje moet worden afgetikt om Wieringernieuws te bekijken de eigenaren dan 425.000 duizend Euro kunnen bijschrijven op hun conto op jaarbasis. Dat is geen 'poes vermist' pies.

Let op, Bill Gates is niet op zijn achterhoofd gevallen, het begint met een cent. Reken maar uit wat dit zou kunnen opleveren:

De digitale wereld evolueert razendsnel. Dit fenomeen is wereldwijd, ook in de opkomende landen. Enkele belangrijke cijfers om de omvang te vatten:

- We zijn al met meer dan 5 miljard unieke mobiele gebruikers in de wereld.

- 4,39 miljard mensen gebruiken het internet

- 3,5 miljard mensen gebruiken de sociale media

- 3,26 miljard mensen raadplegen dagelijks de sociale media op een mobiel apparaat

(Bron, het WereldWijde Web, 2018)

3,26 miljard cent per dag is...32 miljoen per dag, keer 365 is 12 miljard per jaar, serieus geld. Bij 1 cent dus, een kwartje per bericht zou dus 300 miljard Euro per jaar zijn. Blij dat Bill wel even drie ton per jaar uit eigen zak dokt om de clubs en zo hier te vriend te houden. Het is een grote weldoener. Van die ansjovissers uit Kolhorn en van Wieringen kregen wij het toen niet.

Het allereerste bericht op deze website, toen groeiden er nog nul paprika's en tomaten beneden N.A.P. daar waar vroeger Wieringers en Kolhorners op ansjovis, haring en bot visten. Met het droogleggen van de Zuiderzee bezuiden Wieringen is het landschap (de zee) ingrijpend veranderd, cultuuromslag.

Max stapt naar de Rechter...

Reacties (11)
Kees
@2020-11-02 06:38:48
 Dit snijdt wel hout, als je tegen ben flikker dan je telefoon en computer weg en zet een antenne op je dak, boycot de kabel.
 
Jan van der wal
@2020-11-02 07:49:31
 De Data centers staan daar om het Midden Oosten en of Afrika te kunnen bedienen?! Alle suggestieve bla bla hier boven word dat niet belicht, wel hoe geweldig de Bill Gatesen zijn die hier een jodenfooien deponeren om hun gegraai te kunnen billijken.
 
Hollands Doornenkroon
@2020-11-02 08:22:00
 Het is een gegeven feit dat men niet meer zonder het internet en digitale diensten kan. Echter ligt dit niet volledig bij de gebruiker, maar bedrijven zijn telefonisch verminderd bereikbaar en de digitale variant zoals emai/social media heeft de voorkeur. Dat het datacenter in Middenmeer gebruikt wordt in het Midden Oosten en Afrika is ook geen enkel probleem. Wij gebruiken immers ook resources op andere locaties.
 
Hollands Doornenkroon
@2020-11-02 08:22:39
 Het is een gegeven feit dat men niet meer zonder het internet en digitale diensten kan. Echter ligt dit niet volledig bij de gebruiker, maar bedrijven zijn telefonisch verminderd bereikbaar en de digitale variant zoals emai/social media heeft de voorkeur. Dat het datacenter in Middenmeer gebruikt wordt in het Midden Oosten en Afrika is ook geen enkel probleem. Wij gebruiken immers ook resources op andere locaties.

Maar waar hier volledig overheen gestapt wordt is dat Vattenfal en Microsoft/Google een subsidie pot van 600 miljoen heeft leeggetrokken en zoals een parasiet zijn leefomgeving nadelig beinvloed.

Dat de gemeenteraad democratisch is gekozen is een gegeven feit. Maar dat neemt niet weg dat 1 op 1tjes ervoor gezorgd heeft dat beloftes naar de bewoners van Hollands Kroon volledig gebroken zijn. En daar wordt door dit collumn en de gemeenten Hollands Kroon gemakkelijk overheen gestapt.

Bovenstaande laat duidelijk zien dat tussen de lokale bevolking en gemeente Hollands Kroon een enorme kloof zit. En dat lijkt me niet de bedoeling, want de gemeente moet immers voor de belangen staan van zijn/haar lokale bevolking. En daar loopt het volledig spaak. Want alle voordelen de zogenaamde lusten (subsidie, belasting) gaan naar het buitenland. En de lasten komen volledig bij de lokale bevolking te liggen met uitzonderingen van een paar boeren die wel met hoge poten in Den Haag stonden te protesteren voor het stikstof beleid. Maar deze verrijken konden ze wel gemakkelijk over de nadelen stappen.

Om in de toekomst scheve gezichten te verminderen is het niet meer dan logisch dat de voordelen ook naar de lokale bevolking van Hollands Kroong gaat ipv de kermisverlichting in de avond.
 
Jan kraai
@2020-11-02 08:25:52
 Bill en Vattenfall hadden iedere inwoner van Hollands kroon compensatie moeten geven inplaats van alleen de boeren met een windmolen,dan was er geen verdeeldheid en een stuk minder gezeik( geen gezeik allemaal rijk)
 
Jordi
@2020-11-02 11:46:16
 Volgens mij dekt dit artikel de lading niet helemaal wat betreft de datacentra. Natuurlijk kunnen en willen we niet terug naar de middeleeuwen en dit is ook absoluut niet nodig. Maar waar het vooral om gaat is dat we als land groener willen en moeten worden, waar vervolgens misbruik van wordt gemaakt door datacentra.
Nederland zegt ''we gaan groenere energie produceren door middel van windmolens, zo kunnen we weer wat vervuilende centrales dichtgooien''
Vervolgens komt er een een datacentrum dat net zoveel energie verbruikt als de groene energie die erbij komt. Hierdoor kunnen we de vervuilende centrales niet sluiten en wordt het land dus helemaal niet groener.

Daarnaast is er dan nog het punt dat mensen het verschrikkelijk vinden staan in het landschap, maar dat is een discussiepunt wat er redelijk los van staat. Natuurlijk is het krom dat wij een datacentrum hebben voor Afrika, maar ook dat is een andere discussie.
Het aantoonbare komt vooral neer op het energieverbruik en daardoor is er nu veel weerstand aan het ontstaan. Dan helpt het natuurlijk ook mee dat het voor veel mensen een doorn in het oog is.

Als ik het goed begrijp zegt dit artikel: óf datacentra, óf terug naar de steentijd.
Daarnaast ook argumenten die niet volledig bijdragen aan de discussie van het moment.

Ik ben absoluut niet voor datacentra in deze vorm in onze omgeving, maar het is wel belangrijk om daar op een juiste, serieuze manier over in gesprek te gaan.
 
Jan
@2020-11-02 13:57:55
 Er staat nergens in het verhaal dat Dolf voor een datacenter is. Het gaat er hier in het stukje erom dat iedereen er WEL dagelijks onbeperkt gebruik van maakt. Hoeveel data zou een fotograaf als Stamp wel niet opgeslagen hebben in de cloud, dus datacenter?
 
Jan
@2020-11-02 13:59:15
 Ik vind het wel mooie gebouwen. Ieder zijn smaak.
 
anoniem
@2020-11-02 14:15:21
 Als je boer bent en er komt iemand die je een miljoen of vijf voor je grond biedt lijkt mij de keuze snel gemaakt.
 
Kees
@2020-11-02 14:31:19
 @Jan van der Wal.

Wees blij dat ze voor Afrika zijn, anders waren ze nog veel groter.
 
Wieringer
@2020-11-02 16:18:21
 Mensen, dit is satire, ik zie de humoristische inslag van dit uiterst komisch geschreven artikel. En inderdaad, vroeger was het de rijke Zuiderzee.
 
Reageer
Naam*:
E-mail:
|Reactie:
 
Occasions
Toyota Corolla Cross 2.0 High Power Hybrid Team D full options
€ 45.250,-

Toyota Aygo X Envry 1.0 automaat full options
€ 23.945,-

Algemeen nieuws: