Column over het nieuwe recycleplan
Door: Daan Pruimboom

Uitgegeven op 28-08-2020 om 19:21

Volgende week donderdag, 3 september, komt de gemeenteraad weer terug van zomerreces om te vergaderen. Op de agenda staat een aantal bestemmingsplanwijzigingen, een bestuursrapportage, de ontwerpagenda voor het Waddengebied 2050 (ook een aanrader om eens door te lezen) en het voorstel voor het nieuwe recyclebeleid. De gemeente Hollands Kroon wil gaan werken met een recycletarief. Dit betekent dat grofweg 80% van de afvalstoffenheffing die de burger betaalt een vast tarief gaat zijn, en 20% variabel. Hier heeft u dus zelf invloed op, door afval goed te scheiden. De afvalstoffenverwerking gaat de komende jaren fors duurder worden. Recycletarief of niet, erg veel besparen zult u dus waarschijnlijk niet doen.
Hoe goed u scheidt, wordt gemeten aan het aantal kilo restafval wat u aanbiedt. Dit plan komt voort uit de doelstelling om in 2025 slechts 30 kilo restafval per huishouden per jaar over te houden. Momenteel zitten we nog op 147. Dat is wel een hele strakke deadline dus!

Op zich klinkt zo’n recycletarief niet zo onsympathiek, maar er zitten flink wat haken en ogen aan. De bedoeling is dat u in de toekomst een afvalcontainer in de buurt krijgt met een chip, waardoor nagegaan kan worden welk huishouden er restafval aanbiedt. Maar als u niet meer anoniem uw afval kunt aanbieden, gooit u het toch gewoon bij het Dijkgatbos in de sloot? Of u laat het mooi achter dijk liggen. Uiteraard vertrouw ik voor 100% op de integriteit en het omgevingsbewustzijn van de inwoners van Hollands Kroon, maar in andere gemeenten is het aangetoond dat er meer sluikstorting plaatsvindt. De HVC adviseert om afvalcoaches in te zetten, en extra te handhaven. Wat zou zo’n nieuw aan te nemen afvalcoach kosten per jaar? Handhaving is sowieso geen optie, want we hebben al een enorm te kort aan handhavers in onze gemeente.

De kosten voor de gemeente lijken sowieso fors te worden, want er zijn maar weinig glasbakken, papierbakken, textielbakken etc. en al helemaal nog geen restafvalcontainers met microchips. Wordt een dure grap om dat allemaal aan te moeten vullen, lijkt me zo. En wat dacht u van mensen die veel restafval produceren, bijvoorbeeld omdat ze in een groot gezin wonen, of door medische problemen veel afval hebben? Hier zijn van tevoren uitgewerkte plannen voor nodig.

Enfin, er is genoeg kritiek te hebben op dit plan. Daarom zal de fractie van Onafhankelijk Hollands Kroon wat kritische vragen stellen, voordat we hierover vergaderen volgende week. We zijn benieuwd hoe veel geld het de gemeente en de burger nu echt gaat kosten.

Daan Pruimboom
Raadslid Onafhankelijk Hollands Kroon


Reacties (4)
R.Meekel
@2020-08-28 20:45:34
 Dan ook meteen een slot op de vuilbakken??!!
 

@2020-08-29 09:24:23
 
 
Kees L
@2020-08-29 12:36:18
 Dan gaan de mensen het in de bosjes gooien enzo, slecht plan.
 
de Haan
@2020-08-29 13:48:21
 Ik vrees dat men dan meer tussen of onder het afval in de plastic en of groene bak gaat verstoppen. Er zal dan ook afval gedumpt gaan worden.
 
Reageer
Naam*:
E-mail:
|Reactie:
 
Poll:
Op Wieringen eet je...
Patatje
Frites
  
Occasions
Te koop Renault Twingo bouwjr. 2010
€ ,-

Te koop VW Golf 2.0 TSI GTI Performance bj.2014
€ 16.500,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Familie Bakker - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...