Je mag er niets van zeggen....
Door: Henk-Jan Wittink

Uitgegeven op 13-07-2020 om 03:02

Tja, je mag er niets van zeggen.

Zondagavond trakteerde André Loonstra ons buiten op het terras op gepaste afstand bij Het Stamineeke ons op een heerlijke ijssorbet met; ananas, meloen, rode vruchten sorbetijs, vanille roomijs en een vleugje heerlijkheid afgetopt met slagroom.

Man, man, man... wat zaten wij te smullen. Ik moest tijdens het eten mijn sigaartje even apart leggen, is geen goede combinatie met zoet. Terwijl wij zaten te smullen liepen de drie nieuwe parels (excuses voor het taalgebruik) voorbij, lallend en zwalkend volgens de aanwezigen ongetwijfeld gerelateerd aan alcoholgebruik. Tja, laten wij het er daarbij maar houden. Anders is het weer zoiets van 'Ze hebben een rugzakje!' Sodemieter op, ze waren straalbezopen, dat ziet zelfs een Wieringer wel.

Eentje van hen vroeg aan Patrick den H. of hij een 'shaggie' had. Patrick schudde en zei resoluut 'NEE'. Vervolgens greep de lange nieuweling zonder het te vragen mijn smeulende Sennorita sigaar op en liep er smeulend en de longen vervuilend trots als een winnaar mee weg. De idioot dus.

Ik stond perplex vanwege deze brutaliteit. Patrick lag dubbel van het lachen. Later de rest even ook, welk een brutaliteit van deze schavuit.

Op zich komisch. Edoch, ik heb meer klachten verzameld over het handelen van deze mensen. Niet best... Nu kan ik het wel hebben, heb sigaren zat, helaas hoorde ik zondagavond van andere mensen dat deze groep nieuwe Nederlandse mensen ook inmiddels andere mensen intimideren waaronder kinderen. Deze groep is dus bijzonder intimiderend en agressief aanwezig in ons mooie Hippolytushoef.

Ik been geen racist, heb bijzonder veel vrienden van divers etnische afkomst, die dit gedrag absoluut afkeuren, maar ik ga dit als gemeenteraadslid wel aan de kaak stellen. Iedereen is welkom op Wieringen, maar je gedraagt je wel! Deze 'sjajuten' denken er anders over. Ik vind dat kansloos volk. Dit moeten wij hier niet tolereren. Zo heb ik in Grolloo veel Ambonezen leren kennen, prachtige mensen, ook ooit verhuisd met een reden. En die kunnen geweldig biljarten.

En alsjeblieft geen gezeur en reacties:

' Alsof dat zij het moeilijk hebben (gehad)!'

Ik was in 1993 financieel totaal-los, bedrijf kwijt, dochtertje van 2,5 jaar overleden en mijn vrouw ging er met een ander vandoor. Ik heb nu inmiddels een goede baan, een goedlopend bedrijf en een eigen huis, waar een wil is is een weg. Ik ken ook veel goede voorbeelden van mensen die in Nederland zijn komen wonen, deze mensen walgen ook van dit soort lui. Die vergallen het voor de goedwillenden.

Oké, als je een ijsje eet moet je dus tegenwoordig je sigaar verstoppen. Vroeger hoefde dat niet! Eén pluspunt, ze hebben het goed op met je gezondheid, niet roken is beter.

Wat ik in de basis probeer te zeggen, help deze mensen om te gaan met goed gedrag. Ik ben bang dat er anders escalaties kunnen plaatsvinden. Dat wil ik en jij niet. Naar aanleiding van dit bericht heb ik contact gehad met de wijkagenten. Die zijn er over één ding eens, als je iets hebt meegemaakt, meldt dit en of doe aangifte. Samen komen we er wel uit. Dat is beter voor iedereen.

Het gedrag van de mensen in dit verhaal is niet acceptabel. Ik heb inmiddels tientallen berichten ontvangen van met name vrouwen die lastig gevallen zijn door deze personen. Dit heeft niets met discriminatie te maken. Nederland is een democratie, het lijkt er nu op dat een minderheid het voor het zeggen heeft. Daar kun je bang van worden.

De lont brandt...

Reacties (32)
Annelies
@2020-07-13 07:13:12
 Niet alleen kinderen, ook mijn dochter is zondagmiddag geïntimideerd door een groep van 8 "donkere mannen" nadat ze uit de Deka kwam
 
Dirk
@2020-07-13 07:50:45
 Doordenkertje....
Racisten worden niet geboren......
Soms wordt je racistische gemaakt.....
 
I
@2020-07-13 08:34:47
 Het kiezen van 'je mag er niks van zeggen' als titel zegt genoeg. Onacceptabel gedrag mag worden benoemd. Dat iemand met een donkere huidskleur onacceptabel gedrag vertoont is reden om een artikel te plaatsen met zinnen als 'die vergallen het voor de goeden'. Triest dit
 
Suzan
@2020-07-13 10:01:22
 Niet alleen kinderen inderdaad. Vanmorgen alsnog melding gemaakt na gister door 7/8 man geïntimideeerd te worden. Zelfs wanneer je het negeerd en je fiets probeerd te pakken. Onacceptabel gedrag wat niet word gepikt!! Voor deze groep mensen kortgezegt, dit wenst respect? Oprotten wat mij betreft!
 
Annette
@2020-07-13 10:21:44
  Als ze geen kleurtje hadden gehad, dan had je het waarschijnlijk niet zo voorzichtig gedeeld. Keurig Henk Jan, zo ben je niet de Zwarte Piet...
 
Anneke Zeinstra-deWilde
@2020-07-13 10:36:27
 Wat niks van zeggen???,zet ze vast voor een paar weken!!!
 
Bert
@2020-07-13 10:48:39
 Hoe kun je met zulk taalgebruik met droge ogen zeggen, dat je geen raciste bent?
 
M
@2020-07-13 11:33:26
 Waarom dit hier op deze manier delen en niet meteen oppakken in gemeenteraad zoals benoemd wordt? Daarnaast kan er een legio aan vergelijkbare voorbeelden genoemd worden onder de ‘lokale’ bevolking. Wat levert een dergelijk schijven op? Ben ik oprecht benieuwd naar. Ik vind dergelijk gedrag ook niet gepast. Maar zou geen noodzaak dit op deze manier te ‘framen’ .
 
Mevr B
@2020-07-13 13:38:22
 Ik liep bij het tunneltje met de hond.
Maar werdt ook geïntimideerd aangesproken. De hond reageerde er op en ik voelde me onveilig door hun uitingen kwa Sexueel getint gedrag.
 
Jaap
@2020-07-13 14:18:00
 Er zit regelmatig een van die kansenparels op het bankje tegenover de Deka. Hij laat anderen bier halen en ondertussen loopt hij continue met mensen mee, zit aan ze en oefent met z'n middelvinger als hij commentaar krijgt.... Iets met weg en wezen... Mag ik dat zeggen. Ja!
 
e.Kostwinder
@2020-07-13 14:52:20
 Even een gebiedsverbod aanvragen bij de Politie .
 
R
@2020-07-13 17:49:05
 Hoezo framen? Deze gekleurde medelanders hebben duidelijk geen respect voor bepaalde zaken (of sexes), iets wat de gemiddelde "witte" medelander wel heeft. Kwestie van cultuur en waarden wat bij deze groep duidelijk afwijkt van wat wij als normaal zien. Je bent hier te gast dus heb je de huisregels van je gastheer te respecteren. Aanpassen of wegwezen!
 
@CPL
@2020-07-13 18:05:17
 De verloedering van de steden is ooit ook op deze wijze begonnen. Nu is het platteland aan de beurt. Het platteland waar vele stedelingen hun heil zochten nadat de stad hun stad niet meer was door beleid dat kan worden samengevat als "zachte heelmeesters maken stinkende wonden". Vluchten vanaf het platteland kan niet meer in Nederland, vandaar dat er steeds meer geboren Nederlanders er voor kiezen hun toekomst elders te zoeken. Het migratiepact dat Rutte 3 heeft gesloten, pleit nu voor een miljoen extra migranten. Van de zotte, want Nederland is overvol qua woonruimte die een mens nodig heeft. Misschien dat er ooit een kabinet komt dat niet de VNO-NCW agenda volgt om zoveel mogelijk goedkope arbeidskrachten hier heen te halen, en inzet op massale emigratie om Nederland weer leefbaar te maken. Tussen de 10 en 12,5 miljoen zijn meer dan zat mensen in dit kikkerlandje. Mocht het zo ver komen dat meisjes en vrouwen door deze groep structureel geïntimideerd worden dan zelf "duidelijk" maken dat dit niet geaccepteerd wordt, een samen-leving regelt namelijk zich zelf als de wet er geen mogelijkheden voor biedt.
 
L
@2020-07-13 20:14:24
 Retour afzender dat soort lui
 
Kors Jan Snoeij
@2020-07-13 20:19:37
 Hufterig gedrag wordt door allerlei mensen vertoond. Dat is onafhankelijk van huidskleur.
 
Kors Jan Snoeij
@2020-07-13 20:22:44
 Laat Wieringernieuws.nl gewoon een nieuwsmedium blijven svp. Maak er geen discussie forum van, daar hebben we sociale media voor.
 
Mevr B
@2020-07-14 00:17:28
 dit is het dagelijkse nieuws
Maar wat er nu gebeurt is dat er alleen iets gezegd wordt. Of het nou om de parels met pigment is of het om eigen klootjes volk gaat.
Maar uiteindelijk

Je mag er niets van zeggen

Blijkt maar weer !!!!
Want een echte discussie was dit zeggen echt niet geworden. Omdat het eigenlijk het nieuws is. En daar mag zelfs niet over gesproken worden.

Ofwel.

Je mag er niets van zeggen.
 
Trudi tacx
@2020-07-14 21:29:35
 Vandaag bij de Aldi een ontzettend onaangenaam voorval. Staat een oudere heer bij de kassa voor hem staan 2 onaangename jongens die behoorlijk provocerend/intimiderend tegen de oudere heer te keer gingen. Meneer vroeg of het wel goed met ze ging? Het enige wat er door deze jongens een aantal maal gezegd werd dat meneer een fucking racist is. Waar moet dit heen???
 
Elise de Wit
@2020-07-15 10:27:31
 We zijn geen witte we zijn nog steeds blank
Het is in en in triest wat er gebeurt maar we laten ons niet de les lezen hoe wij praten en hoe wij denken .
Samen zijn we sterk genoeg .
Om dit soort terecht te wijzen ze gedragen zich maar naar onze waarden en normen en als ze dat niet bevalt dan maar weg wezen .
 
Henk-Jan
@2020-07-16 00:36:36
 Ik heb al veel reacties binnen. Ook privé. Ik heb gesproken met twee agenten en die willen graag dat het aan HUN gemeld wordt. Dan kunnen zij in overleg met deze mannen om te zoeken naar een oplossing. Dat is de weg die bewandeld moet worden. Nogmaals, iedereen is van harte welkom, maar gedraag je netjes. De Politie heeft aangegeven dat zij hier wel mee aan de slag gaan. Ik wacht af. U kunt uw meldingen ook naar mij sturen, dan zend ik dit door naar de wijkagenten. De burgemeester is inmiddels ook op de hoogte van deze kwestie, laten wij dit vriendelijk oplossen.
 
Klaarmee
@2020-07-16 08:56:21
 Ze kunnen mij of mijn gezin 1x lastig vallen...
Ik voorspel; dat gaat niet goed aflopen voor ze.

Geen dreigement maar een belofte.
 
Annelies
@2020-07-16 08:56:22
 Laten we dan hopen niet de wijkagent die sexuele intimidatie als een compliment ziet
 
Onbekend
@2020-07-16 13:50:33
 Ik hoorde en las afgelopen alleen iets over diverse intimidaties door 1 of meerdere personen (in groepsverband) in ons dorp. Is de achtergrond van deze personen ook bekend? Betref het hier (tijdelijke) bewoners uit Hippo, asielzoekers, gelukzoekers of personeel van een groot datacenter in de buurt? Ik hoor graag iets meer achtergrondinformatie met een nieuwswaarde.
 
Frederique Janss
@2020-07-18 02:33:11
 Reactie op een column

In de editie van Wieringernieuws van 13 juli jl. las ik een column van de heer H.-J. Wittink, getiteld "Tja, je mag er niets van zeggen". Daaronder staan reacties van lezers.

De heer Wittink beschrijft in zijn column dat hij op een terras zit en van een ijsje geniet, maar dan komen er een paar jongens langs die zijn sigaar meenemen. Die sigaar had hij even terzijde gelegd, hij was immers een ijsje aan het eten.

Uiteraard kan dit niet door de beugel: of het nou een sigaar is of een portemonnee of iets anders, je pakt niet andermans spullen mee zonder toestemming.

Waar ik me aan stoorde, was het beschrijven van de daders. Duidelijk was dat het mensen van kleur betrof en dat ze tot een groep nieuwe Nederlanders behoren. Er wordt vervolgens een aantal termen gebruikt die juridisch gezien niet discriminerend zijn, maar die wel stereotyperen en iedereen over één kam scheren.

Als het om jongens of meisjes van uit de buurt was gegaan, was het gebleven bij de opmerking "welk een brutaliteit van deze schavuit".

De heer Wittink schrijft dat hij geen racist is en veel gekleurde vrienden heeft, maar ….
Ik draai lang genoeg mee in een werkveld dat discriminatie voorkómt en bestrijdt, om te weten dat dat een soort van indekken is.
Mijn indruk is dat mensen die dergelijke dingen zeggen, toch echt liever alles bij het oude vertrouwde willen laten. En dat betekent dat mensen die afwijken van de oude vertrouwde norm, op wat voor manier dan ook, eigenlijk niet welkom zijn en er nooit bij zullen horen, hoe hard ze hun best ook doen. Maar de tijden veranderen, zijn al veranderd. Migratie is een feit, evenals globalisering.

Als iemand een wettelijke norm of regel overtreedt, dan moet die persoon daarop aangesproken worden, bijvoorbeeld door de politie. Als iemand mijn persoonlijke normen en waarden overtreedt, kan ik zeggen dat niet prettig te vinden. In beide gevallen is het niet nodig en onterecht hele groepen daarop aan te spreken alsof zij dit collectief doen.

Ik werk bij een organisatie met de naam artikel 1; dit verwijst naar artikel 1 van de Grondwet waarin staat dat discriminatie verboden is en dat iedereen die zich in Nederland bevindt, gelijk behandeld moet worden. Laten we dat vooral als leidraad voor ogen en in gedachte houden voordat we iets roepen of schrijven over 'de ander'.

Frederique Janss
Art.1 Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord
 
Kees 2
@2020-07-18 02:36:29
 Beste Frederique, de heer Wittink beschrijft het juist. Heeft het niet over een kleur, dit maakt u ervan. Hij is bezorgd en als raadslid van de gemeente Hollands Kroon vraagt hij om een goede oplossing. Hulde voor dit raadslid die het durft om zijn mond open te doen. Hij vraagt om een oplossing, waarvoor hulde.
 
Jan
@2020-07-18 02:50:00
 Mevrouw Frederique zal ongetwijfeld een goede baan hebben. Wat zou zij doen als haar dochters worden lastig gevallen door deze mensen? Laat haar maar eens met eigen ogen komen kijken hier. En ja... deze jongens hebben iets te lang in de

https://www.snelbruinworden.net/snel-bruin-worden/bruin-zonder-zon/spray-tan/

gezeten, want dit doen we niet.
 
Klaarmee
@2020-07-18 07:58:28
 Beste Frederique, net zoals u zegt, als ze hard hun best doen. Maar dat doen ze niet. Ja ze doen hard hun best om de boek te intimideren etc. Dus hou alsjeblieft op met je prachtige verhaal en zorg dat die gasten verdwijnen uit Hippo.
 
Oude vertrouwde
@2020-07-18 13:29:05
 @Frederique: Wat is er mis om veel (dus niet alles) bij het oude vertrouwde te laten laten?
Er verdwijnen al zoveel Nederlandse tradities, cultuur en historie.
Tegenwoordig denken allerlei minderheidsgroepen dat zij blijkbaar de meerderheid vertegenwoordigen, wat absoluut niet zo is, maar als men hun zin niet krijgt gaat men heibel schoppen, demonstreren of de media proberen te beinvloeden. Wanneer je als burger er iets van zegt wordt meteen verweten dat je een rasist, homofoob, of tegen een andere minderheidsgroepering bent, dat is een beetje simpel gedacht.
Nederland is bovendien een democratisch land met vrijheid van meningsuiting en andere privileges waar jaren voor gevochten is door onze voorouders, dat wil ik graag zo houden, en niet binnen een x aantal jaren laten verkwanselen door een aantal minderheden.
 
Wieringer
@2020-07-20 12:12:50
 Geachte mevrouw Janss,
Het insinueren dat de heer Wittink het geen gesteld is zijn schrijven racistisch bedoeld op basis van u ervaring lijkt mij geen zins gepast. Rectificatie van deze opmerking en feitelijk inhoudelijk reageren zou dan ook zeer op prijs gesteld worden. Daarnaast is de aanname die u doet in u stelling dat de heer Wittink zaken bij het oude wenst te laten, eveneens niet gebaseerd op inhoudelijke feiten.
Uiteindelijk is het feit dat er een groepering is welke zich misdraagt binnen de samenleving. Van het vervuilen van de openbare weg tot het intimideren van personen zowel meer- als minderjarig. De verschillende incidenten zijn inmiddels gemeld bij de politie.
Uw bijdrage is tot op heden niet constructief geweest in het bieden van een oplossing voor het probleem waar over gaat. In plaats van met een beschuldigende vinger te wijzen nodigen wij u graag uit om met de groep in gesprek te gaan en een structurele oplossing te bieden voor dit schavuiten gedrag.
 
Eerko .
@2020-07-20 19:01:25
 Dit tuig moet zo snel mogelijk van ons mooie Wieringen af .Voordat er ongelukken gebeuren .
 
Ik zie het niet hoor
@2020-07-21 14:03:11
 Geachte mevrouw Janss,

In uw pleidooi over de minderheid die hier rond dwaalt op ons voormalig eiland schrijft u en ik quote: “En dat betekent dat mensen die afwijken van de oude vertrouwde norm, op wat voor manier dan ook, eigenlijk niet welkom zijn en er nooit bij zullen horen, hoe hard ze hun best ook doen”. Uit deze reactie kan ik opmaken dat u geen inwoner ben van Hippolytushoef of Wieringen want als u dit wel was geweest had u deze zin nooit zwart wit op internet gezet.

ik wil u nu dan ook de vraag stellen: in welk opzicht doen zij volgends u hun best dan?
Ik kom deze groep vrijwel wekelijks soms zelfs dagelijks tegen in het dorp waar zij straal bezopen en onder invloed van God mag weten wat rond zwalken opzoek naar rottigheid en provocatie van de locale inwoners.
Zij werken niet, profiteren van alle soorten hulp en subsidies die er maar zijn en ontspringen werkelijk waar iedere dans,
waar ik als autochtone Nederlandse moet vechten voor een subsidie potje of een beetje hulp bij een opleiding word het hen met koffers te gelijk toe geworpen! En weet u waarom? Ik wel, omdat men gerust wel ziet dat er met deze lui geen land te bezeilen valt, zij weten echt wel dat dit allemaal geen hoog vliegers zullen worden men is al blij als ze überhaupt zullen vliegen, maar tegenwoordig word bij alles wat heb niet uit komt of een beetje verkeerd valt geroepen dat het discriminatie is of racisme en zodra die kaart getrokken word kun jij als blanke Hollander het wel schudden in Nederland want je hebt nu immers de stempel racist gekregen en dat is iets waar niemand zich nog aan durft te branden.

Deze kansloze mede bewoners van ons eiland Wieringen hebben niet de intentie om bij te dragen aan opbouw of onderhoud van onze woonplaats, zij vinden het namelijk wel best zo!

Zij vervelen zich de pletter want ja 24/7 thuis zitten is ook heel saai dus gaan zij de straat op, en wat is er nu leuker dan in deze tijd mensen provoceren en reacties uitlokken om vervolgens met het vingertje te wijzen en te zeggen dat een ieder die iets van jou hinderlijk gedrag zegt een racist is?!

Het spijt mij mevrouw Franss maar uw vlieger gaat hier niet op als wij het hebben over de in de groep met tuig in het boven genoemde artikel, want anders is het niet, wij hebben meer kleurlingen op Wieringen rond lopen dan dit specifieke clubje en over hen hoor je de inwoners niet negatief hoor zij voegen namelijk wel iets toe aan ons eiland en willen met ons werken en niet tegen ons!

Dit moest ik als gefrustreerde Nederlandse burger echt even kwijt, ik ben het namelijk heel erg beu om continu afgeschilderd te worden als “de witte duivel”, nee ik ben geen witte duivel! Even min als dat iedere getinteling tot het bovengenoemde clubje behoord.
 
Patrick
@2020-07-21 18:02:50
 Vanmiddag omstreeks 17:00 liepen de heren weer in de deka. 5 minuten met een backpack bij de wijn staan, 5 minuten bij het bier staan. Ik wist voldoende, melding gemaakt bij de baas van de deka en alles kwam tevoorschijn uit de backpack bij de uitgang...
 
Reageer
Naam*:
E-mail:
|Reactie:
 
Poll:
Op Wieringen eet je...
Patatje
Frites
  
Occasions
Toyota C-HR 1.8 Hybrid Bi-Tone
€ 22.490,-

Toyota Yaris 1.5 Hybrid Dynamic
€ 13.345,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Foto Piet - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...